Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: 30D - Przepala i żółci zdjęcia ??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Jest to normalna przypadłość tej puszki?, że jakoby LCD wyświetlał zdjęcia o podbitej lekko temperaturze barwnej?
    Normalna, tez mnie to wk..wia, ale nie po to jest ten maly smieszny monitorek zeby oceniac balans kolorow (LCD sama w sobie jest technologia, ktore daleko do poprawnego odwzorowyania kolorow). LCD w 30D jest po prostu inny niz w 350D, wiekszy to fakt, ale kolory ma niestety skopane. To niekoniecznie moze dotyczyc wszystkich 30-tek, wszystko zalezy od kalibracji takiego LCD-ka w momencie montowania w aparacie. Dotyczy to rowniez wszystkich monitorow i telewizorow LCD na swiecie, kazdy jest fabrycznie kalibrowany, jeden lepiej inny gorzej. W sumie przy takich telewizorkach jak mamy w aparatach producent powinien juz oprocz jasnosci wrzucic jakies dodatkowe ustawienia. np. temperature (50D?)
    Ostatnio edytowane przez arra ; 30-08-2007 o 11:49

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie

Dzięki wielki za odp.!
    Ciekawe może to jakieś serie tak mają?,
    Mój na dodatek wyświetla przepalone zdjęcia, ...które w rzeczywistości takie nie są (przynajmniej nie w takim stopniu), ...ustwiony jest na "domyślną" jasność.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Sprawa się wyjaśniła, dużo osób ma żółtawy/ zielony zafarb w 30`tkach na LCD, ...ba nawet w 5`tkach.

Pół wątku jest o tym...:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=16349&page=6
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 30-08-2007 o 12:53 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie

Sample z Exif`ami

30D
    http://img210.imageshack.us/img210/7262/30dte0.jpg

350D
    http://img102.imageshack.us/img102/3596/350dnn5.jpg

Robione ze statywu, z identycznymi ustawieniami, w przeciągu kilkunastu secund.
    Różnica jest tylko w 30D - przesłona ustawiła mi się na 4.5 - co tym bardziej winno dać ciut ciemniejszy obraz niż z 350`tki,
    17mm - 30D
    18mm - 350D

Wychodzi na to że 30D "żółci" nie tylko na LCD... ale i na AWB też , wiem że to jest sec. na shopie i zdjęcia bedą identyczne, ale...

Co Wy na to??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Sory, ale fotka z 30D jest duzo bardziej realistyczna jezeli chodzi o kolory. 350D jest zdecydowanie za zimna, w dodatku niebo ma jakis dziwny zafarb, przynajmniej u mnie na monitorach.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie

Hmmm, czyli złe przyzwyczajenie?
    I wychodzi też na to że 30D lekko prześwietla względem 350`tki - oczywiście

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Hmmm, czyli złe przyzwyczajenie?
    I wychodzi też na to że 30D lekko prześwietla względem 350`tki - oczywiście
    Nie mam takiego wrażenia. Raczej że naświetlanie w 350-tce jest mniej powtarzalne ale bardziej wybacza błędy. Natomiast w 30-tce jest precyzyjniejsze ale bardziej trzeba myśleć. Jeśli chodzi o AWB to w 350-tce jest lekka tendencja do chłodzenia zdjęć. Z 30-tki są prawdziwsze.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Ja tez miałem takie wrażenie po przesiadce z 300D na 30D ( mówie o żółceniu ) myśle ze to sprawa róznych ustawień Picture style i parametrs generalnie dla mnie lepsze oddanie kolorów dawał 300D ale... przesiadki na 30D nie żalowałem

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Gdyby 350d miał Picture Styles to bym powiedział, że powinieneś uzgodnić te style w obu puszkach. Skoro jednak 350d ich nie ma, trudo się dziwić, że nie ma pełnej zgodności. 350d ma jednak podobne regulacje ustawienia kolorów tylko raczej wg innych norm i krzywych RGB niż w przypadku późniejszych PicSs. Między innymi po to zastosowano PicSs, żeby ujednolicić charakterystykę kolorystyczną różnych puszek Canona. Nie jestem pewien ale całkiem możliwe, że w DPP można doprowadzić do większej zgodnoci kolorów w RAW.

Co do załączonych fotek. Zdjęcie z 350d wydaje się odpowiadać bardziej ustawieniom domyślnym styli Faithful albo Neutral w 30d. Fotka z 30d zdaje się jest w stylu Standard, który niestety nie jest zbyt realistyczny, za to łatwiej się podoba większości.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    (....) Między innymi po to zastosowano PicSs, żeby ujednolicić charakterystykę kolorystyczną różnych puszek Canona. Nie jestem pewien ale całkiem możliwe, że w DPP można doprowadzić do większej zgodnoci kolorów w RAW.

(...)
    W DPP można użyć picture style dla raw-ów z 350-tki wtedy efekty są bardzo podobne do tych wychodzących z 30-tki.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie

w 30`tce wszystko w stylach było na "0" czyli fabrycznie

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów