Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Statyw na poczatek

Początki nałogu

Domyślnie

jak zaczynałem to miałem taki dziadowski statyw za jakies 40zł hama
    i jakos go uzywałem z kompaktem, pozniej z analogową prakticą, ale był bardzo chwiejny i nie precyzyjny a poza tym bardzo tandetny, wtedy jeszcze nie wiedziałem jak to jest mieć dobry statyw i sobie kupiłem- w ciemno velbona sherpę i mi w zupełnosciu wystarcza

Bywalec Awatar Sproqet
    Miasto
    DW

Domyślnie

Velbon Sherpa 600R
    Naprawdę warto - może troszkę drogi, ale się sprawdza. Stabilny, dobra głowica - ustawianie aparatu bardzo precyzyjne. Możliwość bardzo szerokiego rozstawienia statywu. Możliwość odwrócenie aparatu "do góry nogami"Minusem jest to ze jest trochę ciężki i niestety daje się we znaki przy dłuższym chodzeniu. No i chyba największy minus - brak poziomicy.
    Ja zanim kupiłem pojechałem do sklepu nie dla idiotów i zamontowałem sprzęt na wszystkie możliwe statywy. Ten okazał się najlepszy
    Poniżej link do testu...

http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-t...herpa-600r.htm

Wydaje mi się, że nie warto kupować przejściowego statywu. Szczególnie jak masz zamiar kupić 400D. Dojdą długie obiektywy, zacznie to już trochę ważyć i zdjęcia pomimo statywu będą ruszone.
    Ostatnio edytowane przez Sproqet ; 23-09-2007 o 16:43
    ---------------------------
    stopka

Bywalec

Domyślnie

jak myślisz podpiąć w niedalekiej przyszłości do statywu 400d to może velbon df60 ?

Domyślnie

Ok, z opinii doswiadczonych osob jasno wynika, ze nie ma co inwestowac w tandete, ktora po pewnym czasie rozleci sie lub przestanie byc w ogole przydatna . Odloze zakup tego atrybutu na plan dalszy, bo jak na razie nie dysponuje az takimi wielkimi zasobami finansowymi zeby pokryc wszystkie wydatki zwiazane z zakupem 400d, sa wazniejsze rzeczy . Dzieki za wypowiedzi !

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Widzialem goscia ze statywem kodaka, do tego mial przypieta jakas minolte z5 lub cos podobnego, oczywiscie ze stabilizatorem. Probowal cos focic, jedank jak rozlozyl statyw to sam sie balem zeby mu ten aparat nie spadl. Cienutkie nozki, chybotal sie na boki, wyskosc statywu ok 1,5m fotograf ok.1,9m, niezle sie nameczyl fotografujac, bo musial naschylac sie do aparatu. Statyw najbardziej przydal mu sie, gdy chcial sfotografowac sie z przyjaciolmi.Podsumowujac statyw musi byc ciezki, solidny aby mogl utrzymac aparat z najwiekszym obiektywem jakim posiadamy(czasami dochodzi do tego lampa i grip), dostosowany do wzrostu fotografujacego (a nawet wyzszy bo nie wszedzie jest rowno). Sam musze kupic statyw i z obserwacji juz wiem czego unikac.
    puszki, szkiełka, i błyskotka...

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Ja osobiście mam statyw Slik 300. Solidny, stabilny, nawet przy kadrach pionowych z 400d+grip+ 70-200 4.0L.
    Wcześniej miałem Hama Alpha 60 - pod Olympusa 5060 był to bardzo dobry statyw, ale aby utrzymać 400d+kit był za delikatny.

Ale to co powiedział jeden z przedmówców, dobry statyw to solidny statyw. Solidny znaczy ciężki.

Coś już napisał

Domyślnie

ma Sstatyw taki jak masz pod swoim postem na zdjeciu. jest super. Nie pakuj dużej kasy

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

moim zdaniem kup statyw na koniec czyli docelowo i z zapasem

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów