Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 44 z 44

Wątek: Zmiana 400d na 30d czy warto??

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Miałem 400D z gripem, teraz mam 40D z gripem. Co do jakości zdjęć to różnica jeśli jest to w praktyce mało istotna. Duża zaleta to kółko pod kciukiem, LV przydatny przy zdjęciach ze statywu ze szkłami M42 oraz AF działający przy słabszym oświetleniu. Aparat zmieniłem z potrzeby posiadania czegoś nowszego, czyli ze zwykłej próżności. Teraz w plenerze mam co dźwigać niestety. Pożytku z magnezowego korpusu w amatorskich zastosowaniach nie widzę, pośredniego ISO nie używam bo mi się nie chce tyle kółkiem kręcić. 40D to IMHO rewelacyjna puszka ale 400D to też znakomity aparat który swoją funkcjonalnością i obrazkiem kasuje konkurencję niejednokrotnie dużo droższą. Moje zdanie to lepiej inwestować w szkła.

Coś już napisał Awatar brunovis
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panuna Zobacz posta
    a co mają o gabarytach powiedzieć posiadacze typowej małpki
    Aparaty kompaktowe mają zdecydowanie inną ergonomię i przede wszystkim nie można do nich podłączyć np. 70-200 2.8 L :-D
    Poza tym zdjęcia robimy na nich na "zombie" czego nie robimy na 400 ani 30D.
    Co do ergonomii kupując 40-tkę zastanawiałem się bardzo nad 450-tką.
    Małe jest piękne (rower, noszenie itp.). Po kilkukrotnym macaniu obu odpowiedź była jedna :-D. Poza tym kółko i joystick :-D. Po przejściu z 300D rewelacja.
    Edit.
    Gdybym miał jednak zmienia to bym nie zmieniał.
    400D to przecież znakomity aparat

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

AF w 400D i 30D jest ten sam. Ten sam układ, czujnik, lustro, procek ktróry to obsługuje. Jeśli są jakieś różnice to tylko w odczuciach.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar RICO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    hehe, też zmieniłem 350d na 40d i o ile na początku 40d wydawał mi się ogromny i nieporęczny tak po kilku dniach jak wziąłem 350 do ręki to... hmm, małe trzeszczące plastikowe g... nie aparat, fuj w najczystszej postaci W ergonomii i wizjerze też jest przepaść.
    Różnica w wielkości polega głównie na tym, że cała dłoń jest wypełniona uchwytem i aparat nie wisi w dłoni na zgrubieniu pod spustem. grip w xxxD daje tylko tyle, że jeden lub dwa palce nie wiszą w powietrzu.

lempl właśnie to miałem na myśli
    Z 400D w ręku czuję się jakbym szedł do cioci na imieniny.Tasak też się lepiej trzyma niż jakiś kozik,prawda? A szkło to inna strona medalu-to w innym czasie.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów