Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: W jakie filtry sie zaopatrzyc(najbardziej przydatne)

Awatar Canon 350D
    Miasto
    Italia

Domyślnie W jakie filtry sie zaopatrzyc(najbardziej przydatne)

Witam.
    Posiadam Canona 350D i obiektyw canon ef70-300 f/4-5.6 IS USM . Moje zapytanie dotyczy filtrow ,ktore sa najbardziej przydatne i zarazem niezbedne (pomijam szklo ochrone bo to chyba logiczne ze trzeba je miec) . Prosze o porady i propozycje. Dzieki wielkie!!!

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Do szerokiego kąta poleciłbym polara, ale do takiego tele i do tego jeszcze pod cropa wydaje mi się, że można go sobię darować. Czyżby to był Twój jedyny obiektyw?
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

do tego obiektywu ktory podales to chyba tylko filtr UV ale to i tak tylko jesli nie masz oslony przeciwslonecznej.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a dlaczego nie polar na teleobiektyw?

ja niby tez mam tele w plecaku, ale moze wasze obiektywy same wycinaja refleksy swiatla na mokrej trawie, poglebiaja kolory lisci, itd. itp.? :d

a tak bardziej serio: filtrow nie kupuje sie po to, ze wypada je miec, tylko w konkretnym celu. potrzeba zakupu filtra bierze sie najczesciej z potrzeby wykonania jakiegos zdjecia, ktore bez filtra jest trudniejsze/niewykonalne. proponowalbym w sumie zaczac od tego konca, a nie od przyslowiowej "**** strony"
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    do tego obiektywu ktory podales to chyba tylko filtr UV ale to i tak tylko jesli nie masz oslony przeciwslonecznej.
    a co ma osłona do filtru?
    mocowanie osłony uniemożliwia zamocowanie filtra?
    I am FX

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Chodziło chyba o to, że do osłony szkła lepiej sprawdza się osłona przeciwsłoneczna niż filtr uv. No chyba że ktoś robi zdjęcia ekstremalnie np. żużel po deszczu :-).
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a dlaczego nie polar na teleobiektyw?
    Jasne ze mozna tylko ze w przypadku obiektywu ktory zostal wymieniony zalozenie polara i zrobienie zdjecia na 200 czy 300mm bedzie juz często wyzwaniem z powodu zapadającej ciemności. Zaraz powiesz ze przeciez mozna statyw/monopod czy ISO itp. No bo mozna. Ja tam jednak dalej twierdze ze polar do takiego tele nie jest najbardziej przydatnym filtrem. Znacznie czesciej polar wykorzystam przy jakiejs szerszej ogniskowej.

PS ales ty dzisiaj gadatliwy... i czepialski

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    a co ma osłona do filtru?
    mocowanie osłony uniemożliwia zamocowanie filtra?
    ano to ze niektórzy uzywaja filtra UV jako oslony przedniej soczewki bo glownie do tego ten filtr najbardziej sie nadaje. Mi natomiast wystarcza zalozenie oslony przeciwslonecznej. Wystarczajaco chroni soczewke przed paluchami, obiciami, otarciami itp.
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 29-08-2007 o 14:46

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canon 350D Zobacz posta
    Witam.
    Posiadam Canona 350D i obiektyw canon ef70-300 f/4-5.6 IS USM . Moje zapytanie dotyczy filtrow ,ktore sa najbardziej przydatne i zarazem niezbedne (pomijam szklo ochrone bo to chyba logiczne ze trzeba je miec) . Prosze o porady i propozycje. Dzieki wielkie!!!
    Na początek kup polara.
    Co do posiadania szkła ochronnego, to wcale nie jest to takie oczywiste, przynajmniej IMHO.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Jasne ze mozna tylko ze w przypadku obiektywu ktory zostal wymieniony zalozenie polara i zrobienie zdjecia na 200 czy 300mm bedzie juz często wyzwaniem z powodu zapadającej ciemności. Zaraz powiesz ze przeciez mozna statyw/monopod czy ISO itp. No bo mozna. Ja tam jednak dalej twierdze ze polar do takiego tele nie jest najbardziej przydatnym filtrem.
    w 100% sie zgadzam.
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wystarczajaco chroni soczewke przed paluchami, obiciami, otarciami itp.
    a odpryski kamieniami, piasek, kurz?
    fotografując rajdy możesz dostać czymś takim. piasek potrafi porysować filtr filtr wymienisz, soczewki nie
    I am FX

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów