Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: W jakie filtry sie zaopatrzyc(najbardziej przydatne)

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

a ja sie ostatnio z filtrow "ochronnych" wyleczylem... kolega kupil obiektyw z niewielka rysa. zero po prostu zero sladu na zdjeciu pomimo powiekszania go na kompie z onanistycznym podejsciem detektywistycznym

z tymi sladami po dziecku bo paluchem dotknie to juz jest paranoja bo niby co taki odcisk ma zrobic? wycierasz i po temacie...
    mnie czasem zadziwia takie podejscie tracajace obsesja...
    co ciekawe jak popatrzec na zachodnich zawodowcow robiacych sesje nawet plenerowe ani razu nie zauwazylem by mial zalozony filtr w celach orchronnych, bo cokiny i polary to widzialem wielokrotnie. jak ktos lubi niech zaklada ale musi pamietac o tym iz trzeba sie pozniej liczyc z dodatkowymi flarami i ewentualnym spadkiem jakosci zdjeca szczegolnie jesli nakreca sie na niego kolejny filtr (polar etc) bo jak dobry by ten filtr nie byl to dodatkowy element optyczny niezintegrowany w obiektywie jako calosc.

jako ciekawostke dodam ze ze kolesie z NG tez filtrow nie nosza. ogladalem kiedys reportaz pracy jednego z nich to co rano siedzial i polerowal soczewki zakladal dekielki i szedl w teren nie przykrecajac zadnego dodatkowego szkielka
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 31-08-2007 o 09:04
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    co ciekawe jak popatrzec na zachodnich zawodowcow robiacych sesje nawet plenerowe ani razu nie zauwazylem by mial zalozony filtr w celach orchronnych, bo cokiny i polary to widzialem wielokrotnie.
    nie wiem jakich zawodowcow ogladasz, ale wiem, ze w takiej Grecji dzien w dzien wieczorem gruntownie wycieralem wszystkie filtry i cale body z kurzu. w tym tez wytrzasalem ziarenka piasku, ktory cholernie ulatwia porysowanie soczewki. a wole porysowac filtr za 100zl niz obiektyw za 20 razy tyle.

jak ktos lubi niech zaklada ale musi pamietac o tym iz trzeba sie pozniej liczyc z dodatkowymi flarami
    po to sa wielokrotne powlekania. a na zdjeciach gdzie flary sa najwiekszym problemem UV mozna zdjac. szczegolnie jesli dotyczy to zdjec nocnych, gdzie UV jest ogolnie niezalecane

i ewentualnym spadkiem jakosci zdjeca szczegolnie jesli nakreca sie na niego kolejny filtr (polar etc) bo jak dobry by ten filtr nie byl to dodatkowy element optyczny niezintegrowany w obiektywie jako calosc.
    akurat zakladanie polara na UV przekracza moja zdolnosc pojmowania logicznego rzeczy

a co do spadku jakosci - chcialbym zauwazyc. uzywam "plastikowego g*" (jak to sie potocznie mowi na filtry prostokatne, de facto z zywicy), ktore z definicji mocno pogarsza jakosc (bez porownania bardziej niz szklo). spadek jakosci mozna zobaczyc przy 2 takich filtrach, ale przy jednym nie ma nawet mowy.

wreszcie - w dyskusji co do jakosci... to zdaje sie Ty w ktoryms watku pisales, ze jesli problemem jest cos, co widac pod powiekszeniem 300%, to "czy to jest uleczalne?"

ogladalem kiedys reportaz pracy jednego z nich to co rano siedzial i polerowal soczewki zakladal dekielki i szedl w teren nie przykrecajac zadnego dodatkowego szkielka
    polerowanie soczewek ma to do siebie, ze moze tworzyc zadrapania. nie, nie mowie o glebszych rysach, tylko o regularnym "matowieniu" soczewki. a co do wplywu zmatowienia - proponuje wyjac z oprawki stary filtr, "wyszorowac" go o blat stolu, potem zrobic zdjecie

ogolnie: teoria teoria, a 100zl naprawde droga nie chodzi, a daje jednak troche wiecej spokoju. taki rodzaj polisy ubezpieczeniowej.
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

a ja sie ostatnio z filtrow "ochronnych" wyleczylem... kolega kupil obiektyw z niewielka rysa. zero po prostu zero sladu na zdjeciu pomimo powiekszania go na kompie z onanistycznym podejsciem detektywistycznym
    Do UV-ek miałem stosunek sceptyczny do momentu kiedy obejrzałem sobie filierek ukamienowany podczas takie normalnego pstrykania pamiątkowych fotek nad morzem. Nie była to kwestia małej ryski ale ewidentny ubytek w szkle.
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    akurat zakladanie polara na UV przekracza moja zdolnosc pojmowania logicznego rzeczy
    A to dość częste... chociaż zazwyczaj w odwrotnej kolejności :-)

a co do spadku jakosci - chcialbym zauwazyc. uzywam "plastikowego g*" (jak to sie potocznie mowi na filtry prostokatne, de facto z zywicy), ktore z definicji mocno pogarsza jakosc (bez porownania bardziej niz szklo). spadek jakosci mozna zobaczyc przy 2 takich filtrach, ale przy jednym nie ma nawet mowy.
    Używam tego samego plastikowego chłamu i potwierdzam. To samo mogę powiedzieć o filtrach radzieckich.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto

Domyślnie

nie wiem jakich zawodowcow ogladasz, ale wiem, ze w takiej Grecji dzien w dzien wieczorem gruntownie wycieralem wszystkie filtry i cale body z kurzu. w tym tez wytrzasalem ziarenka piasku, ktory cholernie ulatwia porysowanie soczewki. a wole porysowac filtr za 100zl niz obiektyw za 20 razy tyle.
    zwyklych takich zawodowcow... wiesz mowie o tych bez zadecia
    co do kurzu to jedno jest pewne... jak bedziesz tarl na sucho to nie ma sily by nie porysowac tyle iz ja mowie o tym by nie da sie zwariowac

po to sa wielokrotne powlekania. a na zdjeciach gdzie flary sa najwiekszym problemem UV mozna zdjac. szczegolnie jesli dotyczy to zdjec nocnych, gdzie UV jest ogolnie niezalecane
    czym by go nie "wymazac" wiekszego flarowania sie nie uniknie aczkolwiek tutez nie mozna dac sie zwariowac

i widzisz... mlody jeszcze jestes ja widzialem zestaw: cos niezidentyfikowanego+UV+szary+polar...
    na pytanie czy przypadkiem nie upadl na glowe uslyszalem ze sie nie znam

wreszcie - w dyskusji co do jakosci... to zdaje sie Ty w ktoryms watku pisales, ze jesli problemem jest cos, co widac pod powiekszeniem 300%, to "czy to jest uleczalne?"
    i dalej to podtrzymuje
    polerowanie soczewek ma to do siebie, ze moze tworzyc zadrapania. nie, nie mowie o glebszych rysach, tylko o regularnym "matowieniu" soczewki. a co do wplywu zmatowienia - proponuje wyjac z oprawki stary filtr, "wyszorowac" go o blat stolu, potem zrobic zdjecie
    wiesz ja nie proponowalem czszczenia papierem sciernym

ogolnie: teoria teoria, a 100zl naprawde droga nie chodzi, a daje jednak troche wiecej spokoju. taki rodzaj polisy ubezpieczeniowej.
    powtorze to co pisalem powyej... wszystko jest dla ludzi byle nie popadac w skrajnosci

na koniec anegdota do przemyslen: jeden moj znajomy zawsze powtarzal ze gdyby whisky miala byc pita z woda czy cola to by ja tak szkoci wyprodukowali
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 31-08-2007 o 13:31

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

na koniec anegdota do przemyslen: jeden moj znajomy zawsze powtarzal ze gdyby whisky miala byc pita z woda czy cola to by ja tak szkoci wyprodukowali
    Kolega chleba z masłem też nie jada?

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Kolega chleba z masłem też nie jada?
    sie czepil

Domyślnie

Bylem ostatnio nad morzem z narybkiem. Wiadomo... plaza, quady itp... codziennie wieczorem gdy spogladalem na obiektyw zachodzilem w glowe skad sie tyle syfu na nim wzielo... (nie zebym utykal aparat obiektywem w piasek zeby miec wolne rece )

po odkreceniu filterka pod spodem bylo juz czysciutko...

podzielam zdanie niektorych kolegow... wole 10x wyczyscic filtr niz soczewke... spokojniej od tego spie... jesli kogos to nie rusza to tez super.

ja jestem zwolennikim zakladania filtra UV na obiektyw dla wlasnego spokoju, i ten argument mi wystarcza.
    Canon | Tamron | Velbon | Kingston | no i Sigma
    Opuszczone & fotografia & fotomodelki

Miasto

Domyślnie

go rzeczy

http://www.urbanowicz.net.pl/artykuly/18.txt

tu masz cos ciekawego odnosnie tego co pisalem

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów