Gdzies kiedys czytalem o tej zaleznosci na forum i nie moge jej ponownie znalezc.
Dokladnie chcialem zapytac, dlaczego matryca 8Mpix szumi mniej niz matryca 10Mpix (wielkosc fizyczna matryc jest taka sama).
Z gory dziekuje.
Gdzies kiedys czytalem o tej zaleznosci na forum i nie moge jej ponownie znalezc.
Dokladnie chcialem zapytac, dlaczego matryca 8Mpix szumi mniej niz matryca 10Mpix (wielkosc fizyczna matryc jest taka sama).
Z gory dziekuje.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
I gdy pixel mniejszy to pogarsza się proporcja liczby nośników w pixelu wywołana przez ekspozycję na światło (sygnał) do liczby nośników wygenerowanych w innej drodze (szum) przy tej samej technologii wytwarzania matrycy.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Jednak technika idzie naprzód i ta zależność nie ma zbyt wielkiego przełożenia na rzeczywistość.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner