Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Szumy vs Mpix

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Drozdi
    Miasto
    EU

Domyślnie Szumy vs Mpix

Gdzies kiedys czytalem o tej zaleznosci na forum i nie moge jej ponownie znalezc.

Dokladnie chcialem zapytac, dlaczego matryca 8Mpix szumi mniej niz matryca 10Mpix (wielkosc fizyczna matryc jest taka sama).

Z gory dziekuje.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drozdi Zobacz posta
    Dokladnie chcialem zapytac, dlaczego matryca 8Mpix szumi mniej niz matryca 10Mpix (wielkosc fizyczna matryc jest taka sama).

Z gory dziekuje.
    No właśnie dlatego - większa gęstość pikseli na tej samej powierzchni.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

I gdy pixel mniejszy to pogarsza się proporcja liczby nośników w pixelu wywołana przez ekspozycję na światło (sygnał) do liczby nośników wygenerowanych w innej drodze (szum) przy tej samej technologii wytwarzania matrycy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jednak technika idzie naprzód i ta zależność nie ma zbyt wielkiego przełożenia na rzeczywistość.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Jednak technika idzie naprzód i ta zależność nie ma zbyt wielkiego przełożenia na rzeczywistość.
    W każdym razie dużo mniejsze niż być powinno. W nowej 40-tce szumy nie wydają się być jakoś szczególnie większe niż w 30D. Być może testy pokażą, że jest nawet lepiej. Przy czym nawet jak jest tak samo to bonus w postaci dodatkowych 2 mpx tylko porawi sytuację.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów