dzieki za sprostowanie. jak rozumiem urzedowe sciganie dotyczy tylko samej dzialalnosci mimo braku rejestracji i jest obowiazkowe dla wszelkich przekroczen. czy w takim razie, to bedzie dzialalo tez bezwzglednie wstecz (az po termin wejscia ustawy w zycie), czy moze byc to rozwiazane na podstawie rozporzadzenia dotyczacego tego przypadku (sorki, nie znam narzedzi prawniczych)?
nic tylko zakladac firme i wykrwawiac sie, zeby wykarmic ZUS, US i zeby miec na kromke chleba i maslo
zasadniczo, to wymog rejestracji jest po pierwsze w celach nadzoru (ktos o Tobie juz wie) i w celach "billingowych" dla US i ZUS-opodobnych reliktow socjalizmu. a ta decyzja Sadu Najwyzszego uderza w portale niedochodowe, bo daje bata na uwalanie kogo tylko sie rzewnie podoba. znajac upodobania partii sprawujacych wladze (i nie oszukujmy sie: chodzi tu o wszelkie partie u wladzy, nie tylko obecnych totalitarystow) bedzie to co najmniej naduzywane
jesli przez "nie tylko w naszym kraju" masz na mysli takie USA, to sorry, ale nie jest to dla mnie wzor. ja chyba bardziej identyfikuje sie z faktyczna demokracja, a nie imperializmem pod plaszczykiem demokracji.
zreszta, poki co bardziej interesuje mnie to co sie dzieje w tym kraju, a nie trendy na zewnatrz. a to co sie dzieje w Polsce, nie zasluguje na oklaski. tyle chcialem powiedziec![]()