Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 58 z 58

Wątek: [Battle] Hdr

Coś już napisał Awatar Rosemary
    Miasto
    Vienna/Kraków/Sopot

Domyślnie

Ja sie wychowalem na Atari rusujac Joystickiem w Deluxe Paint, patrzac na czarnobialy ekran telewizora junost. Po 14 latach 'rysuje' Wacomem i obrabiam cyfrowe negatywy. I szczerze mowiac nie nadazam za samym softem a tym bardziej za mozliwosciami jakie daje. sniper88: Sciagasz z flickr kilka fotek i piszesz /zle/dobre/ zamiast /podoba mi sie albo nie podoba. Tone Mapping/hdr daje wspaniale mozliwosci dla ludzi uprawiajacych warsztat czy sztuke cyfrowa. Fotografia, Ilsutracja reklamowa czy komiksowa. Kazda z technik obrobki fotografii czy tworzenia grafik komputerowych moze byc indywidualnie modyfikowana i rozwijana. Mysle ze wielu z nas ma rowniez problem z okresleniem w ktorym miejscu konczy sie fotografia cyfrowa i obraz staje sie komputerowym obrazem/grafika cyfrowa. Konczac powiem tylko ze hdr to jest niewatpliwie wielkie WOW! dla osob choc troche wrazliwych na 'obraz' jezeli chodzi o uzyskiwane efekty. Efekty, ktore potrzebuja nowego spostrzegania, nabycia umiejetosci w ich stosowaniu i akceptacji.

...a najpopularniejszym efektem wciaz pozostaje .Efekt Cieplarniany.
    [5dmkII] _ [580ex II] _ [17-40 ] _ [70-200 f4L] _ [50 f1,4] _ [85 f1,8]_[canon 100 f2,8 makro]

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rosemary Zobacz posta
    sniper88: Sciagasz z flickr kilka fotek i piszesz /zle/dobre/ zamiast /podoba mi sie albo nie podoba.
    Zle/Dobre moim zdaniem Nie neguje, ze komus moze sie podobac ten efekt, ktory na mnie nie robi zadnego wrazenia, a jezeli juz to negatywne. O gustach sie nie dyskutuje
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

theremin
    Guest

Domyślnie

W!

Cytat Zamieszczone przez Rosemary Zobacz posta
    Ja sie wychowalem na Atari rusujac Joystickiem w Deluxe Paint, patrzac na czarnobialy ekran telewizora junost. Po 14 latach 'rysuje' Wacomem i obrabiam cyfrowe negatywy.(...)
    W tym wątku, większości osób to nie interesuje. Interesują natomiast tylko efekty, czyli to co zaprezentował Pan w battlu....

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Zle/Dobre moim zdaniem Nie neguje, ze komus moze sie podobac ten efekt, ktory na mnie nie robi zadnego wrazenia, a jezeli juz to negatywne. O gustach sie nie dyskutuje
    Oczywiście. Bez dyskusji ;-) . Należy tylko zdawać sobie sprawę, gdzie leży granica między pracą posiadającą jakąś wartość (choćby najbardziej absurdalną i wątpliwą), a chłamem produkcji wiejskiego rzemieślnika...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez theremin Zobacz posta
    Oczywiście. Bez dyskusji ;-) . Należy tylko zdawać sobie sprawę, gdzie leży granica między pracą posiadającą jakąś wartość (choćby najbardziej absurdalną i wątpliwą), a chłamem produkcji wiejskiego rzemieślnika...
    I dla mnie w tym wypadku granica jest realistyczny wyglad zdjecia Zrobilem juz kilka HDRow i jedno co wiem, to to, iz plastikowy efekt jest bardzo prosty do osiagniecia, natomiast realistyczny wyglad-niezmiernie trudny.
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Coś już napisał Awatar Rosemary
    Miasto
    Vienna/Kraków/Sopot

Domyślnie

Po gratulacjach jakie zlozyli mi Forumowicze i po poscie Dannyego, ktory pisze

Cytat Zamieszczone przez danny Zobacz posta
    ...a tak swoja droga mam swoisty niesmak po wypowiedziach innych forumowiczow - z krytyka nie mam problemow ale jedynie jesli jest konstruktywna. zeby przyslowiowo "dosrac sie" specjalnego wysilku nie trzeba. chetnie bym zobaczyl co krytycy traktuja jako "dobre" hdry, w mysl pokazania techniki a nie fotki ktora sie akurat podoba np. co jest nie tak, a co tak na batlowych przykladach, itd.
    ale moze zbyt duzo wymagam.....
    poczulem sie zobowiazany chocby krotko wypowiedziec jakie jest moje podejscie do tematu hdr. Nie widze powodu wytykania mi pierwszych linijek wypowiedzi.
    sniper88: uparty jestes Dobre i zle - i juz? Czy przyjalbys bez zmruzenia oka slowa krytyki np. typu 'niee no te Twoje to zle sa..'na temat Twoich pstrykow[jak je okreslasz w stopce] podejrzewam w tym i hdrow ?

O.k. temat rzeka. Sorry bo zaczynam odbiegac od tematu. Sa moze jeszcze jakies sugestie lub pytania do tego co pokazalismy w battle?
    [5dmkII] _ [580ex II] _ [17-40 ] _ [70-200 f4L] _ [50 f1,4] _ [85 f1,8]_[canon 100 f2,8 makro]

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale ja napisalem ze jak dla mnie zdjecie kosciola (a to chyba wlasnie zrobil Danny) jest zbyt sztuczne. W sumie poza tym to co mialem napisac? Odepchnelo mnie swoja plastikowoscia i wybralem cos innego. Komus moze sie to podobac, i ja z tym nie dyskutuje, za to nie zgodze sie, ze napisanie iz cos jest zbyt sztuczne jest zupelnie niekonstruktywne
    Co do moich zdjec: jezeli ktos pisze ze mu sie nie podoba, i nadmienia dlaczego, to zupelnie o to nie mam pretensji. w koncu nie jestem jakims fotograficznym guru, a poza tym obiektywna ocena wlasnych fotek jest dosyc trudna
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Coś już napisał Awatar danny
    Miasto
    Haga (NL)

Domyślnie

sniper88: oki - kupuje to - dobry wyznacznik ze jakoscia "dobrego" hdr'a jest realistyczny wyglad.
    zgadzam sie ze z zestawu pt zle 1 i 2 takowe nie sa (zbyt "graficiarskie", aureolki, itp.) co do
    ostatniego "zlego" nie do konca to lapie - kolejny bajkowy klimacik, ale to kwestia gustu.

jakie dalsze wyznaczniki?
    (odrzucamy kryterium - bo mi sie podoba, bo mi sie nie podoba - badzmy bardziej techniczni)

Rosemary: mow dalej chlopie, bo mowisz z sensem i sie dobrze czyta.

theremin: "chlamem produkcji wiejskiego rzemieslnika" - a gdzie jest granica? nie lubie takich
    okreslen - skad wizja pochodzi jest nie istotne - wazniejsze co przedstawia. czy sugerujesz ze
    "wiejski rzemieslnik" z definicji tworzy chlam? nie czuje sie wiejski i nie czuje sie
    rzemieslnikiem, ale po takim stwierdzeniu czuje sie lekkko urazony.
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danny Zobacz posta
    jakie dalsze wyznaczniki?
    Takie same jak w innych zdjeciach, kadr, to co na nim jest, kolory, przekaz.
    HDR jako technika podoba mi sie wtedy, jak nie widac ze zostala uzyta, albo tez gdy trzeba sie dobrze przypatrzec (sa od tego NIELICZNE wyjatki). pod tym wzgledem ostatnie zdjecie z tego battla bylo fenomenalne. Po prostu nie podobaja mi sie takie (mz) tandetne efekty generowane przez PSa i Photomatixa jak ktos przesowa suwaki na maxa.
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów