Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Roje meteorów

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canli Zobacz posta
    zgadza sie, jest na 100% bo sam tego uzywam, trzeba tylko wlaczyc w menu

Pamietaj tez aby wlaczyc mirror lock up

aparat najpierw podnosi lustro a po chwili dopiero otwiera migawke, zapobiega to drganiom spowodowanym podniesiem lustra
    a czy przy foceniu meteorów (obiektywy szerokokątne) sprawia różnicę włączenie/wyłączenie mlu?

Pozdr.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

mlu daje czas aby aparat "uspokoił się" (wygasił drgania) po podniesieniu lustra.
    W przypadku obiektów punktowych jakimi są gwiazdy każde drganie wpływa na ich rozmycie także myślę że mlu jak najbardziej się sprawdzi.

Bywalec Awatar Elajasz
    Miasto
    Żmigród/Wrocław

Domyślnie

i jak rezultaty ? ja niestety nie focilem tej nocy, bo bylem na maratonie filmowym ... z kobieta no ale mowi sie trudno - jak macie jakies fajne foteczki to wrzucajcie
    Galeria na CB

Dopiero zaczyna Awatar AVIGDOR
    Miasto
    Gdzieś w Polsce

Domyślnie

Z tego co pamiętam gdy sam fotografowałem w astro to 55 sek jest najdłuższym czasem przy 50mm ogniskowej na FF aby obraz był nieporuszony.

Księżyc zapewne wam przeszkadzał, ale niemniej światło miejskie które jest zmorą astrofoto

Domyślnie

gdzie wyscie te roje robili.... przeciez chmury byly.... przynajmniej w Poznaniu
    Canon | Tamron | Velbon | Kingston | no i Sigma
    Opuszczone & fotografia & fotomodelki

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

niestety chyba w całej Polsce pogoda nie dopisała za oceanem niby mieli fajne widowisko, do 100 zjawisk na godzinę a u nas chmurwy :/ trzeba czekać na kolejną okazję Ale był to rój którego aktywność bardzo szybko wzrosła i tak samo szybko zmalała

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

u mnie pogoda bardzo kijowa była. nie było szans zobaczyć, a co dopiero porobić fotki...

bo bylem na maratonie filmowym ... z kobieta
    trzeba było zamiast na maraton wziąść ją na oglądanie 'spadających gwiazd', na pewno ty jak i ona bawilibyście się lepiej niż podczas maratonu filmowego :P

Księżyc zapewne wam przeszkadzał, ale niemniej światło miejskie które jest zmorą astrofoto
    mam taką fajną miejscówkę do robienia zdjęć nocą - do najbliższego miasta jakieś 15km, do najbliższej wsi kilka kilometrów (a w nocy wcale jej nie widać), miejsce na dość sporym wzniesieniu - super sprawa

wystarczy dojechać, rozstawić statyw, podłączyć podgrzewacz obiektywu, podłączyć sterowanie kablowe - potem tylko położyć się na masce (a silnik fajnie ją podgrzewa) i wymyślać marzenia

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

Cały tydzień piękna, słoneczna i bezchmurna pogoda, a akurat na pokaz meteorytów zachmurzyło się i zaczęło lać. No napaliłem się nieźle, a akurat mój 12-sto piętrowiec jedyny na wsi na odludziu więc warunki z dachu byłyby idealne, no i pozycja geograficzna wydawało mi się że będzie sprzyjać. A pogoda i tak swoje... Udało się komuś, gdzieś?

Pozdrawiam
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Bywalec Awatar Elajasz
    Miasto
    Żmigród/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    trzeba było zamiast na maraton wziąść ją na oglądanie 'spadających gwiazd', na pewno ty jak i ona bawilibyście się lepiej niż podczas maratonu filmowego :P
    hehe, gdyby nie padalao to pewnie tak, a z drugiej strony jak sie kobieta na cos uprze to...
    Galeria na CB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elajasz Zobacz posta
    hehe, gdyby nie padalao to pewnie tak, a z drugiej strony jak sie kobieta na cos uprze to...
    hehe myślałem że to Ty wymyśliłeś i już nie chciałeś odwoływać... nie no... wydaje mi się że i Twoja wolałaby popatrzeć na spadające gwiazdy (przeciez to takie romantyczne )

Pozdr.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów