Jestem tu zdecydowanie nowym uzytkownikiem wiec nie chce zeby ktos mi wytknal to ze sie wymadrzam... doswiadczenie mam raczej bardzo duze... i moja rada : nie bawcie sie w takie soczewki, tele konwertery itp... nie warto nie podniesie to jakosci zdjec, nie jest warte zachowu nie wiem czy cena z allegro to duzo czy malo ale ja nawet malych pieniedzy bym nie inwestowal w tego typu zabawki... z tego co zrozumialem masz obiektyw z kit... uwierz to wystarczy do jakiegos tam macro na start, napewno wystarczy do tego zeby trenowac, cwiczyc i uczyc sie o co chodzi w macro fotogrqafi bo macroi fotografia to nie zdjecia psczoly, chrzaszcza czy biedronki... zamiast wydawac pieniadze na te soczewki zachowaj je zainwestuj w ksiazke o macro fotografi, z czasem moze uda ci sie nazbierac na jakis niedrogi obiektyw macro... a puki co duzo cwiczen, ogladanie zdjec macro przynajmniej przez 3o minut dziennie a zobaczysz ze po tygodniu bedziesz mial pomysly jak zrobnic, jak podejsc i co jak ma wygladac bedziesz wiedzial... i w koncu dojdziesz do takiego momentu ze bedziesz wiedzial jakie chcesz zdjecie zrobic, bedziesz widzial jak chcesz zeby wygladalo ale sprzet okaze sie za slaby i to ten znak ze juz czas pomyslec o obiektywie do macro....