Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 103

Wątek: Wadliwe body 30D ??? poprostu pękło :(

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotomaniac Zobacz posta
    Widząc stan mocowania lampy to raczej sprzęt nie jest specjalnie traktowany.
    Wygląda to na upadek niestety MZ

Pozdrówka
    Myslę, że niektórzy mają sprzęt poprostu po to żeby go używać. Dla wielu jest to narzędzie (o zgrozo!) pracy a nie tylko zabawka dla hobby (dla mnie tak). Niektórzy używaja nawet lamp zewnętrznych (podobno można) A jak się używa to się sanki rysują. (U Nikona nie bo oni doszli już dawno do tego wniosku doszli i nie lakierują sanek). Dlatego Fotomaniac myslę, że Twoja uwaga jest troszkę (a może i nie troszkę) nie na miejscu!
    Myśle, że nie powołasz się na tzw. "Twarde dowody".
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez januszP. ; 29-08-2007 o 06:58

Coś już napisał
    Miasto
    Wiskitki

Domyślnie

Januszu, Radku (zgaduję), nie przejmujcie się.. To forum pełne jest takich, co to się nie przejmują stanem swoich puszek, i zabierają je na fotografowanie tornad, wojen, tsunami, a nawet rybek pod wodą bez specjalnych obudów i ich puszki żyją, bo mają logo Canona.. Dla nich jakakolwiek rysa na wizerunku "ich" firmy to osobista obraza, i potem takie a nie inne komentarze. Nie zrażajcie się jednak, bo po odsianiu tych plew to naprawdę fajne, życzliwe i pomocne forum. Pzdr. Tadzik.
    20D, 350D, 17-55/2.8 IS, 85/1.8, 50/1.8, 580EX, 420EX.. No chyba że znowu skoczę

Domyślnie

Ogladam moj korpus i patrze na fotki waszych peknietych. Dobrze jest tez rzucic okiem na DPREVIEW bo tam pokazane jest na fotce (po najechaniu myszka) jak rozni sie profil obudowy 20tki i 30tki.

W pierwszym odruchu myslalem o walnieciu w cos twardego. Potem pomyslalem, ze to raczej dzwignia... czyli podpieta lampa.

Moje pytania:
    co popinacie do sanek? cos ciezszego niz 430?

W przypadku tej 30 na ktorej widac na razie tylko ryse wyglada to na zmeczenie od lampy, natomiast w przypadku tego body "rozerwanego" odksztalcenie do tego stopnia musialo zostac spowodowane zgnieceniem aparatu z podpieta lampa ewentualnie po zalozeniu lampy i machnieciu reka z aparatem (np podczas opuszczania reki).

W to ze aparat tak sie otworzyl sam, po nocy nie sposob uwierzyc. Znalazles go w takim stanie? To wyglada na conajmniej "mlodsze rodzenstwo", ktore bawi sie sprzetem pod twoja nieobecnosc.

...samo body jak teraz ogladam jest rzeczywiscie bardzo delikatne. Posiadacze 30tek otworzcie wbudowana lampe i zobaczcie jak malo metalu ma zapewnic mocowanie sankom.
    ║ 50D i 30D + graty ║

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Obiektyw Zobacz posta
    Ogladam moj korpus i patrze na fotki waszych peknietych. Dobrze jest tez rzucic okiem na DPREVIEW bo tam pokazane jest na fotce (po najechaniu myszka) jak rozni sie profil obudowy 20tki i 30tki.

W pierwszym odruchu myslalem o walnieciu w cos twardego. Potem pomyslalem, ze to raczej dzwignia... czyli podpieta lampa.

Moje pytania:
    co popinacie do sanek? cos ciezszego niz 430?

W przypadku tej 30 na ktorej widac na razie tylko ryse wyglada to na zmeczenie od lampy, natomiast w przypadku tego body "rozerwanego" odksztalcenie do tego stopnia musialo zostac spowodowane zgnieceniem aparatu z podpieta lampa ewentualnie po zalozeniu lampy i machnieciu reka z aparatem (np podczas opuszczania reki).

W to ze aparat tak sie otworzyl sam, po nocy nie sposob uwierzyc. Znalazles go w takim stanie? To wyglada na conajmniej "mlodsze rodzenstwo", ktore bawi sie sprzetem pod twoja nieobecnosc.

...samo body jak teraz ogladam jest rzeczywiscie bardzo delikatne. Posiadacze 30tek otworzcie wbudowana lampe i zobaczcie jak malo metalu ma zapewnic mocowanie sankom.
    Do mojego podpiąłem 1 raz dla próby 420EX. Nawet "pyłku" na sankach nie zostawiła ta lampa. Ryskę zauważyłem po 14 dniach od momentu zakupu nówki! Tak, że o zmęczeniu materiału mowy być nie może (o moim psychicznym -i owszem). Chyba, że nie wiedziałem, że do 30-ki nie wolno podpinać lamp zewnętrznych Do 350-ki podpinałem i wszystko grało.

Bywalec Awatar radioel
    Miasto
    Elblag

Domyślnie

Ja mam 430ke i cały czas z nią chodzę, ba nawet biegam bo trzaskam czasem reporterkę. ja ważę ok 80 kg. wiecjesli dynda mi na szyi body z gripem i dwoma bateriami do tego tamron 17-50 i 430ka z 4 accu to waga wynosi ok 2-3kg. Więc podczas biegu mogą zachodzic przeciazenia. Ale ja jestem do tego przyzwyczajony gdyż robilem tak 2 lata z 10D a wczesniej z D60 porzez ponad rok. Dlaczego nie mialem podobnie eksploatowac 30ki? przecież to nowy super sprzęt gdzie na bank postawiono na jeszcze lepsze materiały i wytrzymałość!!! (niestety tak nie jest) fuck(
    5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200 wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

[Troll mode on]

Czy pękła komuś tandetna plastikowa 350 ??

[Troll mode off]
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

kurde a mnie upadła piątka na glebę ze statywu z podpiętyą 550 EX starą... i co? myślicie, że coś się stało sankom? albo aparatowi? nie! połamałem sanki lampy i nie wyobrazam sobie aby kruchy plastik lampy mógł przenieść takie obciążenia i mógł uszkodzić body aparatu... no chyba że była to 580 EX II, ale jeśli nie była to ewidentna wada konstrukcyjna aparatu, może jakas wadliwa seria albo kilka sztuk....
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przyjrzałem sie dokładniej wielu zdjęciom samego szkieletu w sieci. Po pierwsze ta obudowa jest złożona ze skręconych kawałków, czego wcześniej nie wiedziałem. Po drugie, wygląda na to, że rozdarcie przebiega na granicy dwóch elementów ale poza strefą działania dwóch śrub skręcających elementy (obok wizjera). Zdjęcie (kiepkskie) z dpreview pokazuje szkielet bez sanek. Jeśli nitują sanki po skręceniu (choć nie rozumiem czemu mieli by to robić) to jest to może efekt zbyt mocnego nitowania. Ewentualnie za mocno skręcają dwa elementy szkieletu. Wygląda na wadę fabryczną i ciekawe byłoby porównanie numerów seryjnych.

Być może C wie o takich problemach, bo 4D ma odpowiednio zmieniony design w tym miejscu http://a.img-dpreview.com/previews/C.../whiterear.jpg

EDIT: hmm, te śrubki jednakowoż w tym miejscu mogą trzymać jedynie wizjer
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick Zobacz posta
    [Troll mode on]

Czy pękła komuś tandetna plastikowa 350 ??

[Troll mode off]
    Ja miałem sytuację, że 350d spadło mi z obiektywem akurat na sanki. Poza sprasowaniem jednej szyny i blaszki pod nią nic się w body nie stało. 5 minut pracy z "kombinerkami" i pincetą i sprawa wróciła do normy. Tylko i tak muszę wymienić całe sanki, bo straciłem od wstrząsu jeden dzyndzelek pod blaszką.
    Całość tutaj opisałem: http://canon-board.info/showthread.php?t=25484

galesia
    Guest

Domyślnie

a ja miałem krakse na motorze i przy prędkości około 80 km/h mój 20D uderzył o ziemię bez żadnych osłon (miałem go zawieszonego na szyji). Pierdykną naprawdę mocno, pomijając koszt naprawy "tego co w środku" na 1700 pln na obudowie, nie było żadnego śladu. az trudno uwierzyć..

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów