Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Problem z Tamronem 28-75 2.8

Mieszany widok

tweakman
    Guest

Domyślnie Problem z Tamronem 28-75 2.8

Witam

Od dwoch dni mam problem ze szklem tamrona 28-75 2.8 , sprawa wyglada nastepujaca, iz przy probie zrobienia zdjecia obiektyw robi "bzzzyt" po czym wyskakuje Err99 na wyswietlaczu i pomaga jedynie power OFF/ON. Przy czym zauwazylem tutaj pewna analogie, gdzie na pewno obiektyw "sie odblokuje", jezeli calkowicie schowam go, a dopiero potem dam na ON. Nigdy tez nie zwiesza sie przy minimalnym zoomie, czy tez calkowicie zablokowanym na 28.
    Nie ma tutaj znaczenia czy jest na AF czy tez MF. Po prostu czasem ladnie chodzi przez 15min, a czasem sie wiesza przez 20 :\
    Czy ktos mial juz podobne problemy? moze z innymi szklami?
    Jakie sa wasze ew. rady, gdzie oddac, wyslac. Szklo nie jest juz na gwarancji.
    Dodam jeszcze ze sprawdzalem go takze na 350d i problem jest taki sam. Ja posiadam 30d.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tweakman Zobacz posta
    Witam

Od dwoch dni mam problem ze szklem tamrona 28-75 2.8 [...]
    Pozdrawiam
    Miałem podobny problem, z tym że u mnie er99 pojawiał niezależnie od ogniskowej. Po dokładnym wyczyszczeniu styków na razie jest spokój ale nie jestm pewien czy to właśnie styki były przyczyną. U Ciebie wygląda mi to na problem ze sławetnym flexem. Teoretycznie polski serwis tamrona to foto-comlex w Gdyni. Piszę teoretycznie bowiem na forum opinie ma raczej marne.

tweakman
    Guest

Domyślnie

aptur, czy moglbys rozwinac temat odnosnie tego flexu?

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Mam 28-75 i używałem go bez problemu w 300d i teraz w 30d.
    Z opisu wygląda mi to raczej na problem z oprogramowaniem, a nie z obiektywem. Nie grzebałeś przy sofcie

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Coś już napisał
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

tweakman -- mi już jeden tamron 28-75 padł... winą była taśma łącząca bagnet z elektroniką na szkle. objawy dawał podobne do Twoich - sprzedałem drania i kupiłem nowego
    - Fajne zdjęcia robisz. Jaki masz aparat?
    - Używam Nikona.
    - Płoń heretyku!

Zablokowany

Domyślnie

Sprzedałeś jako wadliwy?....

Dopiero zaczyna

Domyślnie

miałem tak samo.
    czyszczenie pomoglo za pierwszym razem
    za drugim - wymiana flexa - serwis w gdyni/gdańsku ( ok 220zł )
    w PL chyba tylko tam to naprawisz

po naprawie sprzedałem ( w rodzinie został ;-))

pzdr
    golek

tweakman
    Guest

Domyślnie

dzieki za odpowiedzi.
    dzwonilem juz do foto-complexu czy jak to sie tam zwie, i pan specjalista potwierdzil ze najprawdopodobniej jest to uszkodzony flex, ale pytajac o cene zaczal owijac ze sam nei wie, ze to zalezy od centrum jak przysla czesci i takie tam.
    W kazdym badz razie zapisal mnie do kolejki i powiedzial ze zadzwoni za okolo MIESIĄC abym mu przyslal szklo do naprawy :P
    kolejki jak za komuny...
    Ma ktos adres do tego niemieckiego serwisu o ktorym Cichy kiedys wspominal??
    pozdro

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tweakman Zobacz posta
    Ma ktos adres do tego niemieckiego serwisu o ktorym Cichy kiedys wspominal??
    pozdro
    Wal do Cichego na PM, powinien pomóc.

Dopiero zaczyna Awatar karolosz

Domyślnie

.. Właśnie zastanawiam się nad takim szkiełkiem... nad Tamron 28-75 F/2.8 XR lub Sigma 24-70/2.8 EX,
    naczytałem się o tym i przyznam ,że dużo się nie dowiedziałem....nawet gorzej na początku byłem przekonany do Tamrona... no ale teraz to ani to ani to a na canonowską L mnie nie stać.

Zastanawiam się czy Tamron będzie dobrze współpracował z 400D....?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów