Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Canon Eos 1 V

Eldudinio
    Guest

Domyślnie Canon Eos 1 V

Witam
    To mój pierwszy post na tym forum więc pozdrawiam wszystkich

Mam wielki dylemat i proszę o pomoc, otóż mogę za bardzo przystępną cenę dostać Canona Eos 1v, stan idealny ale zastanawiam się czy nie warto przypadkiem trochę zaoszczędzić i kupić Canona 5D, dodam że niestety nie mam warunków na ciemnię a chciałbym mieć wpływ na proces wywoływania zdjęcia. Myślałem też o kombosie 1V + skaner do filmów, dodam że interesuje mnie fotografia przyrodnicza. Pozdrawiam

Domyślnie

W fotografii analogowej większe znaczenie mają obiektywy niż korpus, właściwie doskonałe zdjęcia można robić dowolnym body, które trzyma czasy migawki. W przypadku cyfry w jakości zdjęć dużą rolę odgrywa korpus, ja mimo, że wciąż fotografuję analogowo i niedawno dokupiłem kolejną puchę proponowałbym ci kupić 5D, a jak ci zabraknie analoga to za parę stówek zawsze sobie coś dokupisz.

Bywalec
    Miasto
    3City

Domyślnie

tez bym ci poradzil kupic 5D ewentualnie 30d/40d + jakies szkielko...zawsze mozesz dokupic pozniej analoga np canon 30 z EC za 500-600 zl uzywke z gripem..

P.S. Ten analog strzela 4kl/s tak wiec nie jest zle a czasem sie w przyrodzie przydaje
    Ostatnio edytowane przez Shutterway.pl ; 27-08-2007 o 17:42

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam. Fotografia przyrodnicza taka bardziej statyczna (las, strumyczki, góry) czy jakieś ptaszki, zwierzęta itd? Nie będę tu mówił takich filozoficznych rzeczy ze tylko według swoich potrzeb możesz odpowiedzieć na pytanie co dla ciebie leprze. Powiedziałbym tylko co bym ja zrobił będąc w takiej sytuacji co ty. Na początku to kopiłbym analogowe używane body w stylu EOS 30/33 (a może i EOS 5), a potem zaczekał na wyjście na rynek 40D i zobaczył jakie opinie będzie mieć ( bo ja to bardziej ptaszki fotkać lubię, a tu crop moim zdaniem lepiej sie przyda, + te 6 klatek na sekundę). Ale jeżeli wolisz sceny tak powiem bardziej statyczne to raczej jednak 5D. Ale tak czy owak to kupiłbym jakiegoś analoga, chociażby ze względu na slajdy .

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

witaj!

ja bym raczej glosowal na cyfre...(choc przed zakupem cyfrowej puszki za nic nie powiedzialbym,ze cyfra>analog)

tak jak zostalo powiedziane - w analogach liczy sie szklo a nie pucha - wiec mozna sobie sprawic eosa 300 za 220zeta w FJ i pstrykac pstrykac az sie nie zbanczy na filmach

cyfra - nawet nie zaczne opowiesci o zaletach takie fotografii...moi przedmowcy maja racje - crop,szybkostrzelnosc,powtarzalnosc ujec,ekonomia focenia 24/7,same "za"...
    szkiełko i oko

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Eldudinio witaj,
    powiem tylko jakie sa moje doświadczenia: cyfra wyzwoliła we mnie więcej kreatywności i zachęciła do wzmożonej pracy nad doskonaleniem techniki i spojrzenia. Mam analoga i bardzo go lubiłem, jednak cyfra daje takiego kopa, że polecał bym ci jednak ten kierunek.

5D to najlepszy wybór obecnie odnośnie jakości zdjęć. Jeśli robisz przyrodę, pokazy lotnicze itp, to jakość przehandlował bym jednak na zasięg wynikający z cropa. Na wiosnę ukaże się następca 5D.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu

Domyślnie

A slajd to gdzie sobie wlozy?
    Czesc.Ch.
    P.s. pozostaje pytanie, ile to jest ta dobra cena na 1V? Rzeczywiscie eos 30 starczy, raczej bym pozostal przy nim, chyba, ze wazne sa uszczelnienia i trwalosc korpusu ( jakies bagna, wilgoc, mgla, kurz, piach itp). Wtedy 1V bedzie w sam raz.
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 27-08-2007 o 21:29
    Analog ma "dusze".

Domyślnie

właśnie, jaka jest "dobra" cena za 1V, bardzo lubię*robić zdjęcia na slajdach (jak mam kase na filmy )
    Pkt 8 regulaminu forum

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Czesc.Ch.
    wiesz gdzie .. :P
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    ...
    Proponuje, pociąć na klatki, powkładać w ramki i wbijać w gniazdo CF ;-)
    A tak na poważnie to propnuję jednak cyfrę (koszta eksploatacji kilszaka przy dużej ilości zdjęć robią się dość wysokie, a i w miarę dobry skaner swoje kosztuje) i do tego Eos 33, tak dla hobby.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów