Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Pojemność karty CF Kingston Elite Pro 4B

Coś już napisał

Domyślnie Pojemność karty CF Kingston Elite Pro 4B

Witam!

Kupiłem cztery karty CF Kingston Elite Pro 4GB, w tym samym czasie i w tym samym sklepie. Po pewnym czasie używania z aparatem Canon 350D zauważyłem, że jedna z nich ma 3,8 GB (467 plików RAW przy ISO200), a pozostałe trzy po 3,7 GB (456 pliki RAW przy ISO200). Często występują takie różnice? (Oczywiście chodzi mi o różnicę między 3,7 GB i 3,8 GB). Czy w przypadku kart innych producentów też tak jest?

Pozdrawiam
    Sławek
    Ostatnio edytowane przez slawek1972 ; 27-08-2007 o 14:18
    Canon 7D, Canon 350D, różne obiektywy

Coś już napisał Awatar radzio
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Hmm to może ja się wypowiem. Karty po sformatowaniu zawsze "kurczą się" wynika to z tego, że producenci liczą pojemność karty w tak że np 1000 mb = 1gb, a komputery 1024mb = 1gb dlatego zawsze są różnice. Ale zapewne nie o to Ci chodziło, imo formatuj karty w aparacie i tam będzie pisać ile miejsca jest powinno być tyle samo, jeżeli po sformartowaniu nie ma tyle samo podłącz kartę do czynika i sprawdź jaki jest system plików na ów karcie jak na wszystkich są takie same to znaczy że coś nie tak ;-). Istnieje też możliwość, że te 100mb różnicy wynika z subtelnych różnic między plikami tu 500kb tam 100kb różnicy i sie uzbiera ze 100mg
    Canon 400d + kit + Sigma 70 - 300 APO + Canon 50 1.8
    Moje zdjęcia
    Radzio Jogger - mój blog
    Redlog.pl - blog piłkarski

Coś już napisał

Domyślnie

Karty sformatowałem w aparacie (Canon 350D), jak się je sformatuje, to aparat wyświetla pojemność i właśnie o tym napisałem. Sprawdziłem te karty pod Windows XP, za pomocą czytnika. System plików to FAT32, ta większa ma 3,85 GB (w aparacie 3,8 GB), a te trzy mniejsze po 3,76 GB (w aparacie po 3,7 GB).
    Co do różnicy wynikającej z wielkości plików - podałem pojemność pustych kart.
    Po przeliczeniu tych 4GB na wielkość rzeczywistą wychodzi 3,725 GB. Zastanawia mnie różnica w przypadku tych samych kart.
    Canon 7D, Canon 350D, różne obiektywy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Karty mogą pochodzić z różnych serii produkcyjnych i stąd różnica w zastosowanych komponentach przekładających się na dokładną pojemność.

Uprawnienia umieszczania postów