Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: 24 mm-co wybrać?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie 24 mm-co wybrać?

Witam!

Mam dylemat przy wyborze obiektywu o ogniskowej 24 mm.
    Mam starą Sigmę 24/2,8 ;która bardzo dobrze się sprawuje z analogami,ale z cyfrą "hula" tylko na pełnej dziurze.
    Myślałem pierwotnie o 24/1,4;ale poczytałem trochę różnych opinii o tym szkle i nie jestem przekonany do wydania paru tysięcy na "wątpliwą?" optykę...Jest wprawdzie Canon 24/2,8;tylko obiawiam się,że będzie to dużo gorsze szkło od 1,4.

Dlatego zależy mi na opinii użytkowników Canona 1,4 i 2,8 co sądzą o jakości obu szkieł.Jak znacie jakieś namiary na sample z netu to chętnie podpatrzę.
    Za info z góry dzięki!

Ps.Będę używał 24 mm do pełnej klatki 5D.

Coś już napisał Awatar Robin
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jest jeszcze Sigma 24/1.8
    5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
    Fotki tutaj: flickr.com/photos/robinfoto i tutaj: plfoto
    "Tylko kisielem spłynie prawda" - ruchoporu.org

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robin Zobacz posta
    Jest jeszcze Sigma 24/1.8
    Tak,ale nie chcę nic innego niż Canon,bo później są przeboje znając podejście i marketing "Cwanona".
    Ostatnio edytowane przez velvia ; 29-08-2007 o 16:58

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kurde,chyba zapytam chłopaków na forum Nikona,może oni coś doradzą,bo na CB cisza...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Velvia mam do Ciebie pytanie. Właśnie kupiłem używaną sigmę 24 f/2,8.do 300D i kliszowego Eos 50. Czekam na przesyłkę. Czy mógłbyś napisać coś więcej o współpracy tego szkła z cyfrowym korpusem? Przy jakiej przysłonie osiąga się optymalną ostrość?
    Przemo
    Canon Pro1;Canon EOS 30D;Canon EOS 50D+EF-S 17-85+EF-S 55-250+EF-S 24+EF 100-300 f/4,5-5,6, EF 28-90 f/4-5,6, EF 17-35 f/2,8L, EF 50 f/1,8, EF 85 f/1,8

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

witaj,
    w sumie to masz mało opcji z 24mm
    Albo bardzo dobra 24/1.4L,albo szerzej canon 28/1.8 lub 35/1.4 L
    jezeli zalezy Tobie na 24mm to bezwzglednie brałbym 24/1.4 L i nie zaprzatał sobie głowy złymi opiniami z forów.
    zazwyczaj krytykuja ludzie ktorzy nigdy nie mieli tego w reku.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemobron Zobacz posta
    Velvia mam do Ciebie pytanie. Właśnie kupiłem używaną sigmę 24 f/2,8.do 300D i kliszowego Eos 50. Czekam na przesyłkę. Czy mógłbyś napisać coś więcej o współpracy tego szkła z cyfrowym korpusem? Przy jakiej przysłonie osiąga się optymalną ostrość?
    Sigma 24/2,8 to bardzo dobre szkło.Ostre,dobrze przenosi kontrast.
    Gdyby nie to,że Cwanon nie lubi mezaliansów,nigdy nie szukałbym niczego innego o tej ogniskowej.Z cyfrą pracuje tylko na pełnej dziurze,czyli 2,8.
    I w tym tkwi problem,bo 24mm to przy FF obiektyw szerokątny i focenie na przysłonie roboczej 2,8 może być przydatne tylko w reporterce w słabych warunkach oświetleniowych,a ja fotoreporterem nie jestem i nie zamierzam nim być.Taki sam problem mam z 400/5,6 ;ale w tele nie potrzebuję przymykać obiektywu do innych wartości przysłon. 24mm wykorzystuję głównie do pejzażu,a optymalną (największą) ostrość uzyskuję przymykając o 2-3 przysłony.Częściej używam jednak przysłon w przedziale f11-f32.Sigma 24/2,8 to tzw.wiertarka:solidna metalowa budowa i głośna praca(prawie jak wiertarka ).

Szkoda,że nie mogę używać tej Sigmy w pełnym zakresie,w serwisie też nie mogą wymienić chipa,żeby pracowała w pełni z Cwanonem.Pozostaje zakup nowego szkiełka i z dlatego mam dylemat.Canon 24/2,8 osiągał gorsze wyniki w testach za jakość optyczną niż tożsama Sigma,a nowsza Sigma 24/1,8 ma osiągi porównywalne do Canona 24/2,8.Dlatego rozważam zakup "Elki" 24/1,4;ale słyszałem wiele diametralnie różnych (często biegunowo sprzecznych )opinii nt tego szkła i stąd wątek poruszyłem na forum,żeby "co nie co" rozwiać wątpliwości.Zależy mi głownie na opiniach użytkowników,którzy sami mieli okazję porównać w praktyce oba lensy.Może są tacy Canonierzy z takim bagażem doświadczeń...

Uprawnienia umieszczania postów