Paski?
Znaczy się - banding.
Postaraj się naświetlać poprawnie, taki efekt pojawia się jak wyciągasz cienie w drastyczny sposób.
Paski?
Znaczy się - banding.
Postaraj się naświetlać poprawnie, taki efekt pojawia się jak wyciągasz cienie w drastyczny sposób.
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
No tak zdaje sobie sprawe ze wyciaganie cieni pozniej swoje robi , niestety poki co hmm jedyna opcja czasem , bede zwracal na to uwage na pewno i staral sie o tym pamietac.
http://www.speedyshare.com/985899512.html jeden z RAWów
dzieki za link poczytam
no comment...
[QUOTE=MM-architekci;548507]Jesli pomylilem i zly dzial prosze przeniesc ;]
-------------------------------------------
W sobotej cykalem pierwszy slub , to tak dla wstepu ;] , na kilku fotkach szum w postaci takich paskow , malo takich zdjec ale sa , czy to wyniki mocnej obrobki , ewentualnie kwestia softu do tej obrobki , czy czegos innego i ewentualnie jak mozna sobie z tym poradzic jesli sie da ;]. Dodatkowe wyostrzanie zawsze pogarsza ten efekt. Specjalista od obrobki i od cykania nie jestem wiec prosze mowic jak do amatora.
przyklady :
Facet miał na myśli szum w postaci podłużnych pasków, na górze, rozchodzących się promieniście wokół lampy:-D. Też, się intensywnie zastanawiam, jak on powstał, i dlaczego ?
:-D
Wywołałem,przepuściłem przez NI....pasy nadal widać.
1. Zdjęcie niedoświetlone o jakieś 1EV co daje przy 5D po wyciągnięciu ISO ok 4000.Sporo choć widziałem zdjęcia kolegi MMM wyciągane o 1/1,3EV i takich zjawisk nie zauważyłem.
2. Spróbuj zrobić przykładowo zdjęcie na 1600 naświetlone poprawnie wg histogramu i niedoświetlone o 1EV....sprawdź czy na poprawnie naświetlonej ''klatce'' paski są nadal widoczne czy może to wina matrycy.
Tez mi sia cos takiego trafilo na jednym foto. Ale to moja wina, Degradacja byla mocna.
Ok dzieki za porady , w sumie z wstepnej selekcji fot z 300 moze 3 tak maja wiec fakt faktem ze obrobka mocna tzn wyciagnie cieni zrobilo swoje , teraz juz bede pamietal ze szum i takiej formie moze sie pojawic niestety. Pierwszy slub wiec bede wiedzial na przyszlosc i wyciagal wnioski ;]
no comment...
Witam,
ostatnio miałem zapięte 70-200/2.8 do C5d, AF chyba na servo, iso3200.
Na rawie takie kwiatki:
http://imageshack.us/photo/my-images...10829o115.png/
czy to ten słynny banding ?
szkła tego i takiego iso używam raczej sporadycznie, ale boję się że coś z puszką nie tak ...
Oj, to chyba nie banding. Tu to wygląda na forsowne wywoływanie cieni - w grę zaczynają wchodzić właściwości matrycy, zakłócenia odczytu ładunków z pikseli. W cieniach "rozdzielczości tonalna" jest niska i skutkuje to takimi krechami (warto zajrzeć do lekcji Janusza Body na temat linearności matryc światłoczułuch).
Banding występuje przy gradientach (np. jak na fotografii nieba w pobliżu Słońca) gdy zmiana odcienia wymaga bardzo bogatej palety barw, a ta nie jest dostępna np. z powodu kompresji jpg. Skutkuje to występowaniem pasów wystarczającej szerokości i różnicy barwy lub jasności by na oko odróżnić jedne od drugich.
Te paseczki pionowe i poziome to wina elektroniki aparatu. Można się o tym przekonać przez porównanie pojedynczo pstrykniętej klatki z serią. W serii paski są bardziej widoczne, bo płyta główna i karta pamięci sa aktywne w czasie, gdy robi się kolejne zdjęcie.