Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Banding w 5D ?

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Paski?
    Znaczy się - banding.
    Postaraj się naświetlać poprawnie, taki efekt pojawia się jak wyciągasz cienie w drastyczny sposób.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No tak zdaje sobie sprawe ze wyciaganie cieni pozniej swoje robi , niestety poki co hmm jedyna opcja czasem , bede zwracal na to uwage na pewno i staral sie o tym pamietac.

http://www.speedyshare.com/985899512.html jeden z RAWów

dzieki za link poczytam
    no comment...

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

[QUOTE=MM-architekci;548507]Jesli pomylilem i zly dzial prosze przeniesc ;]

-------------------------------------------

W sobotej cykalem pierwszy slub , to tak dla wstepu ;] , na kilku fotkach szum w postaci takich paskow , malo takich zdjec ale sa , czy to wyniki mocnej obrobki , ewentualnie kwestia softu do tej obrobki , czy czegos innego i ewentualnie jak mozna sobie z tym poradzic jesli sie da ;]. Dodatkowe wyostrzanie zawsze pogarsza ten efekt. Specjalista od obrobki i od cykania nie jestem wiec prosze mowic jak do amatora.

przyklady :

Facet miał na myśli szum w postaci podłużnych pasków, na górze, rozchodzących się promieniście wokół lampy:-D. Też, się intensywnie zastanawiam, jak on powstał, i dlaczego ?:-D

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Wywołałem,przepuściłem przez NI....pasy nadal widać.

1. Zdjęcie niedoświetlone o jakieś 1EV co daje przy 5D po wyciągnięciu ISO ok 4000.Sporo choć widziałem zdjęcia kolegi MMM wyciągane o 1/1,3EV i takich zjawisk nie zauważyłem.

2. Spróbuj zrobić przykładowo zdjęcie na 1600 naświetlone poprawnie wg histogramu i niedoświetlone o 1EV....sprawdź czy na poprawnie naświetlonej ''klatce'' paski są nadal widoczne czy może to wina matrycy.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Uzależniony

Domyślnie

Tez mi sia cos takiego trafilo na jednym foto. Ale to moja wina, Degradacja byla mocna.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    2. Spróbuj zrobić przykładowo zdjęcie na 1600 naświetlone poprawnie wg histogramu i niedoświetlone o 1EV....sprawdź czy na poprawnie naświetlonej ''klatce'' paski są nadal widoczne czy może to wina matrycy.
    ...a potem to samo z wyłączonym AF - może to interferencja elektromagnetyczna od silniczka w obiektywie?
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ok dzieki za porady , w sumie z wstepnej selekcji fot z 300 moze 3 tak maja wiec fakt faktem ze obrobka mocna tzn wyciagnie cieni zrobilo swoje , teraz juz bede pamietal ze szum i takiej formie moze sie pojawic niestety. Pierwszy slub wiec bede wiedzial na przyszlosc i wyciagal wnioski ;]
    no comment...

halun13
    Guest

Domyślnie

Witam,
    ostatnio miałem zapięte 70-200/2.8 do C5d, AF chyba na servo, iso3200.
    Na rawie takie kwiatki:
    http://imageshack.us/photo/my-images...10829o115.png/

czy to ten słynny banding ?
    szkła tego i takiego iso używam raczej sporadycznie, ale boję się że coś z puszką nie tak ...

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Domyślnie

Oj, to chyba nie banding. Tu to wygląda na forsowne wywoływanie cieni - w grę zaczynają wchodzić właściwości matrycy, zakłócenia odczytu ładunków z pikseli. W cieniach "rozdzielczości tonalna" jest niska i skutkuje to takimi krechami (warto zajrzeć do lekcji Janusza Body na temat linearności matryc światłoczułuch).
    Banding występuje przy gradientach (np. jak na fotografii nieba w pobliżu Słońca) gdy zmiana odcienia wymaga bardzo bogatej palety barw, a ta nie jest dostępna np. z powodu kompresji jpg. Skutkuje to występowaniem pasów wystarczającej szerokości i różnicy barwy lub jasności by na oko odróżnić jedne od drugich.

Domyślnie

Te paseczki pionowe i poziome to wina elektroniki aparatu. Można się o tym przekonać przez porównanie pojedynczo pstrykniętej klatki z serią. W serii paski są bardziej widoczne, bo płyta główna i karta pamięci sa aktywne w czasie, gdy robi się kolejne zdjęcie.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów