Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Banding w 5D ?

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no na tym linku z dpreview mają banding z 50/1,4

nie wiem co miał Cichy na swojej puszce jak mu "paski" wyskoczyły, ale można go o to zapytać
    lepsze jutro było wczoraj

Początki nałogu

Domyślnie

chodziło mi bardziej o zestawienie szkieł z którymi Banding występuje, myslałem że coś takiego powstało, bo skoro padło słowo iż występuje on z niektórymi szkłami, znaczy że nie ze wszystkimi, a ja bym chciał uniknąć takich "pięknych" fresków na zdjęciach.

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

też chciałbym zobaczyć takie zestawienie szkieł, bo w odległej przyszłości planuję "przejście na pełną stronę klatki" a konkretnie 5d

możemy stworzyć taką listę:

1. canon ef 50mm/1,4 usm
    2.szkło Cichego ( tu prośba do niego aby dodał)

resztę niech dopiszą właściciele 5d jak wiedzą które to szkła tak paskudnie bandingują

a tak zupełnie serio to aż tak bym się tym nie zamartwiał straszliwie - ja w każdym razie nie będę robił zbyt często zdjęć na iso3200 przy włączonym servo z dużą ilością czarnego w kadrze, a jak nawet to włączę sobie inny tryb autofocusa

czołem

Domyślnie

niech mi ktos wytlumaczy od strony teoretycznej jaki ma wplywa szklo i serwo na banding w jakiejkolwiek kamerze...bo poki co wyglada mi to tylko i wylacznie na biedna glebie bitowa.
    pozdrawiam,
    zby

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wytłumaczyć nie wytłumaczę, ale zacytuję:

za dpreview:
    "Quite a few early adopters there noted that when using certain lenses at high sensitivities in AI Servo (continuous auto focus) mode banding interference artifacts can be seen, most clearly in shadow areas. This appears to be some kind of radio frequency or electrical interference from the auto focus motor."

Czyli po prostu silnik autofocusa który w trybie servo praktycznie cały czas pracuje wywołuje zakłócenia radiowe/elektryczne czy jak je tam zwał, które źle wpływają na prace matrycy. Widać to tylko gdy matryca pracuje przy dużej czułośći (1600-3200) i tylko na ciemnym tle.
    A propos silnik ef 50/1,4 to micro USM czyli dosyć specyficzny silniczek, może to dlatego ?

Na mój rozum to zjawisko podobne do takiej sytuacji:
    weź sobie starą wiertarkę/suszarkę i uruchom koło jakiegoś telewizora. Przez ekran będą przechodzić paski a z głośników będzie wydobywać sie buczenie. Spytaj sie jakiegoś elektryka/elektronika on to pewnie lepiej wyjaśni.

na biedną głębię bitową to MSZ poniższe obrazki nie wyglądają:

http://a.img-dpreview.com/reviews/Ca...s/IMG_6346.jpg

http://a.img-dpreview.com/reviews/Ca...s/IMG_6352.jpg

a poza tym ja się nie znam i mogę się mylić, boli mnie głowa itp.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Allensteiner ; 24-10-2007 o 14:06

Domyślnie

Ok. to na Twoich linkach to klasyczny banding. ale to cos na focie z pierwszego postu bandingiem raczej nie jest i do tego sie odnosily wlasnie moje watplwiosci. z moich obserwacji wynika ze efekt ten moze sie pojawic nawet na niskich czulosciach i ma zwiazek ze "starzeniem sie" matryc. wlasnie patrze na fote z wiekowego pierwszego deesa, iso 100 i lekki banding. i tak sobie mysle ze skoro zaklocenia elektromagnetyczne wywolane microUSM moga robic taka kasze w 5d, to moze zaobserwowane przeze mnie "starzenie sie" ma raczej cos wspolnego z hmm... szkodliwym namagnesowaniem matrycy?
    pozdrawiam,
    zby

Uzależniony

Domyślnie

To cos sie ruszylo w tej sprawie? Ktos cos wie nowego ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

U mnie na 24-105.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Szumy w formie pasiastej

Jesli pomylilem i zly dzial prosze przeniesc ;]

-------------------------------------------

W sobotej cykalem pierwszy slub , to tak dla wstepu ;] , na kilku fotkach szum w postaci takich paskow , malo takich zdjec ale sa , czy to wyniki mocnej obrobki , ewentualnie kwestia softu do tej obrobki , czy czegos innego i ewentualnie jak mozna sobie z tym poradzic jesli sie da ;]. Dodatkowe wyostrzanie zawsze pogarsza ten efekt. Specjalista od obrobki i od cykania nie jestem wiec prosze mowic jak do amatora.

przyklady :

no comment...

Początki nałogu

Domyślnie

Umieść surowe zdjęcia bez obróbki prosto z matrycy będzie łatwiej oszacować czy problem to soft czy coś innego
    A co do wysotrzenia które powoduje wzrost szumów.Nie wyostrzasz przypadkiem całości zdjęcia bo jeśli robisz to globalnie to wyostrzasz także szumy.Proponuję przeczytać watek Janusza który jest naprawdę dobry

http://canon-board.info/showthread.php?t=19955
    CANON Laik

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów