Vitez nie wiem komu wysłałeś ten telefon ale chyba nie mi, albo muszę zastrzelić mojego okulistę
Może się uda coś wyrzeźbić w tygodniu. Urlopik jakiś, tym bardziej, że pogoda sprzyja
Vitez nie wiem komu wysłałeś ten telefon ale chyba nie mi, albo muszę zastrzelić mojego okulistę
Może się uda coś wyrzeźbić w tygodniu. Urlopik jakiś, tym bardziej, że pogoda sprzyja
Coś tam jest do pstrykania
jeśli byście mieli okazję to proszę też o podpięcie TC do TC do obiektywu (jak opisałem w pierwszym poście). Tak z ciekawości :wink:
Ja mam jeszcze pytanie jakie TC polecacie? Canon, Kenko, Sigma, Tamron... Może podacie własny subiektywny mini ranking zarówno x1.4 jak i x2.0?
Bardzo jestem Ciekaw wyników testu Viteza.
pozdrawiam Yablon
Oo.... Vitez bedzie testowany? Na jaka okolicznosc?Zamieszczone przez Yablon
![]()
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Jeden pticzek z 70-200 2.8 IS L + TC 1.4x Canon :
http://vitez.ceron.pl/1.jpg
I jedno ogolne ujecie na pozarcie - ja twierdze ze zdjecie jest takie sobie, moja dziewczyna twierdzi ze jest swietne ("bo te ptaki, i chmury, tą wolnosc sie czuje i chce sie samemu latac!" )![]()
http://vitez.ceron.pl/2.jpg
Mialo byc wiecej ptaszkow ale... musze pocwiczyc lapanie ostrosci z tak dluga lufa, z tak daleka, w tak male obiekty, wsrod galezi... po prostu jak sie takie male paskudztwo chowa, reka drzy to trafiam w galaz a nie w ptaka. Czasem nawet IS zawiodl (no ale 1/160 vs ok 440mm) ale w wiekszosci to moja celnosc. W ZOO bedzie latwiej bo wieksze obiekty 8)
Aha zdjecie 1 to jpg konwertowany z RAW, bez zadnej korekty, wyostrzania itp ; crop ze srodka kadru 800x600, bez resize, zapisany z jakoscia 10/12 w PS Elements 2.0.
ornitologiem nie jestem ale to chyba nie jest wrobelZamieszczone przez Vitez
tak dla porownania zamieszczam fotke z Sigmy 70-300(fotka strzelona w jpg a nie w RAW, crop ze srodka kadru)
moim zdaniem jakosc podobna (tylko cena inna)
Moim zdaniem nie podobna, tylko u Ciebie tak ze dwie klasy lepsza :wink:Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
[DoMiNiQuE] spójż na bokeh, Sigma robi to wstrętnie, co prawda na zdjęciu Viteza (ale mnie korciło żeby napisać Vitezia) tło jest gładkie, ale możemy poprosić go żeby pokazał zdjęcie zmotywem w tle (Vitez proszę)
no i myślę, że tu porównanie wyjdzie na korzyść eLki.
pozdrawiam
dzieki JurekZamieszczone przez Jurek Plieth
Cychol, co do bokeh to sprawka przyslony - u mnie bylo f/9![]()
ale nie wartości przesłony, tylko jej kształtu. I nie mam nic przeciwko Sigmie, tylko poprostu mi się ten wzorek nie podobaZamieszczone przez [DoMiNiQuE
![]()
pozdrawiam