Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Do użytkowników Canon EF 100mm/2.8 Macro USM

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Pawełek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Do użytkowników Canon EF 100mm/2.8 Macro USM

Witam,
    po przejściu na pełną klatkę zmieniłem EF-S 60mm Macro na ten 100mm/2.8 Macro USM. Ponieważ z 60ki byłem bardziej niż zadowolony (super zbita budowa, bezdźwięczny, szybki, b. ostry) 100ka trochę mnie rozczarowała. Budowa "pustakowata" lecz to pewnie wynika ze specyfiki konstrukcji pod pełną klatkę. Ostrość ok, ale AF się telepie, może nie wolniej, ale go słychać... Chrobotanie i jakby stukający luzik przy zatrzymywaniu mechanizmu. Ponieważ sklep mam w innym mieście, chciałem skonfrontować z innymi użytkownikami czy to jego normalne zachowanie. Póki zakup świeży może lepiej jechać i wymienić, dmuchając na zimne?

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Wydaje mi sie, ze jestes przewrazliwiony

Dopiero zaczyna Awatar Pawełek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

trochę mam różnego sprzętu i zdziwił mnie fakt, że USM za 2k chodzi głośniej od Kita :/ robaków nie fotografuję, ale gdybym się nudził nie ma szans żebym nie spłoszył tymi dźwiękami hmm "modeli" :] napiszę jeszcze, że objawowo wygląda to tak jak w sigmach bez HSMa które posiadałem, ustawianie ostrości to telepka przed piknięciem soczewka która jeździ robi delikatne przód-tył, przód-tył które robi "trytyty" staram się nie być sprzętowo przewrażliwiony, na co fakt, sporo osób choruje jeżeli napiszecie, że to normalne to obiecuję, będę dzielny.

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

Nie nie nie, normalne to nie jest na pewno. Mój model chodzi bezgłośnie. Focę robaki, i rzadko mi uciekają, a jeżeli już, to nie z powodu głośnego AF. Chyba możemy podejrzewać jakąś usterkę, niestety. Moje 100/2.8 to niemalże moje ulubione szkło - szybkie i ostre. Jeżeli nie przesadzę z pierścieniami i innymi soczewkami to AF zawsze w punkt i zawsze szybki i cichy. A na pewno nie ma takich objawów jak piszesz. Może by tak się zapytać w sklepie, albo w serwisie.

Pozdrawiam
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominix Zobacz posta
    Mój model chodzi bezgłośnie.
    Mój też, ... no prawie. W każdym razie porównywalnie do innych USM, bez porównania z obiektywami bez USM.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Też miałem wątpliwości jak kupiłem swój egzemplarz

Ale ten typ trochę tak ma.. więc może dopowiem, że pewną wadą 100/2.8 macro jest dość luźny pierścień ostrości (trochę klekocze w kierunku tył/przód). AF nie powinien "chrobotać" natomiast takie małe "łup", jak ustawi ostrość i soczewki dojadą gdzie muszą, to normalne.

EDIT:
    Tylko podkreślę, że chrobotanie to nie jest IMHO normalny objaw, mój jest cichutki.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Domyślnie

ja się wypowiem w piątek jak dojdzie mój obiektyw

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

U mnie jakieś tam dźwięki wydaje ale nie jest to głośno, do momentu przeczytania tego wątku nawet nie zwracałem uwagi i delej nie będę.

Miasto
    Krakow

Domyślnie

Bezszelestny i szybki - jak jest dobre swiatlo .... jak gorsze to wolniejszy, glosniejszy ('trytyty') i slychac 'lup', ale w porownaniu z sigmami (bez hsm) to i tak jest cichutki.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Pawełek aż z wrażenia założyłem przed chwilą mój 100/2.8 macro USM (nowy) na 5d lekko go słychać i to tyle ... na pewno nie powinno być żadnego chrobotania .
    Budowa może mało ciekawa ale nic się nie wysuwa i jest bardzo super do macro.
    Jak możesz to reklamuj ... chrobotanie na pewno nie jest normalne.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów