Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Proszę o poradę jak robić S5 zdjęcia w nocy

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar budziko

Domyślnie Proszę o poradę jak robić S5 zdjęcia w nocy

Witam. Próbuję zrobić ładne zdjęcia nocne plenerowe. Wcześniej używałem małego aparaciku wielkości paczki fajek i robił nocne po prostu bajka. Sprawdzałem w EXIFie to automat ustawiał: czas 15sek, ISO 50, f3,2.
    Canonem próbuje na manualu i nie udaje mi się zrobić tak ładnych. Często też są rozmyte (korzystam ze statywu i samowyzwalacza). Proszę o rady jak ustawić Canona S5 IS do robienia zdjęć w nocy; oczywiście mówię o zdjęciach w plenerze, oświetlenie: lampy uliczne.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez budziko Zobacz posta
    Witam. Próbuję zrobić ładne zdjęcia nocne plenerowe. Wcześniej używałem małego aparaciku wielkości paczki fajek i robił nocne po prostu bajka. Sprawdzałem w EXIFie to automat ustawiał: czas 15sek, ISO 50, f3,2.
    Canonem próbuje na manualu i nie udaje mi się zrobić tak ładnych. Często też są rozmyte (korzystam ze statywu i samowyzwalacza). Proszę o rady jak ustawić Canona S5 IS do robienia zdjęć w nocy; oczywiście mówię o zdjęciach w plenerze, oświetlenie: lampy uliczne.
    Co znaczy ze są nie ładne, możesz podać przykłady zdjęć ?
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Domyślnie

Proszę, wybrałem takie najgorsze,
    Są np rozmyte: (korzystam ze statywu) oto Canon:

A to zdjęcie z małego kompaktu, również ze statywu

Oczywiście za którymś razem wyjdą z Canona ok, ale mały kompakcik więcej robił tych udanych

Dopiero zaczyna Awatar KWS
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Nie są poruszone, ale nieostre, ostrz w miejsce jasne i kontrastowe

Mea culpa- poruszone= mocniej skręć statyw.

I w miare możliwości, zmieniaj metody pomiaru światła.

I ostatnie- zdjęcie z kompakta było wykonane w innych waruknach oświetleniowych

Ewentualnie, tryb M, czas dobierz, f~4. Statywik, w najciemniejsze miejsce pomiar światła(w moim starym A510 był prymitywny światłomierzyk który mówił -1/3EV itp...)
    Ostatnio edytowane przez KWS ; 27-08-2007 o 22:10

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Nie mam S5 IS, ale z tego co wiem to jak używasz statywu i focisz w nocy to wyłącz całkowicie IS (stabilizacje). O ile wiem w Sx IS to pomaga
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ciosna Zobacz posta
    ale z tego co wiem to jak używasz statywu i focisz w nocy to wyłącz całkowicie IS (stabilizacje). O ile wiem w Sx IS to pomaga
    Pozdrawiam
    Miałeś rację Ciosna. Przy włączonej stabilizacji są rozmyte zdjęcia. Robione z zoomem + MF bo AF się gubił. Przykłady:

Dopiero zaczyna Awatar silver76
    Miasto
    dolny śląsk

Domyślnie

Oto kilka moich przykładów zdjęć w nocy. Kilka z nich na max telefoto (x6), czas naśw. 10-13sek. stabilizacja zawsze włączona, z Manual Focus. Statyw mini na parapecie

Pozdrawiam.
    silver76

Canon PowerShot A710 IS; BC 700
    + Lumix FZ18

jegro
    Guest

Domyślnie

Mam ten sam problem. Mój poprzedni s50 robił piękne ostre zdjęcia nocne. W Canonie S5 niekiedy są ostre innym razem nie.Nie wiem dlaczego,i irytuje mnie to bardzo. Budziko a na którym z trybów nocnych robisz? Portrety i nocne tło czy sceny nocne. Poza tym nie powiem złego słowa o tym aparacie.

Domyślnie

jegro

Robię na trybie M, Te tryby które podałeś to ja ... nie umiem chyba tam robić fotek. A tak poważnie to kiepsko wychodziły! Ciemne strasznie. Tryb manual i testuj! Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów