Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Czy potrzebna kalibracja?

Mieszany widok

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Czy potrzebna kalibracja?

Witam
    Jeśli obiektyw ma BF lub FF to jego wada jest caly czas i występuje na wszystkich zdjęciach czy tylko czasmi się pokazuje ?
    Moje pytanie odnosi się do spostrzeżeń jakie mi się nasunely po obejrzeniu paru fotek konkretnie dwóch ( calej twarzy ) na których widać ostrość na ucho na drugim na pasek na ramieniu zamiast na twarz ,obiektyw to 50/1,8 II( ostrość ustawiona centralnie na twarz ).
    Tak się zastanawiam czy to jest powód do kalibracji obiektywu , czy to wina puszki Canon 300 ( analog) ?
    Przedtem takich sytuacji nie zauważylem.Fotek nie przesylam ponieważ zdjęć nie skanuje ponieważ brak u mnie takowego sprzętu.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

O ile mi wiadomo na analogu raczej nie wystepuje BF/FF - prędzej AF po prostu nie trafił (w Canonie 300 nie jest jakiś super).. Jeśli BF/FF występuje to jest na wszystkich zdjęciach z danej pary puszka/szkło i jest to efekt powtarzalny

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    O ile mi wiadomo na analogu raczej nie wystepuje BF/FF - prędzej AF po prostu nie trafił
    Dlaczego nie występuje ?
    Jeśli tak jest to mnie uspokoileś ,wynika z tego że musialem popelnić gdzieś bląd.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serbio Zobacz posta
    Dlaczego nie występuje ?
    Jeśli tak jest to mnie uspokoileś ,wynika z tego że musialem popelnić gdzieś bląd.
    Nie wiem dlaczego nie wystepuje.. jedna z teorii głosi że dlatego iż zdjęć z analoga nie ogląda sie na monitorze z powiększeniem 100% - ale generalnie jakby było coś nie tak to powinno być powtarzalne za każdym razem.. Jesli to sporadyczne to po prostu AF nie trafił

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli mnie pamięć nie myli, to byl kitem do EOS 5.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Owszem, był:
    http://www.canon.com/camera-museum/c...g=srs&page=eos
    ... ale idąc tym tropem to 24-105/4 L IS USM jest kitem do 5D :-)
    W umownej nomenklaturze obowiązującej na tym forum pod pojęciem "kit" rozumiemy tani plastikowy zoom, dokładany w podstawowym zestawie do lustrzanek klasy amatorskiej.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    ... W umownej nomenklaturze obowiązującej na tym forum pod pojęciem "kit" rozumiemy tani plastikowy zoom, dokładany w podstawowym zestawie do lustrzanek klasy amatorskiej.
    OK! jeśli tak, to ten 28-105 nie jest KITem - sorki
    ale czy warto go kalibrować? może zobaczmy z niego jakieś fotki?
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czy warto kalibrować, to zupelnie inna historia. Najpierw trzeba sprawdzić, czy jest problem, a w analogu nie jest to ani proste, ani tanie. Fotki testowe kosztują. Może dlatego nie slyszalo się wtedy tylu narzekań? No i w portrecie nie ma czegoś takiego, jak ustawienie ostrości "ogólnie na twarz"

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Fakungio daj sample jak chcesz opinii, wróżenie z fusów nie doprowadzi raczej do merytorycznych wniosków :-)
    A czy warto ? Obiektyw wart jest 450 - 600 zł, spisuje się przyzwoicie zarówno z cyfrą jak i z kliszakiem (no, może poza dystorsją i skłonnością do winietowania na 28 mm) a jego czyszczenie, smarowanie i regulacja na Żytniej kosztuje 110 zł.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów