Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Teleobiektyw do zdjęć ptaków

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Teleobiektyw do zdjęć ptaków

Witam,
    poszukuję porad związanych z wyborem dobrego tele do fotografowania ptaków. Ostatnio "poluję" na kruki i po prostu zwariowałem na tym punkcie. Kto wie, może zanim coś kupię to mi przejdzie , ale póki co porzuciłem myśl o kupnie 16-35L i chcę kupić coś ze średniego tele w podobnej (lub niższej :wink: ) cenie.

Konkretnie, po lekturze aktykułów z sieci, biorę pod uwagę:
    EF 300/4L IS + nieco później TC x1.4
    EF 400/5.6L

Na nic lepszego mnie nie stać w tym momencie
    Czytałem sprzeczne opinie o jakości optycznej tych szkieł, może ktoś ma doświadczenia. Oczekuję szkła ostrego jak żyleta (dlatego stałka)
    Najchętniej do zdjęć z ręki :wink: i ptaków w locie.

A może pokombinować z moją Sigmą i TCx2 Chyba średni pomysł, ale może ktoś próbował.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie Re: Teleobiektyw do zdjęć ptaków

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    biorę pod uwagę:
    EF 300/4L IS + nieco później TC x1.4
    EF 400/5.6L
    (...)
    Najchętniej do zdjęć z ręki :wink: i ptaków w locie.
    Moim skromnym (bo w kwestii TC jestem ciągle teoretykiem) zdaniem powyższe załatwia dylemat między tymi dwoma zestawami. IMHO przy takich założeniach potrzebujesz IS.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

też tak mi się wydaje, ale martwi mnie jakość optyczna. Chciałbym mieć jedno naprawdę ostre szkło, i z tego co czytałem 400/5.6L taki właśnie jest. O 300/4L IS nie czytałem jakiś rewelacyjnych opinii

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moge co nieco powiedziec po wczorajszych probach lapania cwierkow o 70-200 2.8 IS L z TC 1.4x:

- jakosc super
    - AF i IS super
    - jasnosc 4.0 niepotrzebna w 'normalny' dzien we w miare otwartym terenie (1/1000 przy f4 a sloneczko za chmurkami przeswitywalo)
    - ZA KROOOOTKIIIII !!! (zakres to 70-200 * 1.6x cropa * 1.4x TC ) - pticzek w centrum kadru taki malenki a dookola galezie, niebo itp zbedne elementy... a byl ledwie na drzewie 15 m obok....
    - zoom bardzo przydatny, bo jak juz namierzylem ptaka wlasnym okiem to po przylozeniu szkla na 20mm nie moglem go znalezc w gaszczu galezi, wtedy zoomem na 70, znajdowalem ptaka i wyzoomowywalem na niego - jesli ktos ma podobne problemy 'snajperski' to polecam zooma... jesli ktos idealnie potrafi waskim szklem trafic w upatrzonego ptaka to niech pominie ta uwage 8)

Wlasnie w watku obok wyczytalem o Tamronie 200-500... interesujace 8)

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Chciałbym mieć jedno naprawdę ostre szkło, i z tego co czytałem 400/5.6L taki właśnie jest.
    Też czytałem same pozytywy na temat tego obiektywu i dlatego starałem się nim zainteresować Muflona. Miło, że Ty zwróciłes nań uwagę :wink:

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jurek,
    tylko pojawia się taki problem: co z pticami w locie? z ręki to tym 400/5.6 chyba raczej nie ma szans a taszczenie statywu i brak możliwości podchodzenia stanowi spory problem. W każdym razie tak podpowiada moje skromne dotychczasowe doświadczenie.

Czy ktoś wie jaka jest naprawdę ostrość tej 300/4L IS w porównaniu z 400/5.6 ?

Vitez,
    ja wiem że za krótki, szczególnie jak ze skały chcesz strzelić kruka w locie z odległości 200 metrów. Dlatego ew. biorę pod uwagę tylko TC x2 ( w czasie dopóki się na 300/2.8L IS nie dorobię :wink: )

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jurek,
    tylko pojawia się taki problem: co z pticami w locie? z ręki to tym 400/5.6 chyba raczej nie ma szans a taszczenie statywu i brak możliwości podchodzenia stanowi spory problem.
    Ja Ci na to pytanie nie odpowiem, bo nie mam własnych doświadczeń w tej materii. Osobiście nie wierzę w cudowną moc IS'a, a obiektywy tele są po to, aby z nimi taszczyć dobre statywy!

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Stałem ostatnio przed takim samym wyborem.
    Opcje z TC odrzuciłem na samym początku.Może i błędnie ale wyszedłem z założenia że jakość optycna bez TC będzie lepsza.
    Pozostał wybór pomiędzy 100-400 z IS a stałką 400/5,6.Z jednej strony uniwersalności wygoda zooma no i IS a z drugiej strony niewątpliwie lepsza jakość optyczna stałki.
    Po wypowiedziach paru osób które miały doczynienia z tymi szkłami zdecydowałem sie na 400/5,6.Wszędzie chwalony.
    Parę zdjęć z 400/5,6
    http://www.pbase.com/gaocus/40056_sampler_gallery

Jak w miarę szybko znajdę kogoś by mi to przerzucił przez ocean pochwalę się zdjeciami.

sv
    Guest

Domyślnie

tylko pojawia się taki problem: co z pticami w locie? z ręki to tym 400/5.6 chyba raczej nie ma szans
    raczej nie ma szans
    Czy ktoś wie jaka jest naprawdę ostrość tej 300/4L IS w porównaniu z 400/5.6 ?
    używam - to bardzo dobre szklo, choć is raczej niewiele Ci da jezeli fotografujesz z bliska
    to zdjecie zrobilem 300/4 is:
    http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=584438

jezeli chcesz zobaczyc to zdjecie (i kilka innych) na papierze, to zobacz w kiosku aktualny nr Zoom'a
    Napisalem tam artykul o fotografowaniu ptakow. jest troche zdjec zrobionych 10D i MK II z 70-200/2,8 (bez is) i 300/4
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Jurek,
    tylko pojawia się taki problem: co z pticami w locie? z ręki to tym 400/5.6 chyba raczej nie ma szans a taszczenie statywu i brak możliwości podchodzenia stanowi spory problem. W każdym razie tak podpowiada moje skromne dotychczasowe doświadczenie.
    Użyj tego : http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...328&is=REG

A wracając do tematu wątku - polecam ten link http://www.birdsasart.com/faq_4f56or3is.html
    Chyba dokładnie to o co pytasz...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów