Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: [p13tk] - Kilka moich fotek - zwierzątka

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie [p13tk] - Kilka moich fotek - zwierzątka

A oto kilka moich fotek, zrobionych 10D + Canon 70-200 f/2.8 L w ZOO:

http://republika.pl/p13ka

i jedna fotka makro (na razie):

http://republika.pl/p13ka/makro

Będę wdzięczny za opinie

Początki nałogu Awatar alahari
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No rewelacja Mnie sie bardzo podobaja Makro troche gorzej, bo cos nieostre (poruszone?), ale reszta niezła :wink:
    Skad taka niezadowolona minka -------> ? :wink:

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za opinię.
    A niezadowolony jestem własnie z tego makro. Uganiałem się za pszczółką z godzinę. Chciałem zrobić fotkę z jak największą wartością przysłony i przesadziłem ze zbyt wolną migawką. Ale co tam... już właściwie wiosna to wkrótce potrenuję makro.
    Serdecznie pozdrawiam!!!

Początki nałogu Awatar alahari
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja do mojego skrzydlaka nie potrzebowałam zbyt krótkich czasów :wink: Choć przysłone chyba dałam mała... http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=141817
    Znalazłam go przypadkiem... Sesja trwała dość długo, a efektem jest ok. 100 zdjeć 8) Pozdrawiam równiez

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zdjęcie jest wspaniałe bez dwóch zdań.
    Jestem pod wrażeniem.
    To dobry pomysł - trup jako model :wink:
    Przynajmniej można spokojnie poeksperymentować.
    Naprawdę śliczna fotka.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Minki, pozy i momenty zwierzatek rzeczywiscie fajnie uchwycone, ale... nie tylko makro mi sie wydaje nieostre . Ponad polowa pozostalych zdjec tez jakas taka... jestes pewien ze to Lka robione? A moze pomniejszenie zdjec dalo taki efekt i nie wyostrzyles ciutke po pomniejszeniu?

Jeszcze co do tego zdjecia makro - rzuca sie w oczy odblak na odwloku, za blisko lampa?

Zeby nie bylo ze krytykuje goloslownie:
    http://vitez.ceron.pl/galerie/widoki/zoo - warszawskie ZOO w Wigilie, robione Canonem G3
    http://vitez.ceron.pl/galerie/koty/wystawa-shkr-3 - moja ostatnia (i najlepsza :> ) galeria z wystawy kotow rasowych, sprzet juz ten co w podpisie.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ponad polowa pozostalych zdjec tez jakas taka... jestes pewien ze to Lka robione? A moze pomniejszenie zdjec dalo taki efekt i nie wyostrzyles ciutke po pomniejszeniu?
    Zdjęcia były robione L-ką na 100% (to mój jedyny tele). Nie były tuningowane w żadnym programie graficznym. Ale rzeczywiście masz rację, zmniejszyłem je i poddałem lekkiej kompresji bez zadbania o wyostrzenie i może dlatego są one nieco zbyt miękkie.
    Dzisiaj wieczorem spóbuję to naprawić w Neat Image i wystawię ponownie. A makro faktycznie nie jest najlepsze - to dopiero początki w tego typu fotografii. Aha, żadne z tych zdjęć nie było robione z lampą.
    Pozdrawiam.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez napisał:
    moja ostatnia (i najlepsza :> ) galeria z wystawy kotow rasowych, sprzet juz ten co w podpisie.
    Fotki kotów są rzeczywiście pięknie "wyrysowane". Mam 2 pytanka. Jeżeli znajdziesz czas na odpowiedź byłoby super:
    1. czy zdjęcia kotów były robione z lampą (wydaje mi się, że tak)?
    2. czy zapisywałeś je w RAWie z późniejszą kompresją do JPEG czy też od razu do JPEG?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Ale rzeczywiście masz rację, zmniejszyłem je i poddałem lekkiej kompresji bez zadbania o wyostrzenie i może dlatego są one nieco zbyt miękkie.
    O to to. Tez tak kiedys robilem, potem pare osob (w tym alahari) zwrocilo mi uwage ze traci sie sporo na jakosci, ostrosci, kontrastach itp przy tak ogromnym zmniejszeniu pliku (z 6 megapixeli do 800x600 czyli ok 0,5 megapixela = masz 12 razy mniej pixeli na przekazanie tego samego obrazu). Stad jednak koniecznosc lekkiego retuszu po zmniejszeniu do ktorej i ja sie przekonalem... w IrfanView masowo zmniejszajac fotki ustawiam dodatkowo Sharpen na ok 7-8 (ze 100) i czasem kontrast na ok 3-4.

Aha, żadne z tych zdjęć nie było robione z lampą.
    No to nie mam pojecia skad ten blysk na odwloku.. mozna to uznac za zalete uchwycenia slonca (blyszczaca pupa ).

Mam 2 pytanka. Jeżeli znajdziesz czas na odpowiedź byłoby super:
    1. czy zdjęcia kotów były robione z lampą (wydaje mi się, że tak)?
    2. czy zapisywałeś je w RAWie z późniejszą kompresją do JPEG czy też od razu do JPEG?
    1. Robione byly z lampa 420EX z odblysnikiem jako blyskiem wypelniajacym, czyli Cn.Fn nr 3 na auto, przyslona zazwyczaj 4, tryb Av, iso400, czas naswietlania wychodzil miedzy 1/125 a 1/80.
    Blysk wypelniajacy jak i kadrowanie glownie centralne by podkreslic portretowosc ujec kotow i by doswietlic im oczy (iskierki w nich zapalic a nie "czerwone oczy" ).

2. Zabrakloby mi miejsca na RAW niestety , bo jakosc bylaby jeszcze lepsza. Robilem w max JPG, balans bieli na auto (mieszane zrodla swiatla), Contrast +1, Sharpness +2, na szczescie parametry aparatu i ekspozycja dobrane byly dobrze, wiec nie musialem obrabiac tych JPG, tylko wykadrowac, zmniejszyc i wyostrzyc wraz ze zmniejszeniem.

Co do pieknego "rysowania" - caly czas chwale swojego Tamronika 8) , a i na 70-210 nie narzekam.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Stad jednak koniecznosc lekkiego retuszu po zmniejszeniu do ktorej i ja sie przekonalem...
    Trochę je wyostrzyłem w Irfanie. Rzeczywiście, wyglądają o wiele lepiej.
    Dzięki za poradę !

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów