Strona 27 z 28 PierwszyPierwszy ... 1725262728 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 280

Wątek: slajdy - skanowanie

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Ile wart jest ScanMate5000 z kluczem i tym świetnym softem?
    Chodzi mi o cenę jaką można za niego dać?

Jaki inny bęben może z nim konkurować i nie kosztuje majątku?
    Trudno powiedziec, moj zestaw jako nowy kosztowal w okolicach 200.000PLN
    Za malo ich jest by ocenic po ile chodza.
    Mam wasnie scanmate 5000, jest swietny. Troche mnie szkolily graficy ktorzy na bebnach pracowali i bardzo go chwalili, byl doskonaly do prac o najwyzszej jakosci, drozsze wieksze czesto byly jedynie szybsze, do powiekszen i okladek uzywali scanmate.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sweetek Zobacz posta
    Jeśli jest ktoś zainteresowany to mogę znaleźć do kupienia Screena 5000. Bardzo przyzwoity bemben o wiele lepszy od DotMate
    Nie jest lepszy. A DotMate to naświetlarka, nie skaner...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Trudno powiedziec, moj zestaw jako nowy kosztowal w okolicach 200.000PLN
    Za malo ich jest by ocenic po ile chodza.
    Mam wasnie scanmate 5000, jest swietny. Troche mnie szkolily graficy ktorzy na bebnach pracowali i bardzo go chwalili, byl doskonaly do prac o najwyzszej jakosci, drozsze wieksze czesto byly jedynie szybsze, do powiekszen i okladek uzywali scanmate.

Z ciekawości zapytam, ile czasu zabiera samo skanowanie bębna na ScanMate5000 w najwyższej rozdzielczości klatki kolorowego filmu (nie slajdu) 6x9?

Skanowanie na bębnie najlepiej (dla materiału) gdy jest na mokro?
    Ostatnio edytowane przez renes ; 18-05-2009 o 16:57

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Z ciekawości zapytam, ile czasu zabiera samo skanowanie bębna na ScanMate5000 w najwyższej rozdzielczości klatki kolorowego filmu (nie slajdu) 6x9?
    Filmu nie slajdu - czyli czego? Negatywu? Tyle samo, co slajdu. Tyle, że te skanery nie były przeznaczone do skanowania slajdów i negatywy trzeba odwracać ręcznie. W DTP nigdy nie używano negatywów.
    W 16 bitach to ponad gigabajt (w CMYK-u - ponad półtora...) Po co Ci taki plik? Przez 15 lat raz taką kobyłę skanowałem, tylko dlatego, że się klientowi rozdzielczość pomyliła...
    A skanowanie trwa z 15 minut, może 20. Ale weź pod uwagę, że z bębna schodzi skan kolorystycznie obrobiony w 100%, trzeba go tylko wyczyścić z kurzu a to przy takim powiększeniu zajmuje duużo więcej czasu niż skanowanie...

W życiu. Uważasz, że czyszczenie kliszy z tego tłustego czegoś, czym ją posmarujesz przed naklejeniem na bęben - poprawi jej wygląd? O ponownym skanowaniu za jakiś czas tej samej klatki już nie wspomnę...
    Przedmuchanie sprayem i taśma klejąca (dobra - nie zostawiająca śladów na kliszy) - i to wszystko.

J
    Ostatnio edytowane przez Jester ; 18-05-2009 o 18:35

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Filmu nie slajdu - czyli czego? Negatywu? Tyle samo, co slajdu. Tyle, że te skanery nie były przeznaczone do skanowania slajdów i negatywy trzeba odwracać ręcznie. W DTP nigdy nie używano negatywów.
    W 16 bitach to ponad gigabajt (w CMYK-u - ponad półtora...) Po co Ci taki plik? Przez 15 lat raz taką kobyłę skanowałem, tylko dlatego, że się klientowi rozdzielczość pomyliła...
    A skanowanie trwa z 15 minut, może 20. Ale weź pod uwagę, że z bębna schodzi skan kolorystycznie obrobiony w 100%, trzeba go tylko wyczyścić z kurzu a to przy takim powiększeniu zajmuje duużo więcej czasu niż skanowanie...

W życiu. Uważasz, że czyszczenie kliszy z tego tłustego czegoś, czym ją posmarujesz przed naklejeniem na bęben - poprawi jej wygląd? O ponownym skanowaniu za jakiś czas tej samej klatki już nie wspomnę...
    Przedmuchanie sprayem i taśma klejąca (dobra - nie zostawiająca śladów na kliszy) - i to wszystko.J
    Dzięki.
    Co do późniejszego oczyszczania ze skanu kurzu, to jestem tego świadom.
    W jakiej więc rozdzielczości wystarczy na nim skanować dla docelowego formatu odbitki 100x70cm?

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W jakiej więc rozdzielczości wystarczy na nim skanować dla docelowego formatu odbitki 100x70cm?
    Zależy jaką techniką będziesz robił tą odbitkę, nie wiem, czy znajdziesz lab, który robi normalne odbitki w takich rozmiarach (technicznie to wykonalne, zdaje się, że robią już odbitki z rolki o szerokości półtora metra...)
    A co do rozdzielczości - czort wie. Do normalnych małych odbitek CEWE zalecało 400 dpi max. Robiłem u nich A4 ze skanów przygotowanych z taką rozdzielczością - wyszły żylety absolutne. Większe pliki mogą być z mniejszą rozdzielczością, ale konia z rzędem temu, kto potrafi powiedzieć z jaką i uzasadnić to jakoś.
    Jedno jest pewne: w dawnych czasach, kiedy poligrafia bazowała na skanach - wydruki offsetowe tej wielkości naświetlało się z rozdzielczością 2400 dpi i liniaturą 133 linie na cal. Czyli plik miał 100x70cm/266 dpi. Czyli klatka 6x9 skanowana była z rozdzielczością +/- 3000 dpi i taka rozdzielczość dzisiaj powinna wystarczyć np. przy wydruku z plotera (ale dobrze by było dowiedzieć się od kogoś, kto ten ploter obsługuje z jaką rozdzielczością są robione te wydruki, bo plotery są różne. I dobrze by było, gdyby to były prawdziwe informacje, a nie "wie pan, robiliśmy wydruki z plików co miały 40 dpi i wyszły super" - bo to jest pieprzenie a nie wskazówka jak przygotować plik żeby wycisnąć maks z plotera/drukarki).
    Jak masz zdjęcia na klatce 6x9 - to masz materiał, który możesz przygotować najlepiej jak się da, bez kompromisów, do których przyzwyczaiła nas cyfra (myślę o rozdzielczości). Nie jesteś ograniczony wielkością matrycy, jeżeli skan ma mieć na wyjściu 300 dpi - to skanujesz tak, żeby tyle miał, w końcu 6x9 zeskanowane na 5000 dpi to odpowiednik CZTERYSTU megapikseli - masz zapas, że hohooo. Po co się ograniczać?

Uzależniony

Domyślnie

Ja skanuje na sucho.

Skanowanie 6x7 przy 5000dpi trwa okolo 15min i tworzy 1GB tiffa.

Negatywy tez sie da, seryjne krzywe sa do bani ale troche zabawy i daje to bardzo dobre efekty.

Pytanie do uzytkownikow scanmate, jak skutecznie sterowac przeslona? Reczne ustawienie mam tylko przy prescanie nie moge znalezc przy preferencjach skanu. Uzywam colorquartet 5.3

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Negatywy tez sie da, seryjne krzywe sa do bani ale troche zabawy i daje to bardzo dobre efekty.
    Da się, ale szybciej - i na pewno lepiej - zrobisz to ręcznie. One są NAPRAWDĘ do bani, Duńczycy sami odradzali odwracania negatywów Quartetem, bo dołożyli tą opcję na siłę - żeby była. W poligrafii nikt nie robił zdjęć na negatywach, więc się nie przyłożyli

Pytanie do uzytkownikow scanmate, jak skutecznie sterowac przeslona? Reczne ustawienie mam tylko przy prescanie nie moge znalezc przy preferencjach skanu.
    Aperturą ręcznie manewrowało się TYLKO przy skanowaniu przedruków, które były demorowane w trakcie skanowania. Przy slajdach nie ma to sensu - program sam dobiera taką aperturę, która jest najbliższa rozdzielczości skanowania, dzięki temu zdjęcie jest najmniej przeskalowywane przez program, czyli jakość jest najlepsza. We wcześniejszych wersjach Quarteta była możliwość ustawiania jej ręcznie i wszystkie ręczne poprawki psuły tylko efekt, więc ją wywalili.

J

Dopiero zaczyna Awatar marb67
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Zależy jaką techniką będziesz robił tą odbitkę, nie wiem, czy znajdziesz lab, który robi normalne odbitki w takich rozmiarach (technicznie to wykonalne, zdaje się, że robią już odbitki z rolki o szerokości półtora metra...)
    Na Durstach można naświetlać chemiczny papier foto taki sam jak dla normalnych odbitek. FotoNet w Tychach ma takiego i naświetlają bodaj do metra szerokości, długość nie wiem, ale chyba w panoramy idzie.
    marb67
    Mamiya RZ67, EOS 3, EOS IX, EOS 400D.
    Obróbka E-6, C-41, skanowanie, bęben, nikony, minolta.
    http://www.skanowanie-35mm.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marb67 Zobacz posta
    Na Durstach można naświetlać chemiczny papier foto taki sam jak dla normalnych odbitek. FotoNet w Tychach ma takiego i naświetlają bodaj do metra szerokości, długość nie wiem, ale chyba w panoramy idzie.
    No to by się zgadzało, tu w Łodzi słyszałem coś o 150 cm i w zasadzie dowolnej długości (bo to z rolki), ale nie sprawdzałem.
    A rozdzielczość do tego jest potrzebna pewnie taka, jak do normalnej małej odbitki plus jakiś wzięty z sufitu wzór na minimalną odległość, z jakiej to będzie oglądane (czyli nawet w labie nie wiedzą jaka )

Strona 27 z 28 PierwszyPierwszy ... 1725262728 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów