Strona 26 z 28 PierwszyPierwszy ... 162425262728 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 280

Wątek: slajdy - skanowanie

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    jeżeli mogę coś doradzić: jak już pchasz się w góry z plecakiem pełnym szkieł i takim formatem - to zeskanuj to raz a dobrze, na najlepszym skanerze jaki uda Ci się dopaść. Końcowe wydruki z klisz zawsze są wypadkową kilku elementów, oszczędzanie na którymś pozbawia tą zabawę sensu. Nie ma nic bardziej wkurzjącego, niż sesja (droga, wyjazdowa, pełen wypas) zrobiona na średnim formacie (do dwumetrowych standów, które wbrew pozorom są dość wymagające, bo stoją na wystawie i ludzie oglądają je z odległości pół metra), która jest później skanowana na 72 dpi - bo oszczędzamy na skanowaniu. To po cholerę ten średni format, skoro efekt zabiło skanowanie? A są tacy giganci. Korzystaj z tego, że jeszcze można znaleźć dobre skanery i kumatych skanerzystów (mam nadzieję), za parę lat może być trudniej...

Są gusta i guściki
    Myślisz, że znajdziesz tutaj wielu takich, co łażą po górach z Graflexem? I przerabiają slajdy na greyskalę? I robią 70 centymetrowe odbitki?
    Oszczędzać na skanowaniu nie zamierzam, zapewne jednak nie będę w stanie od razu sfinasować skanowania 20 rolek, a jedna (8 zdjęć) to min. 120zł jak zdążyłem się zorientować u prywatnych skanerzystów. W pracy skanowałem mały obrazek na Nikonie 5000 i wypada chyba nie najgorzej (choć porównania do bębna nie mam), stąd podejrzewam że wersja 9000 wystarczyłaby choć część zawodowców nazywa ten skaner tylko najlepszym amatorskim skanerem. Na razie jednak sie skanowaniem nie zamartwiam, myślę bardziej o zakupie obiektywu Mamiyi Press 50mm f/6.3 i zaadoprowania go pod Graflexa, a jak się uda się to zakup strego Horsemana Pro 75mm f/5.6. Potem zostanie tylko Symmar-S 150/5.6 i wystarczy. I jeszcze nie zdecysowałem się co do błon które wezmę.

6x9 w góry to chyba optymalnie największy format jaki da się targać w plecaku ze statywem, obiektywami, kasetą, świtłomierzem, błonami i innymi rzeczami, z tego powodu porzuciłem pierwszy pomysł zakupu 4x5 Graflexa.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

kupcie se powiększalnik i po sprawie
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Coś już napisał

Domyślnie

A co powiecie na fakt, że laboludkowa Konica R2 ma (wg producenta) rozdzielczość 400dpi?

Wydaje mi się to mało w porównaniu nawet z Epsonem V300.

Czy skanując ww. Epsonem z rozdzielczością np.600dpi otrzymam lepsze rezultaty niż z R2?

Oświećcie mnie, proszę

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wujek Zobacz posta
    A co powiecie na fakt, że laboludkowa Konica R2 ma (wg producenta) rozdzielczość 400dpi?

Wydaje mi się to mało w porównaniu nawet z Epsonem V300.

Czy skanując ww. Epsonem z rozdzielczością np.600dpi otrzymam lepsze rezultaty niż z R2?

Oświećcie mnie, proszę
    Porównujesz rozdzielczość skanera z rozdzielczością naświetlarki...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

A czy można dobrze naświetlony slajd tak zeskanować (nie na bębnie) żeby z tego przyzwoita odbitka 30 na 45 wyszła?

zrobiłem skan przeglądowy z kilku klatek i się zamknąłem w sobie jak porównałem to co widzę na żółtej tapecie na ścianie (really))
    a na ekranie monitora lcd
    porażka!!!
    http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
    http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
    350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    6x9 w góry to chyba optymalnie największy format jaki da się targać w plecaku ze statywem, obiektywami, kasetą, świtłomierzem, błonami i innymi rzeczami, z tego powodu porzuciłem pierwszy pomysł zakupu 4x5 Graflexa.
    Wiadomo, zależy jeszcze jakie góry.. ale ja targałem monorail cambo (:

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majku Zobacz posta
    A czy można dobrze naświetlony slajd tak zeskanować (nie na bębnie) żeby z tego przyzwoita odbitka 30 na 45 wyszła?

zrobiłem skan przeglądowy z kilku klatek i się zamknąłem w sobie jak porównałem to co widzę na żółtej tapecie na ścianie (really))
    a na ekranie monitora lcd
    porażka!!!
    Zalezy od slajdu i klatki, mam w domu do skanowana nikona 8000ED, swietny skaner, ma ccd wiec jak plaskie. Jesli slajd jest jasny i nie chcemy wyciagac cieni to jest swietny. Dla tych ciemnych jednak odpalam beben, jak sie nazbiera fotek na jedno nawiniecie A4. Roznica jest, ale nie taka by skreslac od razu wszystko na ccd. Co do 30x45 to zalezy z czego skaujemy, jesli z wielkiego formatu to plaski da radem jesli z malego to moze byc roznie.
    Zastanawiam sie czy slajdy w malym obrazku maja sens, wolalbym w tym wypadku negatyw i analogowa odbitke, lepiej to wyglada niz skanowanie.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Zastanawiam sie czy slajdy w malym obrazku maja sens, wolalbym w tym wypadku negatyw i analogowa odbitke, lepiej to wyglada niz skanowanie.
    No - trochę odbitek A4 ze slajdów mam i popolemizowałbym...
    Slajd przygotowany tak, jak powinien, zeskanowany na porządnym skanerze, z zalecaną rozdzielczością - czemu ma być gorszy od negatywu? Ma sporo gorszą rozpiętość tonalną - ale i tak lepszą, niż odbitka na papierze. Za to ma ewidentnie mniejsze ziarno i nie musisz w nim grzebać przy odwracaniu do pozytywu... No i zawsze możesz go wsadzić po prostu w rzutnik - ciężko to porównać z lcd albo odbitką na papierze, nawet największą...
    Jedyna prawdziwia wada - trzeba mieć lepszy skaner, bo przy (niewiele) większych powiększeniach przeważnie okazuje się, że opis w specyfikacji "rozdzielczość optyczna skanera - 7200 dpi" to majaki pisane przez niedowidzącego idiotę.

Uzależniony

Domyślnie

Ile wart jest ScanMate5000 z kluczem i tym świetnym softem?
    Chodzi mi o cenę jaką można za niego dać?

Jaki inny bęben może z nim konkurować i nie kosztuje majątku?

Domyślnie

Jeśli jest ktoś zainteresowany to mogę znaleźć do kupienia Screena 5000. Bardzo przyzwoity bemben o wiele lepszy od DotMate
    pozdrawiam
    gg: 6096145

Strona 26 z 28 PierwszyPierwszy ... 162425262728 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów