Strona 23 z 28 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 280

Wątek: slajdy - skanowanie

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

To są ceny żywcem z jakiegoś tam sklepu internetowego.
    Też prawdę mówiąc mam wątpliwości, co do jakości ale podoba mi się jego kompaktowość.

Dopiero zaczyna Awatar marb67
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aleks Zobacz posta
    To są ceny żywcem z jakiegoś tam sklepu internetowego.
    Też prawdę mówiąc mam wątpliwości, co do jakości ale podoba mi się jego kompaktowość.
    Nikony też są kompaktowe.
    Używany LS-2000 (uwaga SCSI), lu LS-40, LS IV.
    marb67
    Mamiya RZ67, EOS 3, EOS IX, EOS 400D.
    Obróbka E-6, C-41, skanowanie, bęben, nikony, minolta.
    http://www.skanowanie-35mm.pl

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A jak cenowo/jakościowo?

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Nie wiem czy piszalem w tym watku.
    Ale ja od lat uzywam BenQ ScanWit 2750i. Ma to co trzeba, i mozna go kupic do 1000zl. Kiedys w tescie w niemieckim magazynie color foto przebijal minolty scan dual i plusteki. Cena nie wygorowana bo nie ma znaczka Minolta ani Nikon.
    Jest za to bardzo szybki, bardzo dobry do cz/b. Negatyw wymaga zastosowania programu do odszumiania głownie koloru i zeby nadac skanan taka strukturke jak z labu. Zalatwialem to wszystko batchem w Neat Image. Spokojnie wystarcza zalaczony program do skanowania. Mimo ze zainwestowalem w program silverfast, to jednak ze wzgledu na szybkosc uzywal programu dedykowanego.
    No i jest ICE, dlugo to trwa ale warto ustawic pasek negatywu i potem go zeskanowac w ICE.
    Plaski skaner zawsze ma gorsza ostrosc, wiem bo tez i taki uzywam do 6x6 (epson perfection photo)

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Nie wiem czy piszalem w tym watku.
    Ale ja od lat uzywam BenQ ScanWit 2750i. Ma to co trzeba, i mozna go kupic do 1000zl. Kiedys w tescie w niemieckim magazynie color foto przebijal minolty scan dual i plusteki.
    To słaba rekomendacja IMHO - Plusteki od zawsze są synonimem taniego i kiepskiego skanera. Odkąd pamiętam - nawet właściciele na nich wieszają psy... Głównie właściciele

Negatyw wymaga zastosowania programu do odszumiania głownie koloru
    Oj, popolemizowałbym
    Prawie wszystkie programy do odszumiania (oprócz standardowych filtrów w Photoshopie, które były w nim zawsze i zawsze robiły więcej szkody niż pożytku) pojawiły się dopiero w czasach cyfry. Za czasów żelatyny ich nie było - zwyczajnie nie było zapotrzebowania. NAPRAWDĘ nie było - ostatnie 15 lat ciągle coś skanowałem i NIGDY nie odczuwałem niszy rynkowej w sofcie do odszumiania
    Z tym odszumianiem to w ogóle śliska sprawa jest szczególnie przy skanach z tanich płaskich skanerów, które z założenia skanują "miękko". Jak się to mydełko jeszcze odszumi... Już lepiej sobie kupić cyfrówkę i dać sobie spokój z marnowaniem czasu przy skanerze. Jak już decyduję się na kliszę - to nie po to, żeby potem kasować z niej ziarno, prawda?
    Są inne sposoby niszczenia skanów niż przejechanie NoiseNinją jakąś...

i zeby nadac skanan taka strukturke jak z labu.
    Czy tylko ja widzę, że skany z labów (te po 4 złote za kliszę, robione automatem) mają fakturkę siatki ogrodowej widoczną na ekranie przy powiększeniu 100%? Przy większym powiększeniu widać ją już jak byk. Muszę znaleźć jakiegoś sampla, albo teoria spiskowa albo mam coś z oczami...

Bywalec

Domyślnie

Plustek ST28,ST28 (drugi egzemplarz) ST64+ na róznych komputerach w domu, w pracy, NIE DZIAŁAJĄ po zainstalowaniu ServicePack3 do XP Proffessional - a dział techniczny Plusteka odpowiada "my sprawdzaliśmy i u nas działa".- Niestety u mnie nie.
    To generalnie powód dla którego muszę wymienić skanery, a jakośc skanów z klisz - szkoda czasu- nie do przyjecia nawet do archiwum domowego
    I napewno nie będzie to Plustek
    Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Napisał szwayko

Ale ja od lat uzywam BenQ ScanWit 2750i. Ma to co trzeba, i mozna go kupic do 1000zl. Kiedys w tescie w niemieckim magazynie color foto przebijal minolty scan dual i plusteki. Cena nie wygorowana bo nie ma znaczka Minolta ani Nikon.
    Popieram tą opinię, mam okazję porównać ten skaner z Minoltą Elite 5400 i Nikonem Coolscan V ED (pod programem Vuescan Pro) i muszę przyznać, że nie ma się czego wstydzić, chociaż tamte są kilkakrotnie droższe (kiedyś natrafiłem na opinię. że nie da się kupić skanera z ICE poniżej 1000 zł - otóż jest to możliwe).
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pożyczyłem NRD-owski zestaw do reprodukcji slajdów. Wraz z 20D oraz pojedynczą zewnętrzną lampą błyskową otrzymałem zestaw, który zachowuje się fantastycznie. Jakość oraz szybkość bije kilkukrotnie rezultaty otrzymywane płaszczakami (na razie testowałem tylko na czarnobieli)

Dopiero zaczyna Awatar marb67
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Pożyczyłem NRD-owski zestaw do reprodukcji slajdów. Wraz z 20D oraz pojedynczą zewnętrzną lampą błyskową otrzymałem zestaw, który zachowuje się fantastycznie. Jakość oraz szybkość bije kilkukrotnie rezultaty otrzymywane płaszczakami (na razie testowałem tylko na czarnobieli)
    Z zachwytami, poczekaj na kolorowe negatywy.
    marb67
    Mamiya RZ67, EOS 3, EOS IX, EOS 400D.
    Obróbka E-6, C-41, skanowanie, bęben, nikony, minolta.
    http://www.skanowanie-35mm.pl

Dopiero zaczyna Awatar 2ev
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Wraz z 20D oraz pojedynczą zewnętrzną lampą błyskową otrzymałem zestaw, który zachowuje się fantastycznie. Jakość oraz szybkość bije kilkukrotnie rezultaty otrzymywane płaszczakami
    No to wyobraź sobie, że efekty skanowania dedykowanym skanerem amatorskim jakim jest Plustek 7300 są o klasę lepsze.8)
    C 60D + R XR2
    Galeria 2EV

Strona 23 z 28 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów