Strona 6 z 28 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 280

Wątek: slajdy - skanowanie

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez temol Zobacz posta
    Wrozysz koniec ery skanerow...?

Tomek
    Wiem, że mój test jest mało obiektywny, bo nie są to "nie tykane" formy obrazów, ale mogę z czystym sumieniem oświadczyć, że jeżeli nie znajdę jakiegoś laba w bydgoszczy coby miał jakiś fajny skaner, to będę zmuszony kontynuować kopiowanie klisz przy pomocy dSLR :P

Drugim faktem jest, że nie jest wcale powiedziane, że mój microtek jest wymiernym odnośnikiem do innych flatbed'ów, wręcz przeciwnie, na jakimś portalu dostał noty 1/5 za skanowanie negatywów, więc rzeczywistość może być znacznie inna niż ta przedstawiona przeze mnie :P Chyba że jest ktoś, kto chce przygotować teścik z bardziej obiektywnym sprzętem, to proszę bardzo.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Drugim faktem jest, że nie jest wcale powiedziane, że mój microtek jest wymiernym odnośnikiem do innych flatbed'ów, wręcz przeciwnie, na jakimś portalu dostał noty 1/5 za skanowanie negatywów, więc rzeczywistość może być znacznie inna niż ta przedstawiona przeze mnie :P Chyba że jest ktoś, kto chce przygotować teścik z bardziej obiektywnym sprzętem, to proszę bardzo.
    Ten Twój test wykazał tylko to, co wszyscy powinni wiedzieć od dawna: że kilkuletni skaner, który na Allegro kosztuje 20 złotych (teraz jest taka aukcja) - to nie jest dobra inwestycja, bo można sobie wyrobić błędne mniemanie, że kliszę lepiej fotografować amatorską cyfrówką niż kupić ciut lepszy skaner. Tak sobie przeleciałem ten wątek i jestem lekko zaszokowany tym, że ludzie naprawdę wierzą, że skaner za 300 złotych to DOBRY, uniwersalny skaner, którym można spokojnie skanować małą klatkę do A4. Jak swego czasu kupowałem Epsona za ponad 2 tysiące to też miałem przez pół dnia taką nadzieję. Po porównaniu z dobrymi skanami robię na nim wglądówki do internetu.
    A z tym testem to niezły pomysł (żeby na przyszłość wybić ludziom z głowy pomysły kupowania super sprzętu za 4 stówy), tylko żeby to miało ręce i nogi - to trzeba by potestować tą samą klatkę - jakiś odrzut może być, byle ostry. Jeżeli masz ochotę - to ja się chętnie podłączę.
    A tego mikroteka to wyrzuć

J

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dostałem go za 6 stów jakieś 3 lata temu, więc może być już z deczka przeterminowany :P
    Test Canon 350d VS skaner bębnowy w pr0 labie jest na razie zawieszony, ponieważ nie znalazłem na razie żadnego pr0 labu w Bydgoszczy. Jedyne co wylookałem to to :

SKANOWANIE DOKUMENTÓW I NEGATYWÓW
    Skanowanie negatywów i dokumentów wykonujemy wysokiej jakości skanerem płaskim EPSON Maksymalna rozdzielczość rzeczywista 1600 dpi, gęstość optyczna 3,7 . Program skanujący Silver Fast zapewniający wysoką jakość skanów.

negatywy 6 zł /szt.
    (źródło : http://www.megakop.pl/skanowanie.html)

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Test Canon 350d VS skaner bębnowy w pr0 labie jest na razie zawieszony, ponieważ nie znalazłem na razie żadnego pr0 labu w Bydgoszczy.
    Ja mam bęben, możemy sobie sami taki test zrobić.

Jedyne co wylookałem to to :

(źródło : http://www.megakop.pl/skanowanie.html)
    Płaskiego Epsona z Silverfastem też mam

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Ja mam bęben
    Bęben = walcowo wygięta dziurkowana blacha używana jako pojemnik do prania mocowany w pralkach, czy
    Bęben = Skaner bębnowy?

Bo to pierwsze to ja też mam ^^

No to jak mieszkasz w bdg to zagadaj na priv, uzgodnimy szczegóły.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bęben = walcowo wygięta dziurkowana blacha używana jako pojemnik do prania mocowany w pralkach, czy
    Bęben = Skaner bębnowy?

Bo to pierwsze to ja też mam ^^

Bęben z orkiestry dętej Poczty Polskiej...
    1Ds III | 20D+BGE2 | 30+BP300 | 17-40/4L | 35/1,4L | 85/1,8 | 135/2L | 580EX II | Lowepro ROVER AWII, SR D300AW

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Bęben = Skaner bębnowy?
    A to jest grupa o pralkach?

Gdybym mieszkał w bdg to nie byłoby problemu. Sęk w tym, że nie...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Gdybym mieszkał w bdg to nie byłoby problemu. Sęk w tym, że nie...
    No to jedynym wyjściem jest wysłanie kliszy listem... Od razu mówię, że mi się nie chce :P Nie mam samochodu, a z buta na pocztę łazić nie będę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jednego skana z Howtek'a D4500 wrzucę pojutrze jak dobrze pójdzie. Jeśli jest ktoś z Krakowa, chętny do ponownego zeskanowania plaszczakiem to mogę udostępnić oryginał :wink:
    Sam jestem bardzo ciekaw efektu, bo to mój pierwszy raz

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No to jedynym wyjściem jest wysłanie kliszy listem... Od razu mówię, że mi się nie chce :P Nie mam samochodu, a z buta na pocztę łazić nie będę.
    A ja się do Bydgoszczy w najbliższym czasie nie wybieram, więc mamy impas. A szkoda - ja takich testów nie muszę robić, bo mam je na codzień, była szansa, żeby pokazać efekty naiwnym, którzy kupują nic nie warte, za to tanie skanery...

Strona 6 z 28 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów