Epson V200, tylko że wyczytałem że on(jak rowniez canon 4400f) nie wspołpracuje z programem silverfast, czy ten program jest na tyle dobry/potrzebny/niezbedny zeby kupowac skaner ktory z nim wspolpracuje?
Epson V200, tylko że wyczytałem że on(jak rowniez canon 4400f) nie wspołpracuje z programem silverfast, czy ten program jest na tyle dobry/potrzebny/niezbedny zeby kupowac skaner ktory z nim wspolpracuje?
Moim zdaniem zdecydowanie warto do skanowania kolorowych negatywów.
MacGyver, czy w tym Epsoniku V100 lub V200 /do którego mnie przekonałeś/ istnieje możliwość zeskanowania klisz 120 /6x6/?
wiem że ramka jest tylko do 35mm, ale może bez ramki?
Pozdrawiam
i
Wesołych Świąt
30D + 300 + słoiki
www.tereba.net
Tutaj skany z negatywu 6x6 w warunkach domowych.Skaner Plustek OpticPRO ST64+
http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=42
czy na epsonie V100 mozna skanowac sredni format? chodzi mi nie tylko o 6x6, ale np. 6x9 i 6x12....
Czy w cenie 3,5-4 tys. zl można kupić dobry skaner bębnowy? (dla fornmatu 6x9).
Nie orientuje się w ich cenach, ale w wtorek-środę wrzucę jeden skan z bębna.
Taki skromny teścik : skaner microtek scanmaker 4800 VS Canon 350d
Skaner : 2400X1200dpi, skanowanie ustawione na 2400dpi,
Obróbka : gama korekcji (Invert, Convert to Greyscale, AutoLevels,Brightness & Contrast, NeatImage(nie, nie przesadzałem z odszumianiem), USM)
Aparat : Kit przymknięty do 11.0 mocowany na pierścieniu pośrenim zrobionym z dekli (zaślepka od body przyklejona do zaślepki od obiektywu), na kicie przyklejona bezpośrednio rura pcv fi ~ 5cm, do rury szkło (bylejakie, grubość approx 0,5cm), do szkła 2 paseczki negatywu jako prowadnice do właściwej kliszy, do paseczków płytka plexi. Za płytką plexi w odległ. 5cm halogenowa lampka biurkowa.
Obróbka : gama korekcji (Invert, Convert to Greyscale, AutoLevels, Brightness & Contrast, USM, BEZ NEATIMAGE(bo i po co, nie ma dużo szumu))
Cropy 100% :
SKANER :
KONIEC SKANERA.
APARAT :
KONIEC APARATU.
Dla tych którzy słabo widzą różnice (^^) proszę np. spojrzeć na płot z tyłu. 1 fota - mydło, 2 fota - w miarę ostro.
Ostatnio edytowane przez micles ; 30-12-2007 o 19:46