Wiem, przeczytałem cały ten wątek ten epson kosztuje cos kolo 300, a ja mam budzet wiekszy o stówkę, wiec moze jest jakaś lepsza opcja?
Wiem, przeczytałem cały ten wątek ten epson kosztuje cos kolo 300, a ja mam budzet wiekszy o stówkę, wiec moze jest jakaś lepsza opcja?
Plustek OpticPro ST64+ rozdzielczość 3200x6400 w cenie od 375 zł
podobno też jest ok, można ponoć skanować średni format 6x6
30D + 300 + słoiki
www.tereba.net
Jak juz wspomnialem zastanawiam sie nad tym plustekiem.Nigdzie nie ma podanego jego "dynamic range" D
bo pewnie dynamic range w nim jest uzaleznione od danego egzemplarza lub jest tak niskie, ze go nie podaja (mialem Plusteka) - w ogole jesli ktos chce skanowac filmy na plaskim w tym przedziale cenowym to wedle mnie robi krzywde sobie, swej pracy i nie szanuje jej (to z doswiadczenia raczej) - poprostu mozna sie latwo zrazic do analoga...
btw uzywam do skanowania Coolscan 8000ed i dosc dobrze daje rade (niestety ze slajdami nie radzi sobie tak jak bym sobie tego zyczyl, jednak skanuje w Nikon Scan i stad moze te "wyniki")
5dmk2, 85 1.2L, 35 1.4L, 17-40 4.0L, Hasselblad 503cw, mamiya rz67, sekonic, f90x
doyoufeelfree? - www.bagnino.deviantart.com
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Epson V200, tylko że wyczytałem że on(jak rowniez canon 4400f) nie wspołpracuje z programem silverfast, czy ten program jest na tyle dobry/potrzebny/niezbedny zeby kupowac skaner ktory z nim wspolpracuje?
Moim zdaniem zdecydowanie warto do skanowania kolorowych negatywów.
MacGyver, czy w tym Epsoniku V100 lub V200 /do którego mnie przekonałeś/ istnieje możliwość zeskanowania klisz 120 /6x6/?
wiem że ramka jest tylko do 35mm, ale może bez ramki?
Pozdrawiam
i
Wesołych Świąt
30D + 300 + słoiki
www.tereba.net
Tutaj skany z negatywu 6x6 w warunkach domowych.Skaner Plustek OpticPRO ST64+
http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=42