Pokaż wyniki od 1 do 10 z 280

Wątek: slajdy - skanowanie

Mieszany widok

Domyślnie

po okolo 5 letnim "stazu" w Coolscanie 8000ed moge napisac, ze jesli skanuje sie negatywy to jest ok (szczegolnie mysle tu o srednim formacie bo po to ten skaner kupilem), jesli chodzi o slajd i o naprawde dobre wyciagniecie z niego tego co on w swej skali zawiera to sugeruje beben i naprawde dobrego skanerzyste - niejednokrotnie wyciagaja oni "cuda" z materialu
    5dmk2, 85 1.2L, 35 1.4L, 17-40 4.0L, Hasselblad 503cw, mamiya rz67, sekonic, f90x

doyoufeelfree? - www.bagnino.deviantart.com

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robert lubanski Zobacz posta
    po okolo 5 letnim "stazu" w Coolscanie 8000ed moge napisac, ze jesli skanuje sie negatywy to jest ok (szczegolnie mysle tu o srednim formacie bo po to ten skaner kupilem), jesli chodzi o slajd i o naprawde dobre wyciagniecie z niego tego co on w swej skali zawiera to sugeruje beben i naprawde dobrego skanerzyste - niejednokrotnie wyciagaja oni "cuda" z materialu
    mam zamiar robić wyłacznie na negatywach 6x7. Jak duże wydruki można zrobić przy najlepszych ustawieniach? Wyjdzie dobrze 100x70, czy raczej do70x50?

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    A nie kusilo Cie zeby zrobic eksperyment i po prostu zeskanowac gdzies PORZADNIE (czyli nie w labie i nie na jakims plaszczaku za 600 zl) ze dwa swoje slajdy? Wiedzialbys przynajmniej czy o taka jakosc Ci chodzi... Bo ja zaczalbym raczej od takiego testu, nie od kupowania skanera...
    A odpowiesz na moje pytanie jak duża będzie różnica w jakości skanu wyłącznie negatywu (powiedzmy formatu 6x7) pomiędzy średniej klasy bębnowym skanerem a Nikonem 9000 dla wydruku max 100x70cm?
    Ostatnio edytowane przez renes ; 27-01-2009 o 13:41 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    mam zamiar robić wyłacznie na negatywach 6x7. Jak duże wydruki można zrobić przy najlepszych ustawieniach? Wyjdzie dobrze 100x70, czy raczej do70x50?
    Robilem z 6x4,5 billboardy 10x11 metrow, ale ze slajdow. Wolczanka byla zadowolona
    Negatywy maja wieksze ziarno, dochodzi problem odwrocenia do pozytywu...

A odpowiesz na moje pytanie jak duża będzie różnica w jakości skanu wyłącznie negatywu (powiedzmy formatu 6x7) pomiędzy średniej klasy bębnowym skanerem a Nikonem 9000 dla wydruku max 100x70cm?
    A nie odpowiem, bo nie mam Nikona. Moge Ci zeskanowac na bebnie, znajdz kogos z Nikonem i bedziesz wiedzial wszystko. Z tym, ze do takich wydrukow ZAWSZE uzywalo sie sladow...

Uprawnienia umieszczania postów