Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Co z przysłoną na m42?

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z własnego doświadczenia - mam dandelion z potw. ostrości AF na M42.

Połączenie Helios <adaptery makro> mocowanieM42 działa bez problemów, a mam zwykłe adaptery jakie mogą tylko być (takie tubki z gwintami M42, nei wiem jakie inne istnieją).

Odpowiadając na pytanie - MOIM zdaniem bolec niepotrzebny. Ale jeśli ktoś posiada szerszą wiedzę, to doradzi lepiej.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tropical Zobacz posta
    Witam. Posiadam Heliosa od Zenita i adapter M42 przykrecony do 350d. Chciałbym pobawić się w makro i kupić pierścienie pośrednie. Na allegro są pierścienie zwykłe i z bolcem do zamykania przesłony. Jakie kupić?
    zależy czy masz w Heliosie przełącznik A/M?

jeśli tak - wystarczą zwykłe pierścienie; jeśli nie - trzeba pierscienie z bolcem
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie mam przełącznika A/M, jest tylko sam bolec który blokuje się o adapter i wtedy przymyka się przesłona. Te pierścienie z bolcem przenoszą "napęd" bolca, czy jak to działa?
    350d + grip + tokina 12-24/4

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Dokładnie tak, pierścienie z bolcem przenoszą 'napęd' przysłony z aparatu na obiektyw (w każdym segmencie jest zamontowany osobny popychacz). Jeśli masz więc adapter M42/EOS z blokadą bolca, to proponowałbym kupić takie właśnie pierścienie z bolcem - wtedy nie będzie kłopotu z obiektywem, bo też będzie miał wciśnięty bolec, tak jakby był zamontowany bezpośrednio do adaptera. Ba, nawet gdybyś miał adapter bez blokady bolca, to też opłaca się kupić do makro takie pierścienie z bolcem, bo wtedy można prosto zablokować popychacz wewnątrz pierścienia w przednim, wciśniętym położeniu, dzięki czemu też będzie działać przysłona.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam
    350d + grip + tokina 12-24/4

woce
    Guest

Domyślnie

A nieco banalniej. Jak sensowne wg Was jest zaopatrywanie się w adapter M42>EOS z potwierdzaniem ostrości w przypadku gdy mam obiektyw, z którego korzystać będe bardzo sporadycznie?
    Czy mam spodziewać się dużych utrudnień w wykonywaniu zdjęć?

Początki nałogu

Domyślnie

Zalezy jak sprawne masz oko, wyczucie i jaki wizjer :-)
    Jak nie chcesz wywalac kasy to najlepiej od kogos pozyczyc i przetestowac. Majac LV mozesz ostrzyc przy powiekszeniu na LCD.
    Adapter z chipem daje troche wieksza szybkosc.

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Potwierdzenie ostrości BARDZO ułatwia pracę... uchwycenie dobrej ostrości jest bardzo trudne, adapter z potwierdzeniem robi pik, nie zastanawiasz się, nie natężasz wzroku... Znacząco poprawia ergonomię i % dobrych zdjęć.

Dopiero zaczyna Awatar JaroW
    Miasto
    Świdnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Potwierdzenie ostrości BARDZO ułatwia pracę... uchwycenie dobrej ostrości jest bardzo trudne, adapter z potwierdzeniem robi pik, nie zastanawiasz się, nie natężasz wzroku... Znacząco poprawia ergonomię i % dobrych zdjęć.
    Potwierdzam.Miałem przez jakiś czas sam adapter bez potwierdzenia ostrości i wtedy wychodziło mi ok.10% ostrych zdjęć,potem kupiłem czipa za 90 PLN dokleiłem i teraz mam ok.10% nie ostrych zdjęć. Naprawdę warto sprawić sobie tego czipa, więcej zadowolenia ze zdjęć,mniej nerwów i szybsze ostrzenie.

Coś już napisał

Domyślnie

No z tym lapaniem ostrosci to nie jest tak zle chlopaki !
    Ja kupilem przejsciowke z pomiarem ostrosci do MTO 1000mm ale nie doczytalem ze te przejscioowki robia tylko do f8 a moje MTO ma f10

Ostrosc lapie sie OK ale oczywiscie dla obiektow nieruchomych - z ptakiem w locie to juz pewnie bede mial problem

Za to jest gorsza rzecz jaka zauwazylem. Moze to sie tyczy tylko mojego MTO ale focic moge tylko na automacie. Zdjecia na manualu sa przepalone.
    Profesjonalne sklepy internetowe MaxShop www.max-shop.pl
    Otwórz swój sklep internetowy z nami.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów