Dzięki bardzo teraz juz wiem co mam kupic .
W domku sprawdze jaki to obiektyw i wtedy zamówię.
Szkoda ze wcześniej nie zapytałam o to to miałabym obiektyw na jutrzejszy wypad a tak zabieram tylko kit i 50mm ale mam nadzieje że z czymś fajnym wrócę.
Dzięki bardzo teraz juz wiem co mam kupic .
W domku sprawdze jaki to obiektyw i wtedy zamówię.
Szkoda ze wcześniej nie zapytałam o to to miałabym obiektyw na jutrzejszy wypad a tak zabieram tylko kit i 50mm ale mam nadzieje że z czymś fajnym wrócę.
Pisałaś, że to obiektyw Zeissa, więc masz duże szanse, że będzie to dobry obiektyw (większość szkiełek M42 tego producenta pracuje bardzo dobrze z cyfrowymi body Canona).
Zeissa mam jakis ale nie robiłam na nim jeszcze dostałam od teścia a ten na którym pracowalam juz to stary Zenit i zawsze to szkło lubiłam mam nadzieje że bedzie mi sie spisywało przy nowym aparacie bo stary zenit poszedł do kosza niestety.
jego nieśmiertelnosc jest dosc wzgledna :P mi z obu heliosów (dwa zenity to i dwa heliosy) powylatywały śrubki![]()
mój sie trzyma dzielnie, chociaż jest starszy ode mnie.
Helios 58/2 to rzeczywiscie świetny obiektyw (jeśli trafiło się na udany egzemplarz, ale i dziś mamy przecież problemy np z BF/FF u renomowanych producentów). Duży, metalowy (innych nie było) doskonale się sprawdzał w powiększalnikach Krokus, miał ten sam gwint.