Pokaż wyniki od 1 do 10 z 834

Wątek: 5D vs 40D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

To czego brakowało 30D w stosunku do 5D to PLASTYKA !! Jak bedzie z 40D nie wiem ale wkrótce się przekonam .Śmiem jednak twierdzić że dużo lepiej pod tym względem nie bedzie ( mały pixel, duża go i przekłamywanie ogniskowych - tego oszukać się nie da ) Ale... 40D ma dla mnie jeden niepodważalny atut dla którego go chce - CROP

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    To czego brakowało 30D w stosunku do 5D to PLASTYKA !! Jak bedzie z 40D nie wiem ale wkrótce się przekonam .Śmiem jednak twierdzić że dużo lepiej pod tym względem nie bedzie ( mały pixel, duża go i przekłamywanie ogniskowych - tego oszukać się nie da ) Ale... 40D ma dla mnie jeden niepodważalny atut dla którego go chce - CROP
    Myślę, że jak będziemy rozmawiali na tym poziomie, to i bez canika będzie wesoło. Sprawdzałeś o ile większa jest GO w stosunku do FF? I co to do cholery jest przekłamywanie ogniskowych? Możesz podać jakiś konkretny przykład na te różnice w PLASTYCE?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    FF daje pod tym względem znacznie większe możliwości i kropka.
    Zdefiniuj proszę słowo "znacznie" w tym kontekście. I polecam zapoznanie się z jakimś kalkulatorem GO i sprawdzenie faktów. APS-C daje możliwości zejścia z GO poniżej 1mm - granicy dokładności podawanej przez kalkulatory. Pytanie czy tak mała GO częściej będzie przeszkodą w zrobieniu zdjęcia czy pomocą?
    Ostatnio edytowane przez KvM ; 09-10-2007 o 14:19 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta

Zdefiniuj proszę słowo "znacznie" w tym kontekście. I polecam zapoznanie się z jakimś kalkulatorem GO i sprawdzenie faktów. ...
    http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    Wyjaśnię w najbardziej przystępny sposób, jak potrafię.
    Aby wypełnić klatkę w porównywalny sposób motywem w FF i Cropie - musisz "zapiąć" do korpusów inne obiektywy - mam nadzieję, że to dla Ciebie jasne ;-)
    I tak - podpinając 85 pod FF powinieneś pod cropa założyć 50 (ok - wychodzi trochę szerzej ale poruszajmy się w obrębie obiektywów istniejących)
    I tak przy przysłonie np. 1.4 z motywem w odległości 100cm - DOF - masz 2,04cm - na CROPIE (50mm);
    85 na FF - daje przy tych wartościach DOF - 1,07cm
    Nie potrzebujesz tak małej GO? Jest to dla Ciebie przeszkoda w robieniu zdjęć?
    Ok - weź tylko prosze pod uwagę, że są osoby, dla których ma to znaczenie i które np chcą by na zdjęciu córci ostre były tylko oczy a nosek już niekonieczne :grin: ... i które choćby z tego jednego powodu kupują 5D

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    Wyjaśnię w najbardziej przystępny sposób, jak potrafię.
    Aby wypełnić klatkę w porównywalny sposób motywem w FF i Cropie - musisz "zapiąć" do korpusów inne obiektywy - mam nadzieję, że to dla Ciebie jasne ;-)
    I tak - podpinając 85 pod FF powinieneś pod cropa założyć 50 (ok - wychodzi trochę szerzej ale poruszajmy się w obrębie obiektywów istniejących)
    I tak przy przysłonie np. 1.4 z motywem w odległości 100cm - DOF - masz 2,04cm - na CROPIE (50mm);
    85 na FF - daje przy tych wartościach DOF - 1,07cm
    Nie potrzebujesz tak małej GO? Jest to dla Ciebie przeszkoda w robieniu zdjęć?
    Ok - weź tylko prosze pod uwagę, że są osoby, dla których ma to znaczenie i które np chcą by na zdjęciu córci ostre były tylko oczy a nosek już niekonieczne :grin: ... i które choćby z tego jednego powodu kupują 5D
    Owszem możemy wziąć pod uwagę istniejące obiektywy. Ale aby uzyskać ten sam kadr z 50mm na kropie musimy się nieco do obiektu zbliżyć więc różnica będzie mniejsza niż podałeś. Dodatkowo jeśli rzeczywiście zależy Ci na mniejszej GO to nie widzę powodu dla którego nie można by użyć f/1,2

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Myślę, że jak będziemy rozmawiali na tym poziomie, to i bez canika będzie wesoło. Sprawdzałeś o ile większa jest GO w stosunku do FF? I co to do cholery jest przekłamywanie ogniskowych? Możesz podać jakiś konkretny przykład na te różnice w PLASTYCE?
    KvM chyba się już za bardzo zagmatwałeś w tych kłótniach ze wszystkimi.

Jak nie widzisz różnicy w palstyce zdjęć z FF a APS-C to cóż współczuje ci bardzo bo świat jest ciekawszy jak człowiek potrafi takie róznice dostrzegać. Jakby zaczeło Ci to jednak przeszkadzać to mam ciotkę okulistke mogę dać ci telefon - równa babka napewno coś wymysli . Co do pozostałych twoich watpliwości to moi poprzednicy chyba dali ci już kilka adresów internetowych gdzie możesz dowiedzieć się tego i owego na temat fotografi
    A tak na koniec skoro wg Ciebie puszka APS-C daje to samo co FF to po jakiego grzyba masz zamiar przesiadać sie na wiosne na FF ??
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 09-10-2007 o 19:39

pomus
    Guest

Domyślnie

[QUOTE=paweleverest;376824][QUOTE=KvM;376691]Myślę, że jak będziemy rozmawiali na tym poziomie, to i bez canika będzie wesoło. Sprawdzałeś o ile większa jest GO w stosunku do FF? I co to do cholery jest przekłamywanie ogniskowych? Możesz podać jakiś konkretny przykład na te różnice w PLASTYCE?

KvM chyba się już za bardzo zagmatwałeś w tych kłótniach ze wszystkimi.

Jak nie widzisz różnicy w palstyce zdjęć z FF a APS-C to cóż współczuje ci bardzo bo świat jest ciekawszy jak człowiek potrafi takie róznice dostrzegać. Jakby zaczeło Ci to jednak przeszkadzać to mam ciotkę okulistke mogę dać ci telefon - równa babka napewno coś wymysli . Co do pozostałych twoich watpliwości to moi poprzednicy chyba dali ci już kilka adresów internetowych gdzie możesz dowiedzieć się tego i owego na temat fotografi
    A tak na koniec skoro wg Ciebie puszka APS-C daje to samo co FF to po jakiego grzyba masz zamiar przesiadać sie na wiosne na FF ??
    tak tez myslalem-czyli dodajesz sobie tymi bredniami otuchy....przed nowym nabytkiem-zegnaj znienawidzony aps-c!!!dam ci rade-pobaw sie jeszcze stara puszka,zanim wyskrobiesz te pare groszy na FF,naucz sie robic zdjecia i wstap na forum jeszcze raz-zapraszamy!

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pomus Zobacz posta
    tak tez myslalem-czyli dodajesz sobie tymi bredniami otuchy....przed nowym nabytkiem-zegnaj znienawidzony aps-c!!!dam ci rade-pobaw sie jeszcze stara puszka,zanim wyskrobiesz te pare groszy na FF,naucz sie robic zdjecia i wstap na forum jeszcze raz-zapraszamy!
    To było do mnie czy do KvM ?? Jeżeli do mnie to trochę spóźniona rada gdyż na FF przesiadłem się już dawno na domiar złego teraz jeszce chce dokupić APS-C żeby " przekłamać sobie trochę ogniskowe"

pomus
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    To było do mnie czy do KvM ?? Jeżeli do mnie to trochę spóźniona rada gdyż na FF przesiadłem się już dawno na domiar złego teraz jeszce chce dokupić APS-C żeby " przekłamać sobie trochę ogniskowe"
    czyli juz za pozno....:sad: :sad: :sad: :sad:

Uprawnienia umieszczania postów