canik gratuluje 211 postow w ciagu miesiaca. to raz.
ja niedawno zmienilem 30D na 40D i tyko czekam na wyjscie nowego 5D. licze na taki sam spadek cen jak w przypadku 30D po wyjsciu 40D. zamierzam miec dwa korpusy: rzeczonego 40D i starego 5D, bo te dwa korpusy nie sa ze soba w opozycji lecz sie dopelniaja. w ocenie najwazniejsze sa kryteria. w moich kryteriach, chocby nie wiem ktora generacje LiveView mial korpus APS-C, ileby klatek na sekunde nie strzelal i chocby mial plazmowa czysciarke i srawy to i tak 5D bedzie lepszym narzedziem od APS-C. tym kryterium jest: jakosc rozmycia tla, jakosc obrazu w wysokich ISO (tu jesli chodzi o obraz sam w sobie) i wielkosc wizjera (tu chodzi o narzedzie samo w sobie). wiec jesli pytasz czy mam zamiar kupic 5D (mimo tego, ze mam juz 40D), to odpowiedz brzmi: TAK.
w fachu ktorym sie param zalety 5D nad 40D sa niewykle istotne. podales przyklad winiety jako wady. badz ostrozny. to co dla jednego jest wada dla innego moze byc zaleta. akurat w mojej fotografi winieta to zaleta, jesli jej nie mam, to ja produkuje w postprocessingu.