a moze chociaz ktos wie czy są auto iso i uszczelnienia chocby najbardziej prymitywne w 5d?
I jeszcze jedno pytanie czy pokrycie wizjera w pelnoklatkowym 5d wynosi 100% kadru?![]()
a moze chociaz ktos wie czy są auto iso i uszczelnienia chocby najbardziej prymitywne w 5d?
I jeszcze jedno pytanie czy pokrycie wizjera w pelnoklatkowym 5d wynosi 100% kadru?![]()
Ostatnio edytowane przez canik ; 07-10-2007 o 16:46
Widzę, że wielu z Was denerwuje się tym o czym pisze canik. Niestety to jest smutna prawda. Z tego co kojarzę to 5D był po prostu 20D z matrycą FF. Jest to niewątpliwie korpus bardzo technologicznie zacofany. Niby chodzi o drobiazgi, ale jest tego całkiem sporo. Po prostu szkoda, że nie ma w tym segmencie konkurencji, a Canon może spoczywać na laurach. W sumie to i może dobrze, że 40D stanowi wewnętrzną konkurencję dla 5D. Niewątpliwie jest to pod wieloma względami lepszy aparat, kosztuje niewiele ponad 50% ceny 5D. Już teraz widać, że wejście 40D wymusiło także pewien spadek ceny 5D. Miejmy nadzieję że następca będzie już niedługo...
Obejrzałem to porównanie jednak nie zmieniło ono mojej decyzji odnośnie zakupu 40D ...R1 owszem mam i bardzo sobie go chwalę jednak bardziej podoba mi się pasek Canona niż Sonyi brakuje mi matrycy do czyszczenia
oraz fakt że migawka w Sony nie jest zniszczalna
powoduje że chcę mieć w końcu prawdziwy aparat czyli 40D
a nie doskonały Kompakt SONY R1 ...
Ps...nie piszcie na pw R1 raczej nie sprzedaję zostawiam jako uzupełnienie ...no chyba że cena będzie kusząca![]()
Tyle że Ty piszesz co Cię denerwuje i potrafisz to ubrać w sensowne argumenty (które nie wszystkie podzielam) - rozumiem też, że używałeś lub używasz tych puszek. To jest zupełnie zrozumiałe. Natomiast do kolegi Canik nie docierają żadne racjonalne argumenty. On po prostu prowadzi krucjatę żeby udowodnić fałszywą tezę, którą sobie wymyślił.
Dla niektórych osób różnica w obrazowaniu pomiędzy cropem, a FF jest warta wyrzeczeńjakie niesie ze sobą nabycie i używanie 5D. Obrażanie ich z tego powodu jest tylko przejawem infantylizmu lub zazdrości - niczego więcej.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja sprzedałem R1-kę po ponad 2-ch latach używania za prawie 2k (tyle za chwilę będzie kosztował 30D), kupiłem wlasnie 17-40, polecam, bo kolorystycznie wychodzi bardzo podobnie do R1-kowego Zeissa, natomiast praca pod słońce jest zdecydowanie lepsza w L-ce, teraz jeszcze tylko 40D lub 5D II i będzie moidzio
PS. Canik weź przestań porównywać 2 letnie body do dopiero co wypuszczonego. Jak Canon wypuści następce 5D to zobaczymy, kto wtedy będzie żałował, że kupił okrojone (czytaj ze śmiesznym małym sensorkiem) body wydając przy tym aż 4000PLN![]()
Ostatnio edytowane przez arra ; 07-10-2007 o 19:37
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Miejmy nadzieję że następca będzie już niedługo...nie wiem jak wy ale ja już się nie moge doczekać PMA pod koniec styczniateraz jeszcze tylko 40D lub 5D II i bedzie moidzioŁącze się z Wami w oczekiwaniu.DAMY RADE chłopaki!(prawda?
)
hmm 700 postow a wy dalej z tym trolem walczycie? Litosci, gdyby jeszcze pokazal swoje zdjecia i opowiedzial cos o swoim doswiadczeniu, a tak? Internetowy teoretyk. (w sumie i tak niezmienilo by to faktu ze argumenty ma bezsensowne).
Canik jak tam twoje foty? Poka poka.
wojkij odpuść już sobie co?canik ma poglądy jakie ma a także sposób ich wyrażania ale przynajmniej pisze na temat za to ty od kilkunastu postów strasznie trolujesz że aż przykro się czyta te twoje dyrdymały bez obrazy
W każdym razie skutecznie pracujesz na swoje DRUGIE ostrzeżenie.
Wracając do tematu nowy 5d zapowiada sie podobno dopiero na wiosne za 3200 zielonychJedno jest jednak pewne lepszy 5d/40d w ręku niż 5dmk2 za pół roku.
Ostatnio edytowane przez fatman ; 07-10-2007 o 20:54
arra ja jakieś trzy miesiące temu byłem prawie gotowy zamienic R1 na lustro i dałem info że sprzedam za 2100PLN z dodatkami ...kiedy jednak postanowiłem poczekać kilka miesięcy i kupić nowsze lepsze lustro myślałem o 40D lub D300 to cena mojego Sony R1 bez mojej interwencji poszybowała na 2400 ...czyli tyle ile dałem za nowyto chyba o czymś świadczy ...trochę sie martwię jak czytam o waszych problemach z servisem bo w R1 niewyobrażam że coś może zawieść czy paść
np...ostrzenie zawsze u mnie było ustawione na "0" w Sony jest "-/0/+"ale jak poczytałem o Canonowskich ustatwieniach to postanowiłem i ja (z ciekawości) podbić ostrość więc dałem na "+" wrażenie jakie odniosłem
ano takie że jeśli kupię 40D to tylko z Canon 50 mm f/1.4 EF USM oraz minimum Canon 70-200 mm f/4.0L EF IS USM inaczej zamiana R1 nie ma sensu oglądałem mnóstwo zdjęć z luster canona z kitem i jeśli jestem w stanie zrozumieć chęć posiadania lustra to niepotrafię pojąć zakupu lustra z kitem to dla mnie zawsze będzie zagadka ...coś jak kupno akwarium ale bez filtra
widać tylko syf ...
wojkijz nikim tu nie walczymy nawet o 5D już nie rozmawiamy ale o R1
w sumie R1 to takie dobre zamknięcie tego wątku który prowadził do waśni wielu użytkowników ...5D / 40D / R1 każdy bardzo dobry ,może najlepszy w swojej klasie ale każdy inny zupełnie inny więc nie porównujmy tylko róbmy zdjęcia
ewentualnie prównajmy zdjęcia
![]()