Strona 58 z 84 PierwszyPierwszy ... 848565758596068 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 834

Wątek: 5D vs 40D

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    no własnie problem polega na tym ze 5d ma slabsze parametry w pewnych kwestiach od 40d natomiast w drugą stronę patrząc nic przed 40d nie ma lepszych jak np. 20d czy tez 400d..a róznica w cenie 5d do 40d jest zupełnie nieadekwatna biorąc pod uwage 40d i chocby 400d 40d to nowosc 5d juz nie a mimo to straszy ceną jak jakis hipper ultra aparat ktorym nie jest...dostrzegasz juz blad w swoim rozumowaniu?
    Canik, skoro jestes taki obcykany i znasz roznice miedzy oboma puszkami w sposob absolutnie fenomenalny to pochwal sie wreszcie czym robisz zdjecia i przestan pi3r|)()|_ic. To co Ty piszesz moglby napisac kazdy, nawet ja, pomimo tego ze zadnej puszki w rekach nie mialem, ba, 40D nawet na oczy nie widzialem
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez privilege Zobacz posta
    Moim zdaniem to on w dużym stopniu ma racje a wy nie umiecie czytać ,napisał wielokrotnie że 40D wedle jego opinii jest pod pewnymi względami lepszy bardziej uniwersalny niż 5D ..ale nie przeczytałem nigdzie ze 5D nadaje się na śmietnik ...
    No nie byl bym taki pewny. Wielokrotnie pisal, ze uzytkownicy 5D przeplacicli, pluja sobie w brode i teraz spogladaja zazdrosnie w strone 40D, ktory jest "lepszy i tanszy". Wszyscy bez wyjatku. To nie jest okeslenie "nadaje na smietnik", ale jest bliskie temu.

Do tego okreslenia, "Moim zdaniem" zaczal uzywac pozno w tym watku jak go zganiono.

Nikt tu z nim nie probuje polemizowac, ze w pewnych aspektach (szybkosc, sport, przyroda, etc) 40D ma zalety nad 5D. Ba, w tym wszyscy mu przyznaj racje. Amatorzy i zawodowcy bo sa tu i tacy.

Jakkolwiek na argument, ze jakosc zdjec z 5D jest znacznie lepsza niz 40D i niektorzy tego potrzebuja, to kolega Canik jak zaklety powtarza, "ze zaden amator tego nie potrzebuje i nie dostrzeze roznicy". A powinno to brzemiec: Ja Canik tego nie potrzebuje i nie widze roznicy. i bylby koniec tego bezsensownego watku. Tyle ze On nie potrafi zaakceptowac faktu, ze niektorzy maja inne/wieksze potrzeby od niego oraz dostrzegaja roznice tam, gdzie On ich nie widzi.

Juz nie mowiac o tym, ze przemilaczal wielokrotne prosby o pochwalenie sie swoim dorobkiem czy doswiadczeniem fotograficznym. Poki co to On tylko teoretyzuje, i cytuje foldery.

Jego problemem i rzecza z ktora wszyscy tu polemizuja, jest jego proba narzucenia wszystkim jego zdania w kwestii czego kto potrzebuje. A jedyny jego argument jest: "bo tak", bo Canik nie widzi roznicy, bo Canik nie potrzebuje etc.

Czytacie jego posty przez pryzmat walki z nim dlatego ciągle się spieracie .
    Jakiej walki??. To proba przekonania faceta, ze jego potrzeby nie sa potrzebami wszystkich, oraz ze jesli On nie widzi roznicy, to nie znaczy ze tej roznicy tam nie ma.

Marcin
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    no własnie problem polega na tym ze 5d ma slabsze parametry w pewnych kwestiach od 40d natomiast w drugą stronę patrząc nic przed 40d nie ma lepszych jak np. 20d czy tez 400d..a róznica w cenie 5d do 40d jest zupełnie nieadekwatna biorąc pod uwage 40d i chocby 400d 40d to nowosc 5d juz nie a mimo to straszy ceną jak jakis hipper ultra aparat ktorym nie jest...dostrzegasz juz blad w swoim rozumowaniu?
    Nie ma tam bledu. Parametrami sie zdjecia nie robi!!

Idac w ta strone, to D200 jest bardziej funcjkonalne, ergo amator powinien kupic Nikona.

Pochwal sie w koncu czym robisz zdjecia!!

Marcin
    ...ważne żeby wybrać złoty środek dla mnie wydaje się że jest nim 40D ...
    Bingo. Zeby jeszcze kolega Canik potrafi to przyznac i dal se spokuj z proba narzucania innym swojej wizji, to byloby pienkie.

Marcin
    Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 28-09-2007 o 10:37 Powód: Automerged Doublepost
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

dziekuje za ujecie sedna sprawy kolego mjastrzebski, ja mam body jakie mam ale 5D to i mi sie sni, a ostatnimi czasy coraz powazniej zastanawiam sie na jego kupnem
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Coś już napisał

Domyślnie

mjastrzebski/// za pewne 5D ma lepsze odwzorowanie barw lepsze przejścia tonalne i wiele innych aspektów wpływających na jakość fotografii inaczej nie kosztowałby tyle ... Jednak 40D jest wydaje mi się rozwiązaniem lepszym dla amatora takiego jak ja wybór 40D jest bardziej elastycznym ...5D to wyższa a zarazem droższa półka która wydaje się być dobrym rozwiązaniem dla bardzo ukierunkowanego fotografa 40D to w pewnym sensie bardzo dobry aparat do wszystkiego za mniejsze pieniądze który oferuje w pewnych sytuacja lepsze osiągi i komfort pracy niż 5D ... dla mnie ten watek jest o tyle wartościowy że ja właśnie jestem amatorem robię zdjęcia w bardzo różnych sytuacja i specyfika 40D daje mi więcej niż bym potrzebował kwestia tylko tego czy będę w stanie to wszystko wykorzystać o czym tu piszecie ...podsumowując do wydania ok 9000zł na wszystko ...co wybrać ? chyba jasne że nie Nikona Wybór padł na 40D ...

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

mjastrzebski/// za pewne 5D ma lepsze odwzorowanie barw lepsze przejścia tonalne i wiele innych aspektów wpływających na jakość fotografii inaczej nie kosztowałby tyle ... Jednak 40D jest wydaje mi się rozwiązaniem lepszym dla amatora takiego jak ja ....
    ... i to jest zdrowe podejście - canik - ucz się

chyba jasne że nie Nikona Wybór padł na 40D ...
    ... po tym, jak pojawił się D300 już takie jasne nie jest (jeśli nie masz jeszcze żadnej szklarni)

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

jednak różnica pomiędzy 20D lub 400D Vs 40D jest o tyle istotna że cenowo nie jest to już wartość na przykład nowego szkła
    No nie wiem między 400D a 40D to jest ok 2k zł różnicy a za taką kwotę to całkiem sporo nowych szkieł do wyboru

Uzależniony

Domyślnie

mjastrzebski, żeby nie zrozumieć po 570postach, że każdy ma inne zdanie trzeba być conajmniej imbecylem. Gościu sobie po prostu kpi i prowokuje, a że jest sprytny to ludzie dają się w dobrej wierze wciągać w dyskusję. Niektórzy zaczynają tracić cierpliwość i nazywać rzeczy po imieniu.
    Vitez twierdzi, że jest bezradny i jego działania nic nie dadzą.
    Ten wątek jest doskonałą szkołą dla trolli, trzeba się zachowywać dosyć kulturalnie, nie dać się za żadne skarby przekonać i wciąż powtarzać swoje zdanie. Najpierw będą odpowiadać bywalcy a potem coraz młodsi forumowicze i tak wątek będzie się ciągnął aż wszyscy zrozumieją że występują w roli dostarczyciela rozrywki. A to szybko nie nastąpi.
    Co można jeszcze nowego powiedzieć w wątku z ponad półtysiącem postów?
    Zamknij Vitez ten wątek a jak zacznie się krzewienie prawdy na innych wątkach zablokuj konto. Trochę zdrowego rozsądku, zwykłe trollowanie jest zabronione, a kulturalne trollowanie już nie?

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Jednak 40D jest wydaje mi się rozwiązaniem lepszym dla amatora takiego jak ja wybór 40D jest bardziej elastycznym ...5D to wyższa a zarazem droższa półka która wydaje się być dobrym rozwiązaniem dla bardzo ukierunkowanego fotografa 40D to w pewnym sensie bardzo dobry aparat do wszystkiego za mniejsze pieniądze który oferuje w pewnych sytuacja lepsze osiągi i komfort pracy niż 5D ... dla mnie ten watek jest o tyle wartościowy że ja właśnie jestem amatorem robię zdjęcia w bardzo różnych sytuacja i specyfika 40D daje mi więcej niż bym potrzebował kwestia tylko tego czy będę w stanie to wszystko wykorzystać o czym tu piszecie ...podsumowując do wydania ok 9000zł na wszystko ...co wybrać ? chyba jasne że nie Nikona Wybór padł na 40D ...
    Fajnie. Z Twojej wypowiedzi wynikaja Twoje potrzeby. Nie probujesz nikomu na sile swojego zdania narzucac.
    Ale mam dla Ciebie rade. Jesli nie brales do reki nigdy 5D, to nie bierze, nie zagladaj w ten wizjer, nie rob tym zdjec itd.
    Bo moze sie zdazyc, ze wezmiesz, i nie bedziesz chcial oddac.
    A jesli nie jestes tak ewidentnie slepy jak Canik, to jak zobaczysz co wylazi z tej matrycy, to nawet dla Ciebie amatora, wszystkie te bajery z 40D, moga raptem stracic znaczenie ;-)
    Najwazniejsze, zebys wybral swiadomie, a nie w skutek podjarania sie kolorowym folderem.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta

... po tym, jak pojawił się D300 już takie jasne nie jest (jeśli nie masz jeszcze żadnej szklarni)
    D300 wydaje mi się że jest za drogi a po za tym to go nie ma oraz nie wiem czemu ale uległem mani USM i jakoś wydaje mi się że nic jej nie dogania na dzień dzisiejszy
    fotografuję zazwyczaj swojego synka więc prędkość ostrzenia jest priorytetowa

piotrgr napisał No nie wiem między 400D a 40D to jest ok 2k zł różnicy a za taką kwotę to całkiem sporo nowych szkieł do wyboru

prawie 2000 zł różnicy jednak osobiście nie biorę pod uwagę zakupu aparatu o obudowie gorszej niż mój pierwszy cyfrowy kompakt C7070 nie cofam się raczej w rozwoju a 400D to jeśli chodzi o użyte materiały to dwa kroki w tył
    Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Fajnie. Z Twojej wypowiedzi wynikaja Twoje potrzeby. Nie probujesz nikomu na sile swojego zdania narzucac.
    Ale mam dla Ciebie rade. Jesli nie brales do reki nigdy 5D, to nie bierze, nie zagladaj w ten wizjer, nie rob tym zdjec itd.
    Bo moze sie zdazyc, ze wezmiesz, i nie bedziesz chcial oddac.
    A jesli nie jestes tak ewidentnie slepy jak Canik, to jak zobaczysz co wylazi z tej matrycy, to nawet dla Ciebie amatora, wszystkie te bajery z 40D, moga raptem stracic znaczenie ;-)
    Najwazniejsze, zebys wybral swiadomie, a nie w skutek podjarania sie kolorowym folderem.

Marcin
    Przyznam że chyba z tej rady skorzystam i nie będę zaglądał w wizjer 5D chce fotografować kompakt już mi nie wystarcza cóż mogę zrobić kupić 5D i wydać całą kasę czy za wiele mniej kupić 40D + Canon 70-200 mm f/4.0L EF IS USM +Canon 50 mm f/1.4 EF USM lub Canon 50 mm f/1.8 EF II ...Przez dwa lata zapoznać się ze swoja pierwsza cyfrowa lustrzanką a następnie kupić następcę 5D kiedy jego cena stanieje wtedy będę maił doskonały komplet aparat do reporterki ekstremalnej (pomijając uszczelnienia) oraz za dwa lata drugie mam nadzieje doskonałe body FF ....Ps.może to głupio zabrzmi ale z 5D czułbym dyskomfort ..wolę więcej potrafić niż trzymać w ręku więcej niż potrafię Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez privilege ; 28-09-2007 o 12:05 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

I znowu nie dostrzegł Twojego posta Sniper88. To się nazywa ślepota wybiórcza.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 58 z 84 PierwszyPierwszy ... 848565758596068 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów