...moim zdaniem , podkreslam moim zdaniem - nikt nie musi sie z nim zgadzac

kupno 5d przez amatora fotografii wcale nie bedzie sie wiazalo z tym ze zacznie robić technicznie jak i jakosciowo lepsze zdjecia niz o ponad polowe tanszym 40d.
Oczywiście na cropach z 5d będzie można zaobserwować więcej detali ale nie az tyle jak sie komus moze wydawać ....
....
A po zmniejszeniu owych zdjęc do rozdzielczosci z jakiej korzysta amator czyli około 800x600px lub zrobieniu odbitko 20x30cm maksymalnie róznicy na zdjeciach po prostu zauwazyc nie idzie

Niedowiarkom proponuje prosty test - wystarczy sciagnac z siecii 2 takie samie zdjecia zrobione 5d i 40d a nastepnie zmniejszyc i porównać rezultaty interpretacje wyników pozostawiam wam ja w kazdym razie nie zauwazylem rzadnej różnicy

Co innego
pofesjonalisci ktorzy uzywaja aparatu w pracy - koszt zakupu na pewno im sie zwroci pozatym
beda mogli zrobic naprawde sporej wielkosci odbitki ze swoich zdjeć - a robia z pewnoscia bardzo czesto.
........
Crop ma swoje zalety a co za tym idzie ma je 40d -.....
......wydluzenie ogniskowej obiektywu o 1,6 razy dzieki czemu nie jestesmy zmuszeni zeby kupowac ultra drogich 400-ek.
...
Warto tez zwrocic uwage na to ze 40d ma kilka bardzo fajnych funkcji jak np. live view przydaje sie do robenia zdjec z poziomu kostek i znad glowy kazdy kto sprobuje ten wie jaka to wygoda

silent mode? moze przyjsc moment ze bedzie uzyteczny - slub,teatr,dzika przyroda,spiacy bobas..okey przesadzilem

40d ma tez proste i czytelne menu z mozliwoscia ulozenia wlasnego z najbardziej i najczesciej uzywanych opcji.Juz nie trzeba sie bedzie bawic w namolne szukanie opcji bracketingu czy tez balansu bieli

14 bitowy sraw tez mi sie bardzo podoba - jest prawie taki maly jak jpeg a oferuje o wiele wyzsza jakosc obrazu i szybkosc obróbki.
Czysciarka na matryce - byc moze to tylko chwyt marketingowy ale z tego co sie czyta w testach - działa!
Wbudowana lampa blyskowa - super bo nie kazdy ma ochote (i miejsce) aby nosic ze soba dodatkową w torbie.Przydaje sie nie tylko w pomieszczeniach ale takze do doswietlania portretów - skoro nawet profesjonalisci tego korzystaja to cos w tym musi byc

Tryby dla zielonych -......
.....
Jak widac 5d wyglada bardzo blado jesli chodzi o funkcjonalnosc przy 40d...jesli dodac do tego jeszcze taki drobny detal jak 4,500 mniej za 40d to
tak sie zastanawiam co sklonilo ludzi do zakupu 5d...pewnie te 13 milionów pikseli i prawie FF no cóż ich prawo ale ja bym załował gdybym byl na ich miejscu bo
przewage 5d nad 40d widac tylko na cropach i
naprawde sporych odbitkach pozatym nigdzie wiecej! :-)
Oczywiscie nie wspomnialem o 6,5 kl na sekunde przy 3 dla 5d ale w koncu nie kazdy z tego korzysta.Wymiana matówek tez jest raczej tylko dla wybranców.Natomast 9 pól krzyzowych autfokusa juz nie...kolejny plus i to duzy dla 40d.Autofokus nie dosc ze jest teraz dokladniejszy to jeszcze szybszy!Auto iso,3 CF i mozliwosc przycinania zdjec jeszcze gdy sa w aparacie to kolejny plus dla 40d.Uszczelnienia i mozliwosc wyswietlania opcji na tylnim lcd tez sie mogą przydać.
Oczywiscie moje argumenty nie do wszytkich moga trafic ale prosze o konstruktywną krytykę bo ja stwierdam tylko suche fakty

5d ma oczywiscie swoje zalety ale malo ktory amator bedzie w stanie je wykorzystac....
..
40d w tej chwili zapewnia wyzszy komfort obslugi i prawie równie dobra jakosc zdjec jesli mowimy o cropach i niezawazalna jesli mowimy o mniejszych odpowiednikach. Dlatego moim zdaniem o wiele korzystniej jest kupic 40d plus 2-3 najwyzszej klasy obiektywy niz 5d z jednym obiektywem...jesli juz. ...
..
Na koniec dodam jeszcze jedna rzecz...nie pisze tego wszystkiego zeby psuc humor zadowolonym uzytkownikom 5d - bo tych na pewno tutaj nie ma tylko robia zdjecia ale dlatego ze smieszy mnie fakt jak niektorzy zaciekle bronia 5d i kazda jego wade probuja na sile zamienic w zalete jak np. 96% pokrycie pola wizjera

Aczkolwiek gdybym tyle wydal na aparat ktory nadaje sie wlasciwie tylko do krajobrazów i portretów podczas gdy 40d jest o wiele bardziej uniwersalny to tez pewnie byłbym wsciekły

Pamietajmy to nie aparat robi zdjecia tylko fotograf - sam zakup 5d nie zrobi z naszych zdjec 8 cudu świata...