Strona 24 z 84 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 834

Wątek: 5D vs 40D

sv
    Guest

Domyślnie

znowu się zacznie, że to fotograf nie aparat ble ble ble?

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Kolego, nie pomyliłeś się? Co ma technika robienia zdjęć do aparatu? Czyli nie muszę mieć żadnej wiedzy na temat robienia zdjęć bo jak kupie 5D to od razu będę lepiej kadrował itd.? Jak nie masz wiedzy technicznej to nawet "głupim jasiem" nic nie zrobisz.

Z jednym się z Tobą zgodzę to oceniający decyduje, które zdjęcie się mu bardziej podoba.
    nie wiem jak co niektorzy to odczytuja ale wielu tak twierdzi ze przesiadka na wyzszy model spowoduje to ze stana sie lepszymi fotografami a ja prubuje tylko udowodnic ze jest to pojecie mylace, oczywiscie to ze zdjecie bedzie ladniej wygladala na papierze to sie zgodze bo i detal i szum i platyka obrazu robi swoje
    focilem troche 5d i na slubie i makro oraz portrety w jakosci obrazaowania zjada canona 1ds wedlug mnie w szumach to nawet nie porownuje ale....
    ale zaczyna sie od fotgrafii i umiejetnosci, od pomyslu planowania kadru, refleksu i przewidzeniu sytuacji i bez tych cech fotograf nawed z 1ds III zrobi srednie zdjecie tak to juz jest...
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a13 Zobacz posta
    Nieco prowokacyjne pytanie:
    W czym właściwie jest lepszy C 5D w porównaniu do C 40D ?
    Pomijam ewidentnie większą matrycę oraz znacznie wyższą cenę.
    http://hopka.pl/zaa9
    Marek
    Dziękuję wszystkim za ciekawe odpowiedzi, i jak już wcześniej
    pisałem, kupuję 40D a właściwie wczoraj kupiłem. Porównując do 350 jaką mam to rewelacja.
    Marek

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek Zobacz posta
    nie wiem jak co niektorzy to odczytuja ale wielu tak twierdzi ze przesiadka na wyzszy model spowoduje to ze stana sie lepszymi fotografami a ja prubuje tylko udowodnic ze jest to pojecie mylace, oczywiscie to ze zdjecie bedzie ladniej wygladala na papierze to sie zgodze bo i detal i szum i platyka obrazu robi swoje
    focilem troche 5d i na slubie i makro oraz portrety w jakosci obrazaowania zjada canona 1ds wedlug mnie w szumach to nawet nie porownuje ale....
    ale zaczyna sie od fotgrafii i umiejetnosci, od pomyslu planowania kadru, refleksu i przewidzeniu sytuacji i bez tych cech fotograf nawed z 1ds III zrobi srednie zdjecie tak to juz jest...
    Przyznaję rację w 100% we wszystkim co napisałeś. :grin:

Domyślnie

czyli z 350d musisz miec wieksze doswiadczenie,zeby wyskrobac ladne zdjecie niz posiadajac 40d?ktorego AF jest BARDZIEJ pewny....
    CANON

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paulx Zobacz posta
    czyli z 350d musisz miec wieksze doswiadczenie,zeby wyskrobac ladne zdjecie niz posiadajac 40d?ktorego AF jest BARDZIEJ pewny....
    wiem ze to juz bylo ale zapodam jeszcze raz dla nie chcacych kopac

ta laska robi to 350d + 50 1,4

http://www.magdaturkel.com

tak wiec...
    Ostatnio edytowane przez Przemek Białek ; 08-09-2007 o 00:41

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie ja już kończę

Dziękuję i3ill za umożliwienie mi cyknięcia kilku fotek z jego 40D . Pozwoliło mi to na podjęcie ostaecznej decyzji dotyczacej zakupu tego aparatu . Pierwsze co rzuca się w oczy to naprawdę wielki monitorek . Zdjecia przewijane są szybko , a jakość podglądu jest bardzo wysoka - wraz z powiększeniami . Uchwyt jest z innego tworzywa i ma inną fakturę niż w 20D . Aparat jest nieco większy i lepiej pasuje do większych rąk . AF jest bez porównania lepszy niż w 20D - szczególnie to widać przy - allservo - w ruchu sledzacym poruszający się obiekt . Uzywałem dwóch róznych obiektywów - na 20D był 24-105 , a na 40D był 17-55 - oczywiście canony . Nie chciałem ich przkładać . Fotki z ogniskowej ok. 55mm z obydwu aparatów wykonane w tych samych ustawieniach oraz iso w obydwu 3200 , wykazały mniejszy szum w 40D - i to wyraznie widać na dużych powiększeniach . Mądrą rzeczą jest auto ISO , ale w trochę niekorzystnych warunkach oswietleniowch ustawia z zasady iso 400 . LiveView - ciekawostka do macro - rzeczywiście działa , ale zajęło nam dłuższą chwilę jak to zrobić . Widać też , że dodanie 2 mln pixeli było zasadne . Ogólnie - na kolana nie powala , ale dla tych którzy myslą o zakupie 30D , jest to aparat o wiele bardziej funkcjonalny . Nie rozwodzę się tu nad róznicami w stosunku do 5D - gdyż jest to inny towar , inna półka i inna cena . Nie stać mnie na 5D , dlatego kupuje ( przynajmniej na razie ) 40D . 40D jest wart tej ceny , która jak widać spada .
    Pozdrawiam wszystkich . :-o Jutro będę miał swój .
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

takich głupot ja co poniektórzy, powypisywali to dawno nie czytałem ...5d jest wary każdego grosza różnicy między 40D, który jest w dużej mierze tylko naładowany nieprzydatnymi gadżetami !!!
    konia z rzędem komuś kto zrobi ładne/dobre technicznie zdjęcie, przy słabym świetle, nie wymagające obróbki i odszumiania ...puszką tańszą od 5D

fotka z 5D światło zastane, ISO 1600 z ręki 70-200L f2.8 t1/320 AWB tryb M
    delikatnie wyostrzane po zmniejszeniu

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    takich głupot ja co poniektórzy, powypisywali to dawno nie czytałem ...5d jest wary każdego grosza różnicy między 40D, który jest w dużej mierze tylko naładowany nieprzydatnymi gadżetami !!!
    konia z rzędem komuś kto zrobi ładne/dobre technicznie zdjęcie, przy słabym świetle, nie wymagające obróbki i odszumiania ...puszką tańszą od 5D

fotka z 5D światło zastane, ISO 1600 z ręki 70-200L f2.8 t1/320 AWB tryb M
    delikatnie wyostrzane po zmniejszeniu

tylko nie wiem co prubujesz udowodnic bo jesli to ze uchwyciles moment to akurat mnie nie powalilo, jesli tak jest dlaczego fotreportezy nie uzywaja 5 tek?
    tylko 1d iles tam, a pozatym trzeba by zobaczyc to samo zdjecie z 40d lub 30d... zeby porownywac
    robie ze wspolnikem sluby i szczeze dopiero przy pelnym kardze widac znaczna roznice, dlatego sie nie podniecam zbytnio nad 5d..

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Przecież 1D a 5D to całkiem inne zastawanie więc nie ma sensu rozpatrywać który lepszy.

Strona 24 z 84 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów