Dziękuję i3ill za umożliwienie mi cyknięcia kilku fotek z jego 40D . Pozwoliło mi to na podjęcie ostaecznej decyzji dotyczacej zakupu tego aparatu . Pierwsze co rzuca się w oczy to naprawdę wielki monitorek . Zdjecia przewijane są szybko , a jakość podglądu jest bardzo wysoka - wraz z powiększeniami . Uchwyt jest z innego tworzywa i ma inną fakturę niż w 20D . Aparat jest nieco większy i lepiej pasuje do większych rąk . AF jest bez porównania lepszy niż w 20D - szczególnie to widać przy - allservo - w ruchu sledzacym poruszający się obiekt . Uzywałem dwóch róznych obiektywów - na 20D był 24-105 , a na 40D był 17-55 - oczywiście canony . Nie chciałem ich przkładać . Fotki z ogniskowej ok. 55mm z obydwu aparatów wykonane w tych samych ustawieniach oraz iso w obydwu 3200 , wykazały mniejszy szum w 40D - i to wyraznie widać na dużych powiększeniach . Mądrą rzeczą jest auto ISO , ale w trochę niekorzystnych warunkach oswietleniowch ustawia z zasady iso 400 . LiveView - ciekawostka do macro - rzeczywiście działa , ale zajęło nam dłuższą chwilę jak to zrobić . Widać też , że dodanie 2 mln pixeli było zasadne . Ogólnie - na kolana nie powala , ale dla tych którzy myslą o zakupie 30D , jest to aparat o wiele bardziej funkcjonalny . Nie rozwodzę się tu nad róznicami w stosunku do 5D - gdyż jest to inny towar , inna półka i inna cena . Nie stać mnie na 5D , dlatego kupuje ( przynajmniej na razie ) 40D . 40D jest wart tej ceny , która jak widać spada .
Pozdrawiam wszystkich . :-o Jutro będę miał swój .