Panowie, daliście się z prowokować komuś takiemu jak canik, który to wywołał nie przyjemną już dyskusję (w której udowadnia bardziej sobie niż Wam, że 40D będzie dobrym wyborem dla niego). Każdy kupuje to co chce i na co ma pieniądze i nie ważne czy jest to nowością czy nie. To że 5D jest inne i nie ma co go porównywać z 40D było tu już pisane setki razy.
Rozwala mnie tylko fakt, w którym to canik pisał że woli mniejszy aparat gdzie sam sobie zaprzecza bo 40D jest większe od 30D.
Wydaje mi się że skoro canik pożycza swój aparat kuzynowi na wakacje, który to robi zdjęcia na zielonym kwadracie to zapewne mając 5D nie pożyczył by go nikomu bo dużo droższy no i co najważniejsze nie ma zielonego kwadrata.
Uuuups![]()
Witam.
Powiem Wam tak: jestem troche onanistą sprzetowym (tyczy sie to nie tylko sprzetu foto ale i innego).
Jesli chodzi o sprzet foto to nie ma sie co podniecac co soba prezentuje jeden czy drugi aparat. Bo powiem jeszcze raz co bylo mowione juz wiele razy: "zdjecia robi fotograf, a nie aparat" !
Jak sie nie umie robic zdjec, a zwlaszcza ich odpowiednio skomponowac i nie umie sie ich obrabiac to nie pomoze nawet posiadanie 1Ds Marka III !
Widzialem wiele zdjec fotografow posiadajacyh 5D i eLki ktore nie dorastaly do piet zdjeciom z Canona 350D i przecietnych szkielek czy zdjeciom z Nikonow D40, D70 itp !
Wiec mysle ze nie ma sensu bawic sie w porownania jednego i drugiego aparatu, chociaz przy zakupie zawsze nalezy sprecyzowac do czego nam glownie ma sluzyc aparat bo zawsze mozna dokonac wyboru dobrego i lepszego.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez pawelxx ; 05-09-2007 o 10:39
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
Właśnie
Można napisać przed wypowiedzią " Moim zdaniem..... "
i wygłosić swoją opinię bez udowadniania na siłę
Nie mogę nigdzie znaleźć takiego forum
a przydałoby się pogadać o bojach z fotografią a nie o bojach ze sprzętem.
najlepiej jak by info o sprzęcie było zabronione
Ostatnio edytowane przez Max_im ; 05-09-2007 o 11:40
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja absolutnie nie neguje tego,że 5d to bardzo dobry aparat ale cena na dzień dzisiejszy nie jest adekwatna do tego co 5-ka oferuje.Wyobrazmy sobie ,ze canon dzis wypuszcza na rynek 5d - po premierach 40d i oczywiscie 30d - ile dalibyscie za taką puszkę? - 5-6 tys? - ujedzie w tłoku.
Nastepca 5d jesli nawet wyjdzie dopiero na poczatku przyszlego roku - badzmy szczerzy - canon nie odpusci i ustanowi cene startowa na poziomie 12 tys - dlatego wlasnie ze w tym segmencie nie ma konkurencji.Moze jestem naiwny ale wciaz wierze,ze cena bedzie na poziomie 8 tysiecy zlotych...czyli taka w miare adekwatna do tego co 5d II moze oferować.
40d plus 2 naprawde dobre szkła dadzą wysmienita jakosc zdjec i cena takiego zestawu to tyle ile kosztuje dzis 5d....warto o tym pamietac bo to nie puszka a przedewszystkim podpiete szkła dają śliczne zdjęciaZdaje sie ze 40d juz nawet zdazyl to udowodnić
Ale uzytkownicy 5d mysla inaczej i gdy wyjdzie nastepca 5d bede chcieli na sile go sprzedać i kupić nastepce z "bajerami" z 40d...które podobo sa dla nich bez znaczenia - no ale czy wtedy przepalcaliby tyle za starą piątkę?![]()
Ostatnio edytowane przez canik ; 05-09-2007 o 13:00