Zgodnie z tematem wątku: Porównanie szumów w 40D i 5D:
http://raquib.smugmug.com/gallery/34...2026#190642026
Zgodnie z tematem wątku: Porównanie szumów w 40D i 5D:
http://raquib.smugmug.com/gallery/34...2026#190642026
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
U mnie działa... I poziom szumów w 40D jest według mnie "bardzo-ok". Oczywiście widać różnicę między 5D i 40D - tylko nasuwa się pytanie, czy dla amatorów ta różnica jest tak potężna, że za nic w życiu nie kupią 40D... Oczywiście, że nie.
Ale po co caly czas porownywac sprzet sprzed kilku lat do nowosci??? 5D nadal jest lepszy ale roznica jest mniejsza i nie ma co tego podwazac ani udowadniac. Trzeba poczekac na nastepce, bo teraz IMHO kupowac 5D jest lekko nierozsadne chyba, ze ma sie konkretne zlecenia i czekac nie da rady.
Hehe czy lepszy - wątpie ...wszystkim fanom 5d polecam test
http://www.luminous-landscape.com/re...-handson.shtml
...warto szczególnie zwrócić uwage na przedostatni paragraf
"I'm sure that once the major camera testing sites have done their thing there will be lots of charts and graphs to validate this perspective, so if these turn your crank, wait for them. In the meantime, I find that the IQ of the 40D is on a par if not even slightly better than that of the Canon 5D, which up until now has been my benchmark for DSLR image quality both at low and at high ISO."
dodając do tego funkcjonalność i mozliwości 40-ki....robi się ciekawie![]()
Kolego ale czego Ty chcesz dowieść? Zrozum że nie przekonuje się przekonanych. Skoro ktoś WIDZI różnicę to widocznie dla niego ma sens wydać dwa razy więcej i żadne testy tego nie zmienią. IMO tracisz czas na to irracjonalne przekomarzanie się.
Proponuję zamknąć to bezsensowne bicie piany.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Mialem juz napisana inna inna odpowiedz, ale sie juz wyluzowalem ...
Kolegom, ktorzy argumentuja jak Canik - polecam pojsc do pierwszego, lepszego sklepu, poprosic o 5D do pomacania (wreszcie), zapiac cokolwiek z asortymentu - niekoniecznie L - np 50 1.4, zrobic zdjecia 'czegokolwiek' - na swoja karte - wrzucic na kompa w domu i wtedy sie wypowiedziec.
Mnie 5D oczarowuje juz od pieciu miesiecy, nieprzerwanie. Wczoraj, w niedziele, na wycieczke z rodzina i przyjaciolmi wzialem, z lenistwa, tylko wspomniana 50 1.4. Jestem zachwycony.... Majac cropa (30D), takiej samej piecdziesiatki pozbylem sie po 2 dniach od zakupu...
Pytanie '40D czy 5D' jest bez sensu - kto ta, mityczna, 40D macal (poza Vitezem i Arkiem_O przez kilka minut).
Niezmiennym pozostaje pytanie (jedyne na miejscu) - crop czy ff? I to nie w kontekscie co lepsze, tylko do czego 'lepsze'.
Pozdrawiam,
tomek
5D
Witam
Napaliłem się na 40d wątpliwości to funkcja Live View Czy pogorszy jakość (nawet nieużywana)? Czy będzie przyczyną awaryjności?
Od razu pomyślałem może 5d - ale pewnie niedługo wyjdzie następca
A porównania modeli bezpośrednio sąsiadujących zawsze będą, choć wiadomo, że ten wyższy jest lepszy
Chodzi o uzasadnienie zakupu lub odpowiedź na pytanie czy warto dołożyć.