Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
(...)

Kolekcjoner, ja nie mam na to szans, ale byłoby niezmiernie ciekawe, gdyby ktoś zrobił zdjęcie z 85/1,2 na cropie i identyczne 135/2 na FF lub 50/1,2 na cropie i 85/1,8 na FF. Jeśli odpuścimy sobie pełne otwory, to wystaczy odpowiedni ustawić przysłony i wykorzystać do eksperymentu np 50/1,4 i 85/1,8. Rezultaty, jeśli chodzi o plastykę powinny być identyczne. Crop działa jak TC 1,6. Praw fizyki Pan nie zmienisz... Oczywiście FF ma mniejsze szumy i mniejsze wymagania odnośnie rozdzielczości obiektywu.
Ale po co to robić? Było to zrobione na fotopolis i na jeszcze kilku innych stronach i wynik był zawsze identyczny. Mało tego tu na tym forum były tasiemcowe wątki temu poświęcone - jak masz samozaparcie to polecam przejrzeć. Nie ma co młócić po raz enty tych samych plew.

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
Co do dominacji cropa .... jestem przekonany, że lustrzanki czeka pełna klatka, to tylko kwestia czasu, najwyżej jakieś entry model zostaną z cropem. Jeśli coś może być lepsze to będzie lepsze, ceny spadną, wejdą nowe technologie. Przypomnijcie sobie ile kosztowały telewizory LCD ...
Ja mam wrażenie że raczej nie ma sie co spodziewać szybko takiej rewolucji. Gdzieś ostatnio były na forum LL przedstawione wielkości sprzedaży aparatów z podziałem na wielkość matrycy i póki co to FF jest zupełnym marginesem. Nie sądzę też żeby nowość Nikona jakoś specjalnie zmieniła te proporcje. Nie wiem też czy dla amatora jest ważniejszy gabaryt i lekkość sprzętu czy minimalnie lepsza jakość. Podejrzewam że większość nie widzi różnicy. I nie piszę tu o ludziach, którzy czytają to frum tylko o zwykłych pstrykaczach kupujących sprzęt w MM. Nie byłbym taki pewien czy przyłość należy do FF. Myślę że są spore szanse, że FF stanieje i stanie się bardziej dostępne ale czy zdominuje rynek w to już wątpię.
Sądzę też że takie firmy jak Canon dobrze analizują rynek zanim w coś zainwestują, a ostatnia premiera dwóch stabilizowanych szkieł EF-S dobrze pokazuje jaka będzie tendencja na najbliższe lata.