Strona 6 z 84 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 834

Wątek: 5D vs 40D

Dopiero zaczyna Awatar DigiFoto
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Cały ten wątek jest IMHO bez sensu.
    Ja np. zamierzam mieć docelowo oba aparaty...
    Oj zaraz tam bez sensu. Jest sens bo nie każdy może sobie pozwolić na 2 aparaty na raz i chyba od tego jest forum dyskusyjne by pewne przemyślenia skonsultować z innymi użytkownikami. Faktycznie dla kogoś posiadającego np.3 korpusy w plecaku podobne gdybanie może nie mieć sensu. Jednak inni może na takiej dyskusji coś skorzystają.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DigiFoto Zobacz posta
    Oj zaraz tam bez sensu. Jest sens bo nie każdy może sobie pozwolić na 2 aparaty na raz i chyba od tego jest forum dyskusyjne by pewne przemyślenia skonsultować z innymi użytkownikami.
    Nie ma sensu.
    Takie dyskusje już też były i ciągnęły się kilometrami, tylko zamiast 40D był jakiś inny aparat w temacie.
    FF to FF, crop to crop.
    Ze wszelkimi konsekwencjami tego faktu.
    I uwierz mi, że "konsultowanie własnych przemyśleń", nie ma nic wspólnego z biciem piany w takich wątkach (z reguły o wyższości swiąt bożego narodzenia...)
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Domyślnie

Teraz 40d a za 2-3 latka FF -tylko juz lepszy niz 5d i tanszy ;-)
    CANON

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Ja myślę że już za niedługo bo na początku przyszłego roku wyjdzie następca 5D czyli FF + to co 40D albo i więcej i zaś będzie wielka dyskusja.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Wlodal, megapixele, to nie wszystko. Liczy się gęstość upakowania. FF wymaga ok 1,4 raza mniejszej rozdzielczości niż crop. Wiele obiektywów mydlących na cropie robi za brzytwy na FF, szczególnie widać to przy pełnej dziurze.

Ale za to "wiele obiektywów" winietujących i "wykrzywiających" na FF na cropie jest super. Takie tam bicie piany.

Są zady i walety.

Jak dla mnie crop 1.3 byłby the best - 17-40 jest nadal szerokie, 24-105 bez winiety, tańsze filtry mozna kupić (nie slim), tele dłuzsze ... :rolleyes:

Domyślnie

Biorąc pod uwage wszystkie funkcje 40d i 5d to wychodzi na to,że zdecydowanie bardziej funkcjonalny jest 40d...funkcjonalny i uniwersalny bo sprawdzi się nie tylko przy zdjęciach krajobrazów ale także do fotoreporterki.

Biorąc pod uwage cene obu puszek chyba nikt nie ma wątpliwości kto jest górą...ja wiem,że 5d ma ultra szeroki kąt ale po pierwsze wymaga super drogich szkieł a po drugie 17mm na aps-c jest w zupełnosci wystarczające a często i za szerokie.Pozatym zawsze można kupić 10-20mm.

Jeśli chodzi o jakość zdjęć - niedawno widziałem porównanie fotek z 400d i 5d...i musze przyznać,że ciężko było dostrzec różnice...ewentualnie drobna w rozdzielczości ale na dobrą sprawe dla amtora nie ma to rzadnej różnicy.Większej plastyki tez cieżko mi było sie doszukać w 5d...

Kolejna przewaga 40-ki to koncowe ogniskowe...taki 70-200 f/4 w 40d to cos innego niz w 5d...aby miec naprawde dobre tele trzeba by dokupic do 5-ki telekonwerter który nie tylko zabiera jakość ale i światełko...

Jeszcze rok temu zakup 5d mógł się wydawać opłacalny ale na dzień dzisiejszy każdy powinien sobie uczciwe odpowiedzieć,że dla samej pełnej klatki - NIE WARTO ..a przecież dziś 5d już niczym innym nie jest w stanie zaimponować.

Jestem przekonany,że dziś każdy użytkownik 5d przełyka gorzką pigułkę jak widzi co się dzieje na rynku i z pewnością zamieniłby swoją poczciwą 5-kę na 40d bez wachania....choć oczywiście będzie pisał coś innego
    Ostatnio edytowane przez canik ; 27-08-2007 o 11:46

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

jak nic 1d
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    canik niestety nie zgodzę się z tobą.
    5d robi ładniejsze fotki i już .....
    Zaczynałem od 350d, miałem 30d teraz mam 5d i wiem że najładniejsze fotki wychodzą z 5d ...
    Ostatnio edytowane przez scooter ; 27-08-2007 o 11:50 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Zaczynałem od 350d, miałem 30d teraz mam 5d i wiem że najładniejsze fotki wychodzą z 5d ...
    ...ciężko mi z toba polemizować ale czy na odbitkach także dostrzegasz tą różnicę?Albo na zdjęciach umieszczanych w internecie?
    Pozatym nie samą jakością fotek człowiek się kieruje jak wydaje ponad 5,000 na puszke...niestety funkcjonalnosc na dzien dzisiejszy nie idzie w parze z jakością zdjęć dlatego sumum sumarum 40d jest lepszą propozycją...taka jest moja opinia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    Jeszcze rok temu zakup 5d mógł się wydawać opłacalny ale na dzień dzisiejszy każdy powinien sobie uczciwe odpowiedzieć,że dla samej pełnej klatki - NIE WARTO ..a przecież dziś 5d już niczym innym nie jest w stanie zaimponować.

Jestem przekonany,że dziś każdy użytkownik 5d przełyka gorzką pigułkę jak widzi co się dzieje na rynku i z pewnością zamieniłby swoją poczciwą 5-kę na 40d bez wachania....choć oczywiście będzie pisał coś innego
    ja tam nic nie przelykam... a co do oplacalnosci zakupu teraz a rok temu to mam zupelnie inne zdanie (i czekam na dalsza obnizke cen 5d)

a roznica w jakosci zdjec pomiedzy FF a crop IMHO jest bardzo duza... i 40d nic tutaj nie zmienia

Domyślnie

a co do oplacalnosci zakupu teraz a rok temu to mam zupelnie inne zdanie (i czekam na dalsza obnizke cen 5d)
    ..tu nie chodzi o obniżke tylko brak konkurencji

a roznica w jakosci zdjec pomiedzy FF a crop IMHO jest bardzo duza
    ...oj moim zdaniem bardzo przesadzasz...już niedługo na pewno pojawi się test na dpreview...konia z kopytami temu kto po zmniejszneiu zdjęć do 800x600 px zauwazy jakies różnice w jakości na korzyść 5d

Strona 6 z 84 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów