Strona 5 z 84 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 834

Wątek: 5D vs 40D

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlodal Zobacz posta
    i taniej
    Czytajac ten watek dochodze do wniosku, ze to jest podstawowa determinanta i tytulu i wiekszosci dywagacji. Po stopkach widac, ze krytyczne czy zniechecajace uwagi prezentuja akurat te osoby, ktore o "5" wiedza, ze jest. Ze swej strony proponowalbym nie bawic sie w porownania VW do Mercedesa. Nie ta polka i nie ten klient.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Boże !!!widzisz i nie grzmisz co za post

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie do krecio - nie krytykuję 5D

krecio - Do tej pory , pełna klatka , to były dla mnie analogi Zenit , Praktika , Olympus , Minolty , z większych Pentacon Six TL . Z cyfry miałem rózne małpki , Oly E10 . 300D i 350D . Daleki jestem od porównywania 5D z innym eos ze względu na fakt , ze tak praktycznie nie ma on swojego odpowiednika na tej półce . Daleki też jestem od krytyki tego body . Natomiast czy 40D to będzie VW czy merc innej klasy -tego nie wiemy .
    Jesli masz w swojej kolekcji fotek - zrobioną z odl. np. 100m - przyslij mi kropa na wlodal@wp.pl - oczywiście bez obróbki .
    Widzę , że tak jak pisałem wcześniej - temat 5D czy 40D - należy odłożyć na co najmniej dwa tygodnie . Do ukazania się pierwszych egzemplarzy i testów .
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Domyślnie

ja ze swojej strony dodam ze po tygodniu robienia zdjęć 5ka odróżnisz fote z cropa od pełnej klatki ( na otwartej przysłonie ) o rozdzielczości VGA ( foty tego samego obiektu ) i nie mówię tutaj o różnicy w rozdzielczości

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie nieporozumienie !?

Ja nie neguję wyższości FF nad cropem przy fotografwaniu tego samego elementu lub widoku bez kadrowania . Ja tylko rozpatruję powiększenia z FF i z cropa uzyskane z ujęcia tego samego przedmiotu . Czy ktoś może dać mi link do zjęcia np. puszki , ksiązki - czegoś charakterystycznego itp. z odl. 50-100 m wykonane z 5D ?. Wtedy skadrować sam ten element i porównać z analogicznym kadrem z cropa 20D czy 30D .
    Wszystko zależy od tego , do jakich celów , do jakiego typu fotografii ma puszka służyć ?.
    Czy również wyższość 5D nad 30D będzie niezaprzeczalna i przez wszystkich widoczna , przy dalekich kadrach i powiększeniu tego samego elementu np. szyszki na drzewie z odl. 50 m?.
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Wlodku,
    Nie bierz tego co napisalem personalnie do siebie:-P . Wykorzystalem tylko Twoje slowo aby moc odniesc sie do calosci opinii w tym watku. Zgodnie z prosba proboje Ci wyslac dwa RAW'y ale nie jestem pewien czy sie uda - one maja razem prawie 25 MB. Cos wymysle
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wlodal, jeżeli chcesz mieć 5D lub 40D jako drugie body to zdecydowanie kupuj 5D. Jak po stopce widzisz wiem o czym piszę i taki zestaw znakomicie się uzupełnia. Crop z 5D jest czasami taki, że aż tego nie widać, tzn. nie myślisz jak to jest mocno kadrowane. Ot... normalne zdjęcie
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wlodal, megapixele, to nie wszystko. Liczy się gęstość upakowania. FF wymaga ok 1,4 raza mniejszej rozdzielczości niż crop. Wiele obiektywów mydlących na cropie robi za brzytwy na FF, szczególnie widać to przy pełnej dziurze.

Dopiero zaczyna Awatar DigiFoto
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Wlodal, megapixele, to nie wszystko. Liczy się gęstość upakowania. FF wymaga ok 1,4 raza mniejszej rozdzielczości niż crop. Wiele obiektywów mydlących na cropie robi za brzytwy na FF, szczególnie widać to przy pełnej dziurze.
    O właśnie! Dzięki, bo po tygodniu zachwycania się specyfikacją 40d znów zaczynam myśleć o 5d A tak przy okazji:

http://www.clarkvision.com/imagedeta.../#Introduction

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cały ten wątek jest IMHO bez sensu.
    Ja np. zamierzam mieć docelowo oba aparaty - 40D do jakiejkolwiek akcji, szczególnie w połączeniu z tele, a 5D do portretów i szerokiego kąta (którego i tak nie używam).
    To są 2 zupełnie różne aparaty, do różnych zastosowań i jeśli ktoś nie wie czy potrzebuje taki, czy owaki - oznacza że właściwie sam nie wiem co chce fotografować.
    Albo rybki albo akwarium (albo rybki w akwarium jeśli ktoś kupi oba).
    Ja sugeruję zamknąć temat, bo teraz będzie tylko kolejne naście stron bicia piany...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Strona 5 z 84 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów