adalbert fota fajna imo po zmniejszeniu(z 12 mp) prążki nieostrości na nosku stają się straasznie ostre musze Ci powiedzieć,plastyka zaczyna gdzieś ginąć zdaje sięAle wracając do samego szkła a raczej jego ceny(7400!!!) zaczynam sie na powaznie zastanawiać nad sensem zakupu takowego przez amatora tylko po to zeby w pelnej rozdzielczosci (12mp)ktora jest zupełnie bezuzyteczna zobaczyć nieostry nosek
I twój idiotyczny argument jakoby ktos normalny kupował canona 5d (8,500) i 85 f/1.2(7,400) tylko po to zeby zrobić portret córeczce świadczy o twoim naprawde niesamowitym poczuciu humoru - nie napisze inaczej przez grzeczność
Wracając do tematu są pewne aspekty fotografi w której lepszy jest 5d ale jest tez wiele w ktorych bardziej sprawdzi się 40d.Problem polega na tym ze 40d kosztuje ponad polowe tego co 5d i zapewnia wieksza funkcjonalnosc w zupelnosci wystarczajaca dla amatora.5d jest wciaz przynajmniej w naszym kraju przeznaczony dla profesjonalistów którzy robiąc zdjecia zarabiaja na siebie.Wtedy taki zakup jest w pelni oplacalny bo na znakomitej wiekszosci zdjec nie zauwazymy różnicy miedzy tymi zrobionymi 40d i 5d.Problem lezy przedewszystkim w doborze szkieł a te póki co są tansze i często bardziej funckjonalne dla matrycy aps-c.Dwa przykłady 10-22 USM do architektury i krajobrazów oraz 70-200 do sportu i dzikiej przyrody.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
pisz śmiało
p.s miales pokazac swoje zdjecia z 5d na ktorych widac róznice w obrazowaniu w porównaniu z aps-c czyzbys nie miał takich w swojej kolekcji? :>
Ostatnio edytowane przez fatman ; 09-10-2007 o 21:59
fatman - CZYTAJ Ze ZROZUMIENIEM - to moja ostatnia odpowiedź na Twój post - w sumie nie dla Ciebie - a dla innych forumowiczów, czytających ten wątek...
Widzisz - nawet gdybym nie zarabiał na zdjęciach i nie miał żadnej wiedzy ani wykształcenia fotograficznego - to moja prywatna sprawa, czy robię zdjęcia córeczce mamiyą (też robię nią zdjęcia dziecku - to ze mnie kompletny debil? "Córce zdjęcia mamiyą robić?") czy smieną, czy 5D... martw się o swoją kieszeń...
Ten poziom argumentacji u mnie nie ma racji bytu - żegnam ozięble - u mnie IGNORE (żałuję, że dałem się wcześniej sprowokować)
EDIT: do któregoś z modów - proponuję sprawdzić IP canika i fatmana (czy to nie ta sama osoba? - wiele na to wskazuje...) - już podobno były takie przypadki na forum - muflon bodajże o tym pisał...
Pytanie o charakterze administracyjnym - czy są jakieś skuteczne narzędzia pozwalające usuwać trolli z CB![]()
Ostatnio edytowane przez adalbert ; 09-10-2007 o 22:13
Ale tu nie chodzi o to czym robisz zdjecia córeczce tylko o to ze ktos specjalnie po to kupuje 5d i 85 które w sumie kosztują ponad 15 tysiaków imo ja tylko zacytowałem twoja bzudrna wypowiedz ciesze sie ze uciekasz przed swoimi argumentami bo to tylko pokazuje ich slabość i zupełny brak logiki
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=24914922 nie wiem czy już było ale mysle ze warto zerknąć,na mnie to robi wrazenie![]()
Ostatnio edytowane przez fatman ; 09-10-2007 o 22:27 Powód: Automerged Doublepost
ooo.. i tu Was obu boli..
No i co z tego, ja swój sprzęt wydałem łącznie już ponad 20 000 (po cenach zakupu licząc) tylko po to żeby robić zdjęcia rodzinne - nie zarobiłem na zdjęciach do tej pory nawet 3% tego co wydałem, i co więcej nie mam na razie zamiaru zarabiać.. może to znaczy że wg was jestem skończionym idiotą ale to moja kasa i nic nikomu do tego.. co więcej - jak wyjdzie nastepca 5D i bede miał taki kaprys to sobie go kupię bo uważam że te parę zdjęć które zrobię będzie warte tej kasy - i będę robił zdjęcia swojej rodzinie bo to lubię.. a nie lubię za to jak ktoś na siłę pilnuje moich pieniędzy z uporem godnym lepszej sprawy..
Ostatnio edytowane przez arturs ; 09-10-2007 o 22:36
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Okey arturs masz do tego prawo ale ja tez mam prawo do wlasnej opini na ten tematProblem polega tez na tym ze raczej malo kogo stac w naszym pieknym kraju na wydanie prawie 7500 kafli na 1 (słownie JEDNO) szkiełko ale to juz temat na osobny topic proponuje wrócić do tematu.
No i żeby wyrazic tą opinię nie trzeba było bić piany przez kilkaset postów i skłócać się z połową forum, ja napisałem dawno - kupiłem 40D aktualnie bo dla mnie dzisiaj do moich zastosowań będzie lepsze, ale jakby pojawił się następca 5D który miałby 5fps lub więcej to bez zastanowienia kupiłbym FF - i jak wyjdzie to być może wymienię puszkę bo ja widzę tą róznicę co do istnienia której wątpicie..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
fatman - co cię obchodzi na co ktoś wydaje pieniądze?? Wydaje bo lubi bo cieszy go efekt jaki uzyskuje i tyle to jego hobby. Naprawde wkurza mnie myślenie typu: "po co gościowi taki sprzet skoro on nie zarabia na swoich zdjęciach, mnie się nalezy bo trzaskam 3 wesela na miesiąc w remizie w Kiełkowicach". Jedni wydają kase na aparaty a inni na zegarki ( czasami o wile droższe niż takie 40D ). I dobrze niech płacą za to co im sprawia przyjemność.
Patrząc na świat z twojego punktu widzenia na drogach nie powinno być wogóle takich samochodów jak BMW czy Mercedes bo przecież do roboty i z powrotem mozna dojechac seicento o autobusie juz nie wspominając![]()
Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 09-10-2007 o 22:47