Strona 81 z 84 PierwszyPierwszy ... 31717980818283 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 834

Wątek: 5D vs 40D

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Ale co ty chcesz udowodnic? Utwierdzasz sie w wyborze?

Masz racje, to sa puszki o innych zastosowaniach i tak je trzeba rozpatrywac jednak 40d nie daje wiekszych mozliwosci. Tylko inne. Robisz sport, ptaki, reportaz - to bierzesz corp i szybkostrzelnosc. A we wszystkim innym bierzesz jakosc i uniwersalnosc, wiem ze to cie boli ale zalety 40d sa o wiele mocniej zawezone niz zalety 5d. Zaprzeczysz? No chyba ze poprostu roznic nie dostrzegasz ale po co wtedy wypowiadac sie na ten temat?

A miliony ludzi rabia zdjecia telefonami, nie robia odbitek a "dostaja wieksze mozliwosci(dla nich wazne, o do kieszeni mozna schowac i lampe blyskowa ma, na monitorze fajnie wyglada) za mniejsza kase". Wszystko jest wzglede, szanujemy twoje poglady ale i ty nie glos "oczywistych oczywistosci" godzacych w nasze.

I popracowal bym nad merytoryczna strona postow wymierzonych w moja osobe, nie jestesmy w piaskownicy.
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 10-10-2007 o 00:21

Uzależniony

Domyślnie

No i prosze, dyskusja sie rozkrecila jak 300 postow temu. Tylko teraz juz nie mamy canika bez aparatu, tylko nowych lepszych canikow z 'aparatami i szerokim doswiadczeniem w temacie'. Tyle, ze wszyscy pisza jakby znali problem wylacznie z netu. Ile razy mozna powtarzac te same bzdury? Jak kogos nie stac to niech siedzi w cropie. Bedzie mial lepszy przelicznik cena-mpx i wiecej wodotryskow do lansu w towarzystwie. Jak kogos stac to moze sobie wybrac czy chce wodotryski w cropie czy FF, jego wybor.
    Ja wlasnie kupilem 40d i teraz zaluje, ze poltora roku temu nie kupilem 20d zamiast 350d, bo teraz bym sie przesiadal na piatke a nie 40stke. Pewnie za rok bede zalowal, ze teraz nie kupilem piatki... Zycie
    Argumenty typu, mnie nie stac na obiektyw za 7200zl wiec kazdy ktory go kupuje jest zdziwaczalym kretynem jakos do mnie nie trafiaja. Moze niedlugo pojawia sie na dslr wlasciciele kompaktow i beda nam wmawiac, ze we lbach nam sie poprzewracalo, bo po co przeplacac skoro za 1000zl mozna miec ostrzejsze 12mpx i jeszcze filmy do tego.
    Ciekawe posty znowu zaczynaja byc rzadkie jak rodzynki, ale podobno ignore jest dobry na zakalec.

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fatman Zobacz posta
    W kazdym razie podsumowujac wychodzi na to ze to nie jest tak ze 5d jest lepsze bo drozsze i ma FF wrecz przeciwnie 40d w kilku aspektach góruje ze swoja "maciupką" matrycą nad pełną klata Dlatego mówienie że 5d jest lepsze i juz albo 40d jest lepsze i juz mija sie z celem.
    802 posty zeby na nowo odkryc Ameryke!!! Przeciez rozsadne glosy przez caly czas probowaly przekazac ci ta wiadomosc: FF i APS-C nie sa ze soba w opozycji ale sie dopelniaja, pewnie dlatego wiele osob ma obie puszki. Oprocz aspektu czysto puszkowego (np. 5D ma malo FPS, ergonomie sprzed 3 lat itd), jedno jest pewne - niektorych efektow dostepnych przy pomocy FF nie uzyskasz przy pomocy APS-C "chocby skaly sraly", bedziesz blisko ale nie dokladnie u celu. W druga strone owszem - wszystko co daje APS-C jest mozliwe w FF (zalozmy, ze cena nie gra roli).
    A pytanie czy do 5D ze swoimi efektami FF oplaca sie doplacac 2x tego co by sie dalo za 40D to juz zupelnie indywidualna sprawa. Wszystko zasadza sie na slowie "oplaca". Dla jednych sie oplaca a dla innych nie - ot i cala Ameryka. No ale to jest powtarzanie banalow.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 10-10-2007 o 06:56
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Biada Olympusowi i jego systemowi 4/3...
    Toż to się już do zdjęć nie nadaje :-D :-D

EDIT: Taka konkluzja na podstawie dotychczasowych postów (-:
    Dokończę w pracy, muszę uciekać ...
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 10-10-2007 o 08:13

Coś już napisał

Domyślnie

mnie nie stac na obiektyw za 7200zl wiec kazdy ktory go kupuje jest zdziwaczalym kretynem
    lempl a gdzie ty wyczytales ten argument?Jakos nie przypominam sobie zebys komus przyznał tytuł kretyna
    Ja wlasnie kupilem 40d i teraz zaluje, ze poltora roku temu nie kupilem 20d zamiast 350d, bo teraz bym sie przesiadal na piatke a nie 40stke. Pewnie za rok bede zalowal, ze teraz nie kupilem piatki... Zycie
    aczkolwiek

Przeciez rozsadne glosy przez caly czas probowaly przekazac ci ta wiadomosc
    no nie bardzo

W druga strone owszem - wszystko co daje APS-C jest mozliwe w FF
    teraz sam sobie przeczysz Mało tego wychodzisz poza temat przypominam rozmawiamy o dwóch konkretnych puszkach 5d i 40d I jest wiele rzeczy które daje 40d a ktorych nie daje Ci 5d i które sa faktycznie dla amatora istotne inaczej nie kupilbys 40d co brachu wlasnie o takich milosnikach jak ty ja i wielu innych w tym topicu rozmawiamy.
    zalozmy, ze cena nie gra roli
    tak najlepiej od razu przyjmijmy ze wszyscy ktorzy stoja przed takim dylematem wygrali w totka
    Biada Olympusowi i jego systemowi 4/3...
    Toż to się już do zdjęć nie nadaje
    faktycznie co poniektorzy zafascynowani FF i 12 milionami pikseli w 5d usilnie próbują to ludziom wmówić,kurde chyba sie skusze
    Ostatnio edytowane przez fatman ; 10-10-2007 o 08:52

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

zdaje sobie ztego sprawe i nawet potrafie to sobie wyobrazic ale nie wyobrazam sobie zeby ktos kupowal zestaw za prawie 18 tysiecy zlotych tylko po to zeby zrobic zdjecie córeczce tym bardziej ze bardzo podobne rezultaty mozna osiagnac na aps-c - oczywiscie pisze z punktu widzenia zwyklego amatora ktory robi zdjecia na wlasny uzytek i ktorego zarobki to srednia krajowa
    Fatman, no to musisz troszkę popracować nad wyobraźnią.
    A z punktu widzenia średniej krajowej... to masz bardzo średnie widoki na cokolwiek.:rolleyes:
    Na szczęście jest grupa ludzi, której udaje się przekroczyć średnią i na tym forum jest ich całkiem niemało.
    Pamiętaj, że nie jest to forum zbieraczy kapsli tylko użytkowników aparatów fotograficznych, a tych na ulicy się nie zbierze.:-D

Coś już napisał

Domyślnie

Fatman, no to musisz troszkę popracować nad wyobraźnią
    ty zdaje sie tez bo wyobraz sobie ze nie kazdy ma takich bogatych rodziców jak ty

Ogólnie chodzi o argument który przytoczył adalbert ze przeciety amator fotografii jest w stanie kupic 5d i szklo za ponad 7000 tylko po to zeby jego coreczka miala na portrecie nieostry nosek no ale co ja ci bede pial i tak wiesz swoje

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

... przeciety amator fotografii jest w stanie kupic 5d i szklo za ponad 7000 ...
    Nie przęciętny bo według badań przez Panasonic'a to użytkowników lustrzanek cyfrowych jest tylko 3% w Polsce.

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

ty zdaje sie tez bo wyobraz sobie ze nie kazdy ma takich bogatych rodziców jak ty

Ogólnie chodzi o argument który przytoczył adalbert ze przeciety amator fotografii jest w stanie kupic 5d i szklo za ponad 7000 tylko po to zeby jego coreczka miala na portrecie nieostry nosek no ale co ja ci bede pial i tak wiesz swoje
    Oczywiście, że wiem swoje (akurat za to mi płacą).:rolleyes:
    Radzę, nie mieszaj w to moich rodziców.
    Tak jak napisałem wcześniej, pracuj nad wyobraźnią, bo są tacy co bez pomocy rodziców nienajgorzej dają sobie radę w życiu. Mało tego, moje dzieci również świetnie sobie radzą.:grin: :grin:

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Ludziska skończcie ten temat bo to jest już żenujące. Fatman ma racje dla amatora lepszym wyborem jest 40D bo jest tańsze i za różnice w kasie można dokupić więcej lepszych szkieł ( tylko patrząc na świat oczyma fatmana po co amatorowi takie szkła ?? ) jeżeli jednak taki amator po pewnym czasie zrozumie jaka przewagę nad cropem daje pełna klatka i bedzie chciał ja mieć (niezależnie czy fotografuje noski córeczek czy też ogonki kotków) to jego wybór, jego kasa i jego będzie radość z posiadana FF .

A na koniec może wkroczy tu w końcu jakiś moderator i wytnie to całe szambo do którego i ja wczoraj dałem się wciągnąć .

Strona 81 z 84 PierwszyPierwszy ... 31717980818283 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów