Strona 63 z 84 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 834

Wątek: 5D vs 40D

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Atris Zobacz posta
    Rabat moze byc tez odpowiedzia na pojawienie sie na rynku nowych Nikonow.
    Rabaty to glowne narzedzie probojace walczyc z kupowaniem sprzetu nie na swoim rynku. (Europa-USA-Far East).

Oraz dodatkowo na psychike ludzka nic nie wplywa tak silnie jak cash. Ludzie wola kupic za 1000 i dostac 250 cash-backu'u, niz kupic za 750 i miec spokoj, nie wozic sie z formularzami, kodami kreskowmi.

Ergo, promocja cash back nie musi zwiastowac nastepcy aparatu. Cash back na 5-tke byl juz ponad 12 miesiecy temu. Tez wszyscy wieszczyli szybkie pojawienie sie nastepcy. CHoc fakt, ze teraz to jest bardziej prawdopodobne,

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Domyślnie

Bardzo prawdopodbne jest ze w lutym 2008 wyjdzie odswiezona linia 5d a w sierpniu pojawi sie 3d jesli zajdzie taka potrzeba...ale to watpliwe bo konkurencja w tym segmencie zapowiada sie wyjątkowo słabo
    Ostatnio edytowane przez canik ; 02-10-2007 o 16:48

Bywalec

Domyślnie

Jestem osobą która zamieniła 5D na 40D. Fakt, że tymczasowo (na wiosnę mam nadzieję kupić następcę 5D, a 40D będzie służyć jako backu i korpus podróżny), ale jednak. Jakości obrazu nie będę oceniał, bo po pierwsze nie chce mi się, a po drugie nie ma to dla mnie większego znaczenia. Natomiast mogę napisać kilka słów o zauważonych różnicach w ergonomii. Menu jest trochę inaczej zorganizowane. W 5D dużym kółkiem można było całość przelecieć dużym kółkiem, tu trzeba się wspomagać joyem. Wizjer jest mniejszy, co oczywiste ale różnica nie rzuca na kolana tak samo zresztą jak większy LCD. Cieszy funkcja Auto ISO w trybie priorytetu przysłony i czasu. Działa bardzo prymitywnie, dziwnie i w niewielkim zakresie, ale jest w 5D jej nie było w ogóle. Live View w podobnym stopniu budzi mój entuzjazm - jest, czasem się przyda, najważniejszy jak dla mnie jest cichy tryb robienia zdjęć. Jeśli się nie puści lustra z powrotem to dźwięk jest na prawdę cichy i czasem pozwoli zrobić dyskretnie fotkę. Plusem Live View jest także widok na 100% kadru (BTW nie rozumiem dlaczego wizjer optyczny nawet w 5D nie ma 100% krycia, to jest chore) oraz możliwość powiększenia obrazu, co przynajmniej mi umożliwia ręczne ostrzenie.

Generalnie aparaty są do siebie bardzo podobne jak to u Canona jest w zwyczaju. Dziwi mnie polityka Canona w zakresie ergonomii. Niektóre rzeczy lepiej są zrobione w kompakcie G7.

Zaznaczam, że to co piszę to tylko takie pierwsze wrażenie po godzinie zabawy - normalnych zdjęć jeszcze 40D nie robiłem, ale nie oczekuję tu jakichś dramatycznych różnic. Póki co różnica w cenie między 5D a 40D to jest 50% ceny 35tki więc z tej perspektywy zamianę uważam za korzystną.

Domyślnie

Dzięki za recke KvM jak widać moje wcześniejsze spostrzezenia na temat wizjera w 5d oraz 100% pokrycia kadru przez live view w 40d maja swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości Silent mode takze wplywa na uzytkowanie lustrzaki cyfrowej i nie jest to jak sie okazuje wodotrysk jak co niektorzy probowali nam tu wmówić

Odnośnie live view przydaje sie przy zdjeciach kwiatków owadów np. motylków,robali itp. i innych obiektów wymagajacych przykucnięcia lub innej nietypowej pozycji Ale takze na koncertach ,przy krajobrazach, i do fotoreporterki gdy czesto robi sie zdjecia znad glowy...ale takze do statywu jak znalazł - szczegolnie mozliwosc zmieniania obcji na tylnym lcd jak znalazł

Ciekaw jestem jakie sa Twoje odczucia na temat wbudowanego flesza ale to indywidualna sprawa Choc nie da sie ukryc ze lepiej miec niz...nie miec albo targac dodatkwa lampe w torbie.

Wspomniales tez o innej bardzo istotnej sprawie w 40d mianowicie MENU!jest nie tylko prostsze w obsludze i bardziej intuicyjne ale takze zapewnia szybki dostep do najczesciej uzywanych przez nas funkcji poprzez dodatkowa zakladke w ktorej mozna samemu dobrac opcje...ergonomia 40d na tym bardzo zyskała

Jakosc zdjec z 40d bedzie nieco odstawac choc jak juz zauwazyli koledzy z forum np. snowboarder - róznica jest niewielka i widoczna tylko na cropie który sam w sobie jest bezuzyteczny no chyba ze ktos drukuje plakaty

Mi osobiscie do gustu przypadł jeszcze sraw i o polowe nizsza cena niz 5d dzieki czemu stac mnie bedzie na wymarzone szkła
    Ostatnio edytowane przez canik ; 03-10-2007 o 21:43

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

co do lampy blyskowej to majac swoj aparat, nie pamieram czy w ogole ja otworzylem.. dla mnie poki nie ma to opcji walenia pod katem, to jest niespecjalnie przydatne.. no ale u mnie 430ex jest praktycznie zawsze w torbie/plecaku.
    przy 40d pewnie w ogole jej (lampy wbudowanej) nie uzyje.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Jestem osobą która zamieniła 5D na 40D.

[...]

Póki co różnica w cenie między 5D a 40D to jest 50% ceny 35tki więc z tej perspektywy zamianę uważam za korzystną.
    No.. canik może zrobić sobie pierwsze nacięcia na jakiejś kolbie czy co tam trole mają - pierwszy nawrócony

Pozdrawiam

Artur

P.S. Caniku drogi - czy udało ci się w Kielcach dorwać 40D?
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Narazie to zdaje sie ze ty arturs masz wiecej z trola niz ja

I tak w gwoli scislosci ja nie tylko nawracam ale i przekonuje ty jestes tego swietnym przykladem ..no i lempl i autor tego watku..oj dlugo by wymieniać

A tak zupelnie powaznie ja nikogo nie zamierzam do niczego przekonywac a tym bardziej nawracać - stwierdzam tylko suche fakty...co jak widać niektórych drażni do tego stopnia ze zaczynaja osobiste wycieczki

co do lampy blyskowej to majac swoj aparat, nie pamieram czy w ogole ja otworzylem.. dla mnie poki nie ma to opcji walenia pod katem, to jest niespecjalnie przydatne.. no ale u mnie 430ex jest praktycznie zawsze w torbie/plecaku.
    to oczywiscie indywidualna sprawa co nie zmienia faktu ze lepiej miec niz nie mieć bo przeciez nikomu specjalnie nie przeszkadza Mi sie naprzyklad przydaje przy doswietlani u portretów oraz na dluzszych wyprawach kiedy to nie zawsze mam ochote targac ze soba dodatkowa lampe
    Ostatnio edytowane przez canik ; 03-10-2007 o 22:15

Uzależniony

Domyślnie

To myślisz, że canik ma w ogóle jakiś aparat w tzw realu?

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    Generalnie lampy to ja w ogóle nie używam, no prawie w ogóle. Czasem do dopaleń. Faktem jest, że 5D zawsze brałem w płenym rynsztunku tj. z plecakiem ze szkłami i lampą. 40D mam zamiar czasem zabierać tylko z jednym szkłem w podręcznej torbie i na pewno czasem się ta wbudowana lampa przyda, czasem też jako spawarka do pomocy AF.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    Narazie to zdaje sie ze ty arturs masz wiecej z trola niz ja
    No pewnie że tak :-D , zobacz jakie już od dawna mam motto w stopce na czerwono

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    I tak w gwoli scislosci ja nie tylko nawracam ale i przekonuje ty jestes tego swietnym przykladem ..no i lempl i autor tego watku..oj dlugo by wymieniać

A tak zupelnie powaznie ja nikogo nie zamierzam do niczego przekonywac a tym bardziej nawracać - stwierdzam tylko suche fakty...co jak widać niektórych drażni do tego stopnia ze zaczynaja osobiste wycieczki
    No tak, zdemaskowałeś nas , wszyscy czekali żeby tylko ktoś nam powiedział prawdę..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 63 z 84 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów