Wasze pretensje do canika są jak żal impotenta na to że w mieście są burdele bo z nich nie korzysta a jednak mu przeszkadzają tak samo wy niby ma u was ignora niby go nie czytacie a jednak wam przeszkadza wiec nie wiem kto tu troluje Canik czy wyJeżeli uważacie że pisze bez sensu to po prostu nie zaglądacie na ten wątek i pozamiatane ...
Moim zdaniem to on w dużym stopniu ma racje a wy nie umiecie czytać ,napisał wielokrotnie że 40D wedle jego opinii jest pod pewnymi względami lepszy bardziej uniwersalny niż 5D ..ale nie przeczytałem nigdzie ze 5D nadaje się na śmietnik ...Czytacie jego posty przez pryzmat walki z nim dlatego ciągle się spieracie . Dla mnie jasne jest ze 40D i 5D (nie mam żadnego jeszcze ale jestem w trakcie wyboru ) to dwa bardzo dobre sprzęty jednak moim zdaniem lepszy będzie 40D zaznaczam dla mnie będzie lepszy po prostu nie mam jeszcze własnego studio więc chyba na 5D jest jeszcze trochę za wcześnie więc wydaje mi się że 40D będzie dla mnie bardziej uniwersalny i da mi więcej radości z fotografowania zawłaszcza w plenerze .Szybkość jaką reprezentuje 40D po moich przykrych doświadczeniach z R1 też bardzo mi odpowiada jest wiele argumentów za 40D które przedstawił canik i które biorę pod uwagę przy niedługim zakupie, również różnica cenowa tych puszek jest wystarczająca na zakup średniej klasy obiektywu ...Moja rada dla was jest taka(chociaż może mi nie wypada bo jestem tu nowy) nie spierajcie się o to czy canik jest trolem czy nie ale przedstawcie swoje argumenty 40D Vs 5D bo chyba o to tu chodzi
No nie byl bym taki pewny. Wielokrotnie pisal, ze uzytkownicy 5D przeplacicli, pluja sobie w brode i teraz spogladaja zazdrosnie w strone 40D, ktory jest "lepszy i tanszy". Wszyscy bez wyjatku. To nie jest okeslenie "nadaje na smietnik", ale jest bliskie temu.
Do tego okreslenia, "Moim zdaniem" zaczal uzywac pozno w tym watku jak go zganiono.
Nikt tu z nim nie probuje polemizowac, ze w pewnych aspektach (szybkosc, sport, przyroda, etc) 40D ma zalety nad 5D. Ba, w tym wszyscy mu przyznaj racje. Amatorzy i zawodowcy bo sa tu i tacy.
Jakkolwiek na argument, ze jakosc zdjec z 5D jest znacznie lepsza niz 40D i niektorzy tego potrzebuja, to kolega Canik jak zaklety powtarza, "ze zaden amator tego nie potrzebuje i nie dostrzeze roznicy". A powinno to brzemiec: Ja Canik tego nie potrzebuje i nie widze roznicy. i bylby koniec tego bezsensownego watku. Tyle ze On nie potrafi zaakceptowac faktu, ze niektorzy maja inne/wieksze potrzeby od niego oraz dostrzegaja roznice tam, gdzie On ich nie widzi.
Juz nie mowiac o tym, ze przemilaczal wielokrotne prosby o pochwalenie sie swoim dorobkiem czy doswiadczeniem fotograficznym. Poki co to On tylko teoretyzuje, i cytuje foldery.
Jego problemem i rzecza z ktora wszyscy tu polemizuja, jest jego proba narzucenia wszystkim jego zdania w kwestii czego kto potrzebuje. A jedyny jego argument jest: "bo tak", bo Canik nie widzi roznicy, bo Canik nie potrzebuje etc.
Jakiej walki??. To proba przekonania faceta, ze jego potrzeby nie sa potrzebami wszystkich, oraz ze jesli On nie widzi roznicy, to nie znaczy ze tej roznicy tam nie ma.
Marcin
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie ma tam bledu. Parametrami sie zdjecia nie robi!!
Idac w ta strone, to D200 jest bardziej funcjkonalne, ergo amator powinien kupic Nikona.
Pochwal sie w koncu czym robisz zdjecia!!
Marcin
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Bingo. Zeby jeszcze kolega Canik potrafi to przyznac i dal se spokuj z proba narzucania innym swojej wizji, to byloby pienkie.
Marcin
Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 28-09-2007 o 10:37 Powód: Automerged Doublepost
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
mjastrzebski/// za pewne 5D ma lepsze odwzorowanie barw lepsze przejścia tonalne i wiele innych aspektów wpływających na jakość fotografii inaczej nie kosztowałby tyle... Jednak 40D jest wydaje mi się rozwiązaniem lepszym dla amatora takiego jak ja wybór 40D jest bardziej elastycznym ...5D to wyższa a zarazem droższa półka która wydaje się być dobrym rozwiązaniem dla bardzo ukierunkowanego fotografa 40D to w pewnym sensie bardzo dobry aparat do wszystkiego za mniejsze pieniądze który oferuje w pewnych sytuacja lepsze osiągi i komfort pracy niż 5D ... dla mnie ten watek jest o tyle wartościowy że ja właśnie jestem amatorem robię zdjęcia w bardzo różnych sytuacja i specyfika 40D daje mi więcej niż bym potrzebował kwestia tylko tego czy będę w stanie to wszystko wykorzystać o czym tu piszecie ...podsumowując do wydania ok 9000zł na wszystko ...co wybrać ? chyba jasne że nie Nikona
Wybór padł na 40D ...
![]()
to raz a dwa roznicy w jakosci zdjec nie uswiadczysz na standardowych odbitkach i po zmniejszeniu do internetu..na cropach owszem ale po co?Bo tańszy
40d ma takze tansze obiektywy- szczególnie tele.Za ogniskowa 400mm w 5d trzeba zaplacic drugie tyle co za puszkę
Pozatym obiektywy do 40d sa lzejsze i mniejsze i nie trzeba nosic ze soba dodatkowej lampy.
40d takze bardziej nadaje sie do fotoreporterki szybszy af,wiecej klatek na sekunde no i gabaryty.
Do zdjec dzikiej przyrody,ptaków także 40d jest bardziej uzyteczny
No i poszczególne funkcje takie jak czysciarka na matrycy,sraw,bezglosna migawka,bardziej precyzyjny af,uszczelki,live view,mozliwosc wyswietlenia opcji na tylnim lcd,przejzyste menu takze po polsku,tryby dla zielonych,live histogram,wyswietlanie histogramu rgb i luminacji naraz,szybszy dostep do najczesciej uzywanych opcji,wiekszy ekran lcd,auto iso oraz mozliwosc edycji i przycianania zdjec juz w aparacie no i oczywiscie CENA to rzeczy nie do pogardzenia i na pewno nie sa to wodotryski bo kazda z tych opcji moze sie przydac w scisle okreslonym momencie a znakomita wiekszosc z nich sprawdzi sie w uzytkowaniu na codzień![]()
Ostatnio edytowane przez canik ; 27-09-2007 o 23:36
Dla tych co niby maja dosc canika ale jednak nie potrafia sie dziwnym trafem powstrzymywac od odpowiadania na jego posty polecam ten link (dodanie uzytkownika do listy ignorowanych - musze uprzedzic zanim klikniecie): http://canon-board.info/profile.php?...ignore&u=12167 .
To przynajmniej zmienmy tytul na 'Wywiad z Canikiem'.
Obecny nie ma sie nijak do zawartosci.![]()
5D