Strona 46 z 84 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 834

Wątek: 5D vs 40D

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

ja tak przesledzilem pobieznie ten watek i ewidentnie mamy do czynienia z trollem. Koles ma cos kolo dwudziestki sadzac po wypowiedziach ale mozg 13 latka. Ciekawe do czego dazy, zeby w koncu ktos przyznal mu racje? Eh, sa upierdliwcy na tym swiecie i jeszcze sa z tego dumni hehe
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    fotograficzna pamiec jak fotograficzna pamiec. ale utrwalacz to na pewno ma fest!
    Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Nie żebym szedł na wojnę, ale upierałbym się raczej przy wywoływaczu

(....)
    Ja bym tam wolał zostać przy pamięci .
    Zresztą może kiedyś wreszcie zorganizujemy jakiś góralski zlot CB to się okaże, które odczynniki najlepiej się sprawdzają .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Ooo, widze znienawidzony smok pokonany, zamilkl zawstydzony. Kolekcjonerowi mozecie dac podpis pod nickiem szewczyk dratewka. Ja w kazdym razie przepraszam za wczesniejsza ostra wypowiedz, zgodnie z znanym powiedzeniem zostalem sprowadzony do poziomu (...).

Teraz pewnie forum nikona czeka najazd(dlaczego d300 jest lepszy od d3 ), obiekt umilowania sie zmienil.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Ooo, widze znienawidzony smok pokonany, zamilkl zawstydzony. Kolekcjonerowi mozecie dac podpis pod nickiem szewczyk dratewka. Ja w kazdym razie przepraszam za wczesniejsza ostra wypowiedz, zgodnie z znanym powiedzeniem zostalem sprowadzony do poziomu (...).

Teraz pewnie forum nikona czeka najazd(dlaczego d300 jest lepszy od d3 ), obiekt umilowania sie zmienil.
    Nie wywołuj wilka z lasu :-)
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Domyślnie

Kolekcjoner jakbys nie zauwazył kolejnosc wypowiedzi była taka :

Ja napisałem :

"do 5d przewaznie kupuje sie bardzo dobre obiektywy do 30d niekoniecznie i stad z pewnoscia tez wynika róznica w jakosci zdjeć."

tomalxx napisał

"Tiaaa... Tamron 28-75/2.8 za 1300zł (1000 używka) to baaardzo drogi obiektyw."

wtedy ja mu odpisałem :
    "zaraz,zaraz kolego a gdzie ja napisałem ,że drogie obiektywy?Przeinaczasz moją wypowiedz widac masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem bo w tym przypadku chodziło mi o to ze jesli do 30d podczepisz równie dobre obiektywy co do 5d to nie przejdzie to niezauwazaone na zdjeciach...tzn cropach"

niedowiarków i pamietliwego kolekcjonera zapraszam na strone 44

A wracając do tematu...moim zdaniem , podkreslam moim zdaniem - nikt nie musi sie z nim zgadzac kupno 5d przez amatora fotografii wcale nie bedzie sie wiazalo z tym ze zacznie robić technicznie jak i jakosciowo lepsze zdjecia niz o ponad polowe tanszym 40d.Oczywiście na cropach z 5d będzie można zaobserwować więcej detali ale nie az tyle jak sie komus moze wydawać co udowodniły testy np. tutaj tutaj http://www.cameralabs.com/reviews/Ca..._results.shtml
    i tutaj http://wyofoto.com/40D_Image%20quali..._shootout.html .
    A po zmniejszeniu owych zdjęc do rozdzielczosci z jakiej korzysta amator czyli około 800x600px lub zrobieniu odbitko 20x30cm maksymalnie róznicy na zdjeciach po prostu zauwazyc nie idzie Niedowiarkom proponuje prosty test - wystarczy sciagnac z siecii 2 takie samie zdjecia zrobione 5d i 40d a nastepnie zmniejszyc i porównać rezultaty interpretacje wyników pozostawiam wam ja w kazdym razie nie zauwazylem rzadnej różnicy
    Co innego pofesjonalisci ktorzy uzywaja aparatu w pracy - koszt zakupu na pewno im sie zwroci pozatym beda mogli zrobic naprawde sporej wielkosci odbitki ze swoich zdjeć - a robia z pewnoscia bardzo czesto.

Crop ma swoje zalety a co za tym idzie ma je 40d - czyli wieksza skale odwzorowania przy zdjeciach makro a takze wydluzenie ogniskowej obiektywu o 1,6 razy dzieki czemu nie jestesmy zmuszeni zeby kupowac ultra drogich 400-ek.Crop ma tez multum obiektywów mniejszych lzejszych bardziej uniwersalnych np tamron 18-250 na wakacje jak znalazł.Ci ktorzy maja 5d moga tylko pomarzyc o ogniskowej 400mm ktora do zdjec sportu i dzikiej przyrody jest jak znalazł.Crop tez wycina z FF wszystkie jego wady takie jak rozmyte brzegi,winieta itp.
    Warto tez zwrocic uwage na to ze 40d ma kilka bardzo fajnych funkcji jak np. live view przydaje sie do robenia zdjec z poziomu kostek i znad glowy kazdy kto sprobuje ten wie jaka to wygoda silent mode? moze przyjsc moment ze bedzie uzyteczny - slub,teatr,dzika przyroda,spiacy bobas..okey przesadzilem
    40d ma tez proste i czytelne menu z mozliwoscia ulozenia wlasnego z najbardziej i najczesciej uzywanych opcji.Juz nie trzeba sie bedzie bawic w namolne szukanie opcji bracketingu czy tez balansu bieli
    14 bitowy sraw tez mi sie bardzo podoba - jest prawie taki maly jak jpeg a oferuje o wiele wyzsza jakosc obrazu i szybkosc obróbki.
    Czysciarka na matryce - byc moze to tylko chwyt marketingowy ale z tego co sie czyta w testach - działa!
    Wbudowana lampa blyskowa - super bo nie kazdy ma ochote (i miejsce) aby nosic ze soba dodatkową w torbie.Przydaje sie nie tylko w pomieszczeniach ale takze do doswietlania portretów - skoro nawet profesjonalisci tego korzystaja to cos w tym musi byc
    Tryby dla zielonych - super bo pozwalają kazdemu bez wyjatku bez znajomosci zasad fotografowania zrobic piekne zdjecia z wakacji lustrzanka!Niedawno sam pozyczylem swoj aparat kuzynowi i dzieki wlasnie tym trybom(portret,krajobraz ,zdjecia nocne,sport) przywiozl fantastyczne zdjecia z wakacji ktorych nie powstydzilby sie zaden zaawansowany amator.Niezaleznie od tego czy robil portret a tle zabytku czy tez krajobraz - aparat po ustawieniu odpowiedniego trybu tematycznego portret lub krajobraz zawsze prawidlowo operowal głebia ostrosci i kolorami.Dodam tylko ze kuzyn mial po raz pierwszy w reku lustrzanke i na codzien nie uzytkuje aparatu cyfrowego nawet malpki!Tutaj tez warto zwrocic uwage na obiektyw - wystarczyl jeden lekki maly i poreczny - wszystko mial przy sobie.W przypadku 5d musialby miec plecak pelen szkieł plus lampe! Malo tego czy ktos odwazylby sie z was pozyczyc taki drogi aparat komukowliek?No wlasnie z 40d problem jest o wiele wiele mniejszy.I pozwala on kazdemu bez wyjatku(rodzicom,rodzenstwu,krewnym) cieszyc sie z robienia zdjec dzieki trybom tematycznym - jest po prostu banalnie prosty w obsludze.Z 5d jest to po prostu niemozliwe.Przyznaje tez na poczatku myslalem po cholere mi te tryby dla zielonych - jak widac praktyka dopiero pokazuje ze canon mial nosa Ciesze sie ze zostawil je takze w 40d BRAWO!
    Jak widac 5d wyglada bardzo blado jesli chodzi o funkcjonalnosc przy 40d...jesli dodac do tego jeszcze taki drobny detal jak 4,500 mniej za 40d to tak sie zastanawiam co sklonilo ludzi do zakupu 5d...pewnie te 13 milionów pikseli i prawie FF no cóż ich prawo ale ja bym załował gdybym byl na ich miejscu bo przewage 5d nad 40d widac tylko na cropach i naprawde sporych odbitkach pozatym nigdzie wiecej! :-)
    Oczywiscie nie wspomnialem o 6,5 kl na sekunde przy 3 dla 5d ale w koncu nie kazdy z tego korzysta.Wymiana matówek tez jest raczej tylko dla wybranców.Natomast 9 pól krzyzowych autfokusa juz nie...kolejny plus i to duzy dla 40d.Autofokus nie dosc ze jest teraz dokladniejszy to jeszcze szybszy!Auto iso,3 CF i mozliwosc przycinania zdjec jeszcze gdy sa w aparacie to kolejny plus dla 40d.Uszczelnienia i mozliwosc wyswietlania opcji na tylnim lcd tez sie mogą przydać.
    Oczywiscie moje argumenty nie do wszytkich moga trafic ale prosze o konstruktywną krytykę bo ja stwierdam tylko suche fakty 5d ma oczywiscie swoje zalety ale malo ktory amator bedzie w stanie je wykorzystac.Ma tez niepwotarzalna wade - cene zupelnie nieadekwatna do tego co sobą reprezentuje.40d w tej chwili zapewnia wyzszy komfort obslugi i prawie równie dobra jakosc zdjec jesli mowimy o cropach i niezawazalna jesli mowimy o mniejszych odpowiednikach. Dlatego moim zdaniem o wiele korzystniej jest kupic 40d plus 2-3 najwyzszej klasy obiektywy niz 5d z jednym obiektywem...jesli juz. Bo 40d równie dobrze sprawdzi sie z tanszymi obiektywami.W przypadku 5d jest to niemozliwe bo w przypadku slabszych szkiel kazda wade widac podwójnie...
    Na koniec dodam jeszcze jedna rzecz...nie pisze tego wszystkiego zeby psuc humor zadowolonym uzytkownikom 5d - bo tych na pewno tutaj nie ma tylko robia zdjecia ale dlatego ze smieszy mnie fakt jak niektorzy zaciekle bronia 5d i kazda jego wade probuja na sile zamienic w zalete jak np. 96% pokrycie pola wizjera Aczkolwiek gdybym tyle wydal na aparat ktory nadaje sie wlasciwie tylko do krajobrazów i portretów podczas gdy 40d jest o wiele bardziej uniwersalny to tez pewnie byłbym wsciekły Pamietajmy to nie aparat robi zdjecia tylko fotograf - sam zakup 5d nie zrobi z naszych zdjec 8 cudu świata...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cały dzień to pisałeś czy jak?
    Mam tylko jedno pytanie skoro ustaliłeś już kilaset (chyba) postów, że dla Ciebie 5D jest gorsze od 40D to kiedy go kupujesz? Jeśli wolno spytać oczywiście.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

smok-srok
    Jeszcze tylko 44 posty do 500!
    Proponuję zadedykować 500 post naszym wspaniałym, czujnym, zwartym i gotowym Moderatorom. Jupppiii!!!

Domyślnie

że dla Ciebie 5D jest gorsze od 40D to kiedy go kupujesz?
    z tego co zauwazylem lubisz szperac w archiwach i manipulowac wypowiedziami innych jak dobrze poszukasz to na pewno ustalisz taka odpowiedz ktora cie zadowoli A ty skoro tak chwalisz 5d na tle 40d to kiedy go kupujesz?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    A po zmniejszeniu owych zdjęc do rozdzielczosci z jakiej korzysta amator czyli około 800x600px lub zrobieniu odbitko 20x30cm maksymalnie róznicy na zdjeciach po prostu zauwazyc nie idzie Niedowiarkom proponuje prosty test - wystarczy sciagnac z siecii 2 takie samie zdjecia zrobione 5d i 40d a nastepnie zmniejszyc i porównać rezultaty interpretacje wyników pozostawiam wam ja w kazdym razie nie zauwazylem żadnej różnicy
    Ściągnąłem byłem dwa zdjęcia (wiadomo skąd ) - sugerujesz, że mam wadę wzroku, skoro różnicę widzę na takich maciupeńkich zdjątkach?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

oj, przeczytaj sam siebie jeszcze raz. I to także to co napisałeś kilkanascie stron przedtem.

...moim zdaniem , podkreslam moim zdaniem - nikt nie musi sie z nim zgadzac kupno 5d przez amatora fotografii wcale nie bedzie sie wiazalo z tym ze zacznie robić technicznie jak i jakosciowo lepsze zdjecia niz o ponad polowe tanszym 40d. Oczywiście na cropach z 5d będzie można zaobserwować więcej detali ale nie az tyle jak sie komus moze wydawać ....
    ....
    A po zmniejszeniu owych zdjęc do rozdzielczosci z jakiej korzysta amator czyli około 800x600px lub zrobieniu odbitko 20x30cm maksymalnie róznicy na zdjeciach po prostu zauwazyc nie idzie Niedowiarkom proponuje prosty test - wystarczy sciagnac z siecii 2 takie samie zdjecia zrobione 5d i 40d a nastepnie zmniejszyc i porównać rezultaty interpretacje wyników pozostawiam wam ja w kazdym razie nie zauwazylem rzadnej różnicy
    Co innego pofesjonalisci ktorzy uzywaja aparatu w pracy - koszt zakupu na pewno im sie zwroci pozatym beda mogli zrobic naprawde sporej wielkosci odbitki ze swoich zdjeć - a robia z pewnoscia bardzo czesto.
    ........
    Crop ma swoje zalety a co za tym idzie ma je 40d -.....
    ......wydluzenie ogniskowej obiektywu o 1,6 razy dzieki czemu nie jestesmy zmuszeni zeby kupowac ultra drogich 400-ek.
    ...
    Warto tez zwrocic uwage na to ze 40d ma kilka bardzo fajnych funkcji jak np. live view przydaje sie do robenia zdjec z poziomu kostek i znad glowy kazdy kto sprobuje ten wie jaka to wygoda silent mode? moze przyjsc moment ze bedzie uzyteczny - slub,teatr,dzika przyroda,spiacy bobas..okey przesadzilem
    40d ma tez proste i czytelne menu z mozliwoscia ulozenia wlasnego z najbardziej i najczesciej uzywanych opcji.Juz nie trzeba sie bedzie bawic w namolne szukanie opcji bracketingu czy tez balansu bieli
    14 bitowy sraw tez mi sie bardzo podoba - jest prawie taki maly jak jpeg a oferuje o wiele wyzsza jakosc obrazu i szybkosc obróbki.
    Czysciarka na matryce - byc moze to tylko chwyt marketingowy ale z tego co sie czyta w testach - działa!
    Wbudowana lampa blyskowa - super bo nie kazdy ma ochote (i miejsce) aby nosic ze soba dodatkową w torbie.Przydaje sie nie tylko w pomieszczeniach ale takze do doswietlania portretów - skoro nawet profesjonalisci tego korzystaja to cos w tym musi byc
    Tryby dla zielonych -......
    .....
    Jak widac 5d wyglada bardzo blado jesli chodzi o funkcjonalnosc przy 40d...jesli dodac do tego jeszcze taki drobny detal jak 4,500 mniej za 40d to tak sie zastanawiam co sklonilo ludzi do zakupu 5d...pewnie te 13 milionów pikseli i prawie FF no cóż ich prawo ale ja bym załował gdybym byl na ich miejscu bo przewage 5d nad 40d widac tylko na cropach i naprawde sporych odbitkach pozatym nigdzie wiecej! :-)
    Oczywiscie nie wspomnialem o 6,5 kl na sekunde przy 3 dla 5d ale w koncu nie kazdy z tego korzysta.Wymiana matówek tez jest raczej tylko dla wybranców.Natomast 9 pól krzyzowych autfokusa juz nie...kolejny plus i to duzy dla 40d.Autofokus nie dosc ze jest teraz dokladniejszy to jeszcze szybszy!Auto iso,3 CF i mozliwosc przycinania zdjec jeszcze gdy sa w aparacie to kolejny plus dla 40d.Uszczelnienia i mozliwosc wyswietlania opcji na tylnim lcd tez sie mogą przydać.

Oczywiscie moje argumenty nie do wszytkich moga trafic ale prosze o konstruktywną krytykę bo ja stwierdam tylko suche fakty 5d ma oczywiscie swoje zalety ale malo ktory amator bedzie w stanie je wykorzystac....
    ..
    40d w tej chwili zapewnia wyzszy komfort obslugi i prawie równie dobra jakosc zdjec jesli mowimy o cropach i niezawazalna jesli mowimy o mniejszych odpowiednikach. Dlatego moim zdaniem o wiele korzystniej jest kupic 40d plus 2-3 najwyzszej klasy obiektywy niz 5d z jednym obiektywem...jesli juz. ...
    ..
    Na koniec dodam jeszcze jedna rzecz...nie pisze tego wszystkiego zeby psuc humor zadowolonym uzytkownikom 5d - bo tych na pewno tutaj nie ma tylko robia zdjecia ale dlatego ze smieszy mnie fakt jak niektorzy zaciekle bronia 5d i kazda jego wade probuja na sile zamienic w zalete jak np. 96% pokrycie pola wizjera Aczkolwiek gdybym tyle wydal na aparat ktory nadaje sie wlasciwie tylko do krajobrazów i portretów podczas gdy 40d jest o wiele bardziej uniwersalny to tez pewnie byłbym wsciekły Pamietajmy to nie aparat robi zdjecia tylko fotograf - sam zakup 5d nie zrobi z naszych zdjec 8 cudu świata...
    Nie myslałem, że tego doczekam ale canik zaczął pisac z sensem. Zaczą zauważać, że są różne potrzeby u różnych fotografów i że jedni moga woleć cropa i funkcjonalność D40, a drudzy FF - nawet drogie i "prymitywne".
    Przedtem twoje watki były kategoryczne. D40 jest super - 5D - słaby. Podejście onanisty sprzetowego zafascynowanego bajerami (w dużej części uzytecznymi marketingowo :smile: a nie praktycznie)
    te zalety 5D które wymieniłes i które wytłusciłem dla zawodowca są warte dopłaty 3-4 tys. I stac go też na obiektywy. Nie wiem, czemu piszesz o 5D jako o body dla amatorów. To była półka semi-profi. Tu cena może byc wyższa i za zalety które inne body nie mają kasuje sie zdecydowanie więcej pieniędzy - jak to w specjalistycznym sprzęcie.

PS
    niektórzy robią zdjęcia do druku offsetowego, a nie na odbitki. Ale to porównywalne wymagania, z tym, że bywaja naprawde duże formaty druku (B1 to jest 100x70 cm). Jak nie masz dobrego sprzetu - to nie masz klienta. A tu są do zarobienia konkretne pieniądze. 3 tys się nie liczą.

Crop ma swoje zalety a co za tym idzie ma je 40d - czyli wieksza skale odwzorowania przy zdjeciach makro..
    A to się nie zgadza. Skala 1:1 pozostaje przy obiektywach które tyle mają. Widzą one mniejszy odcinek i rzutują je na mniej niz 36 mm. Proporcje pozostają dokładnie takie same.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 25-09-2007 o 23:28
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Strona 46 z 84 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów