Strona 28 z 84 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 834

Wątek: 5D vs 40D

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    No to se taki stwórz jaki Ci jest potrzebny albo korzystaj z tego co Ci dają.
    Coś Ci się przypadkiem nie pomyliło?

Domyślnie

Kabu - Twoje uwagi wydają mi się w pełni trafne. Ja ze swojej strony mogę tyle napisać: fotografuję od 20 lat. Od 2 lat jestem posiadaczem 5D i dopiero z tego postu dowiedziałem się, że to taki kiepski aparat... Chyba coś jednak jest na rzeczy z tą baletnicą i jej rąbkiem, bo za cholerę nie mogę zrozumieć po co AutoISO w trybie manual. Przecież wówczas ten tryb przestałby być manualem tylko pewną odmianą automatyki. Przecież to kompletna bzdura! Pozdrawiam więc wszystkich, którzy nie potrafią zrobić zdjęcia bez AutoISO

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hmmm... większość opisanych powyżej braków i quasi-braków 5D dałoby się zapewne załatwić prostym upgradem softu i byłoby po sprawie ...jednak polityka nikona w tej kwestii jest zdecydowanie sensowniejsza

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slavko Zobacz posta
    Przecież wówczas ten tryb przestałby być manualem tylko pewną odmianą automatyki. Przecież to kompletna bzdura!
    Łał, przynajmniej zrozumiałeś :-)
    Tak, tryb Manual z AutoISO stałby się pewną odmianą automatyki, w niektórych sytuacjach bardzo przydatną (przykład w moim poście, a może Ty po 20 latach doświadczeń napiszesz mi jak sobie radzisz w takich sytuacjach?), gdybyś jeszcze chciał zrozumiec, że ja się nie domagam AutoISO na stałe, ale jedynie jako opcję oprócz sztywno zdefiniowanych wartości, to już byłby pełen sukces. Wybacz, ale nie potrafię sobie wyobrazic bardziej kreatywnego trybu półautomatycznego niż M z AutoISO. W trybie tym fotograf ręcznie decyduje o istotnych dla efektu na zdjęciu parametrach (czas, GO poprzez przysłonę), a aparat dobiera prawidłową ekspozycję. Takie proste do zrobienia, takie fajne i dające takie możliwości przy tak szerokim użytecznym zakresie ISO w 5D.

Od paru miesięcy fotografuję bez autoISO i "jakoś" mi to wychodzi po prostu ustawiam zachowawczo wyższe (bezpieczne) ISO i w rezultacie mam gorszą jakośc niż mógłbym uzyskac przy AutoISO.
    Na szczęście nie potrzebuję robic metrowych odbitek i w miarę to wystarcza. Gorzej, gdy aparat niedoświetli, a 24-105 dołoży winietę na szerokim...

Oczywiście z pomysłów na pełną kontrolę czasu i GO przy zmiennym świetle muszę zrezygnowac, bo nie potrafię dośc sprawnie zmieniac ISO i jednocześnie kadrowac w sytuacji gdy jednocześnie zmienia się to co fotografuję i światło. Może jestem ułomnym człowiekiem, ale nie potrafię robic dwóch rzeczy na raz. Chylę czoła tym którzy potrafią.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    Hmmm... większość opisanych powyżej braków i quasi-braków 5D dałoby się zapewne załatwić prostym upgradem softu i byłoby po sprawie ...jednak polityka nikona w tej kwestii jest zdecydowanie sensowniejsza
    No właśnie, może nawet wszystkie, tym bardziej jest to frustrujące...
    Ostatnio edytowane przez KvM ; 11-09-2007 o 11:37 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Może się i grubo mylę i narażę się tu większości ale czy jest konieczność podnoszenia głowicy na statywie z aparatem tak aby był ponad głową? Wydaje mi się że kilka centymetrów w dół by nic nie zmieniło w większości przypadków i problem mamy z głowy. Nie to że uważam że nie jest to potrzebne ale to jest takie czepianie się.
    robie zdjecia indoor, w pomieszczeniach gdzie jest 3,5 do 4m wysokosci, przydalo by sie strzelic zdjecie z ok 180cm wysokosci zeby klient mial poczucie wnetrza. I tym sposobem przy wzroscie 174cm wizjer wedroje powyzej poziomu glowy. Rozwiazaniem nie jest shift bo inaczej wygladaja zdjecia zrobione z wysokosci 140cm (perspektywy dzieciaka) a z 180cm. Tak ze uwierz wyswietlacz ustawien na tylnym LCD jest pomocny. Wczesniej robilem zdjecia d7d i tego problemu nie mialem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    ... Tak, tryb Manual z AutoISO stałby się pewną odmianą automatyki, w niektórych sytuacjach bardzo przydatną (przykład w moim poście, ......ja się nie domagam AutoISO na stałe, ale jedynie jako opcję oprócz sztywno zdefiniowanych wartości, ........
    W trybie tym fotograf ręcznie decyduje o istotnych dla efektu na zdjęciu parametrach (czas, GO poprzez przysłonę), a aparat dobiera prawidłową ekspozycję. Takie proste do zrobienia, takie fajne i dające takie możliwości przy tak szerokim użytecznym zakresie ISO w 5D....
    z tym się zgodze, że tylko w M autoISO ma sens.
    używam Nikona d200 i mam autoISO. Przez 1,5 roku nie użyłem tego ani razu nawet bawiąc się body, na próbę itp. i nie widzę takiej potrzeby (może mam te funkcję popsutą, kto wie?). Ale uprawiam taką fotografię, że ta opcja nie jest dla mnie. Natomiast dla innych - może być przydatna (KvM - koncerty) więc nie krytykujmy potrzeb innych.
    Ja np też nie używam wysokich czułości i nie potrzebuję LiveView. Ale nie domagam się usunięcia tego z body ;-)
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 11-09-2007 o 12:15
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Domyślnie

grzanka napisała :
    zostawmy ten watek Canikowi _ niech on juz sobie sam tutaj pisze te swoje rozmyslania
    zdaje sie ze nie masz posłuchu wśród kolegów

Ciesze się ,że mnóstwo ludzi przejrzało na oczy i jednak kupuje 40d zamiast 5d....ba niektórzy zaczeli sie zastanawiać nad zamiana 5d na 40d Moim zdaniem po takiej zamianie idzie wiecej zyskac niz stracić.Mimo ,że 5d to swietna puszka - niestety przez ostatnie dwa lata mocno sie zestarzała.No i ta cena....

choć cena 5d znowu poszła w dół na skąpcu o cała stówkę - są chętni?
    Ostatnio edytowane przez canik ; 11-09-2007 o 12:30

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta

Ciesze się ,że mnóstwo ludzi przejrzało na oczy i jednak kupuje 40d zamiast 5d....ba niektórzy zaczeli sie zastanawiać nad zamiana 5d na 40d Moim zdaniem po takiej zamianie idzie wiecej zyskac niz stracić.
    LOL
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Uzależniony

Domyślnie

Może ktoś by trzasnął tutoriala dla posiadaczy 5d jak go najlepiej sprzedać zanim cena piątki spadnie do poziomu 30d. Myślę, że wielu osobom bardzo by to pomogło w szybkim pozbyciu się starocia.

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    Ciesze się ,że mnóstwo ludzi przejrzało na oczy i jednak kupuje 40d zamiast 5d....ba niektórzy zaczeli sie zastanawiać nad zamiana 5d na 40d Moim zdaniem po takiej zamianie idzie wiecej zyskac niz stracić.
    Osiagasz, powoli, poziom mistrzow propagandy, Canik - gadasz jak Kurski do spolki z J. Kaczynskim... :rolleyes:

EDIT: Tylko jaki masz w tym interes...
    Ostatnio edytowane przez zOOn ; 11-09-2007 o 13:34
    5D

Strona 28 z 84 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów